PILGRIMSMUSSLA MED RÖKT SHITAKE I CHAMPAGNESÅS
4 personer:
- 4 pilgrimsmusslor, gör fler om du vill ha större portion
- 10 shitakesvampar
- 1 citron till citroncest
- Smör
- Koncentrerad rökarom
Sås:
- 2 schalottenlökar
- 30 g smör
- 2 dl vitt vin
- 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1-2 msk ljus maizenaredning
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 5 cl champagne
Gör såsen så här:
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en kastrull.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Tillsätt grädde. Låt småkoka i 10 minuter till.
- Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
Under tiden du gör såsen:
- Smält smör i en liten stekpanna. Häll i 2-3 droppar rökarom och rör om. Ta inte för mycket, den är hårt koncentrerad!
- Skiva och lägg i svampen och stek den på medelhög värme tills den fått fin färg.
- Halstra pilgrimsmusslorna i lite olja ganska hårt på ena sidan. Tillsätt lite smör och vänd dem en kort stund. De ska ha en liten rå kärna i mitten.
- Lägg upp musslan i en liten skål, fördela svampen vackert på fatet, slå därefter på såsen och riv lite citroncest som balans åt svampen och musslan. Servera direkt!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar sommardessert lakrits, sallad sylt glassdessert primör potatis drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar oxkött baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon kyckling skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost ramslök bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater tårtor sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra semla ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset