CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS
Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!
8 st parfaitbakelser
- 100 g mörk choklad av god kvalité
- 4 digestivekex
- 25 g smör
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl frysta lingon + 1/2 dl till dekoration
- 1 dl råröda lingon
- 1 msk gin (kan uteslutas)
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 3 msk smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk flingsalt
- Plastfilm, typ A4-ark Over Head-film
- Gem att fästa ihop ändarna med
- Spritspåse
Gör så här:
Chokladdropparna:
- Skär 4 cm breda remsor från kortsidan av ett A4- ark OH-film.
- Smält chokladen i skål med vattenbad.
- Bred ut chokladen i tunnt lager på filmremsorna.
- Vik ihop ändarna (med chokladen innåt) till en droppform och fäst ihop ändarna med hjälp av t ex gem. Ställ i frys för att stelna.
- Smält 25 g smör i kastrull. Smula sönder eller mortla kexen och blanda ner i smöret. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
- Vispa grädden luftigt. Får inte vispas för hårt.
- Vänd ner äggblandningen i grädden. Rör inte för mycket utan det ska fortfarande vara en luftig och fluffig konsistens.
- Tillsätt och rör ihop en skvätt gin i de rårörda lingonen (Kan utelutas men ger en fin smaktouch till parfaiten). Vänd till sist ner hela och rårörda lingon i glassmeten.
- Ta fram chokladdropparna ur frysen. Låt plastfilmen sitta kvar.
- Häll ner ca 1-2 msk kaksmul i varje chokladdroppe. Tryck till/ packa smulorna försiktigt med pekfingret till en kakbotten.
- Fyll dropparna med parfait med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Det är nog svårt att fylla dom snyggt med sked). Ställ i frys 2-3 timmar innan servering.
- Lägg i 1-2 msk socker i kastrull och smält på medelvärme. Rör inte utan låt värmen i kastrullen göra jobbet. När allt är smällt tillsätt resten av sockret i ett par omgångar. Vicka gärna på pannan med jämna mellanrum.
- När allt socker är smällt tillsätter du smöret. Nu ska du röra. Tillsätt därefter vaniljsocker, salt och till sist grädden i ett par omgångar. Låt koka i 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Rör med jämna mellanrum. Skulle såsen bli för tjock så späd med en skvätt grädde.
- Ta fram dropparna ur frysen. Avlägsna försiktigt plastfilmen från dropparna.
- Önskar du få kolasåsen som på bilden så droppar du ut såsprickar– tripp, trapp trull i en bågform och drar sedan med speten av en tesked genom prickarna. Kanske kräver lite övning innan det sitter?
- Lägg en parfaitbakelse på varje tallrik och dekorera med tinade hela lingon. Glassen får gärna stå några minuter innan servering så parfaiten blir lite mjuk.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar kaka, brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft oxfilé matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor whiskey marmelad ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika rårörda lingon gin grillat bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning grön sparris torskrygg nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze brödbak nötter tomater starters doften av nybakat bröd bär primör potatis sommardessert lakrits, sallad sylt sill på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk jordgubbar nu är det jul igen julmat entrérätt drinktilltugg sillrecept pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake kullasparris tomatsås 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan citrondessert fläder romtopf hummerfond lök lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok pannkakor gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,