2020

Stort tack för i år! Ett år som tyvärr fått vår tillvaro på sned med pandemi och elände och då det ibland känts svårt att hitta glädje och inspiration. Kanske så även för mat och mat-lagning. Mat och dryck är ju ofta starkt förknippat med socialt umgänge. Vår förhoppning är att vi trots allt kunnat bidra med lite matlust. Vi går nu mot ljusare tider och för-hoppningsvis lämnar vi inom snar framtid det dåliga bakom oss. När vår tillvaro så sakteliga börjar återgå till det normala så kanske vi lärt oss att uppskatta livet mer och inte ta allt för givet.
Vi hoppas du vill fortsätta att följa oss framöver. Vi är supertaggade och fulla av idéer på skojiga recept och uppslag inför 2021. Delge oss gärna dina favoritrecept, idéer och önskemål. Så även ris och ros. Det tål vi. Vi är ju två glada amatörkockar som ständigt vill lära oss mer i ämnet och kan vi sedan delge och nå ut med den kunskapen till lika-sinnade; ja, då är vårt syfte med bloggen uppnått.
Gott Nytt År önskar Per och Fredrik!

French ´75 är uppkallad efter en 75 mm:s fältkanon som användes under första världskriget. Drinken sades ge samma kick som rekylen av kanonen. Enkelt beskrivet är French ´75 en gin sour som toppas med Champagne. Vill du så kan du sänka en bomb i drinken i form av ett Maraschino-körsbär.
Nyårsdrink, French75, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till  dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!

Fisk och rödvinssås funkar perfekt och blir minst lika lyxigt som en bit kött. Speciellt när man har möjlighet att få använda hälleflundra. Drick gärna en trevlig pinot noir till.
Hälleflundra, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
Den här anrättningen kan du göra som en liten apetizer eller lite större om du vill. Addera bara pilgrimsmussla och lite svamp. Viktigt när du halstrar pilgrimsmusslan att du inte kör den för länge så att den blir seg. En liten rå kärna i mitten vill vi ha. Champagne är såklart det du ska dricka till, speciellt en dag som idag. Njut!
Pilgrimsmusslor med champagnesås, På tallriken©, Foto: Fredrik Rege

I dag  fyller vår drottning Silvia år och det vill vi naturligtvis fira. Vad passar då bättre än att baka och avnjuta en Silviakaka. Kakan bakas snabbt och enkelt i långpanna och toppas med en härlig glasyr och kokosflingor. Receptet har vi fått från vår kära vän och tidigare bloggkollega Ulrika som här gör ett tillfälligt come back-inhopp. Vi hoppas och tror på fler blogginlägg med Ulrikas fantastiska matlagning och bakkunskaper framöver.
Stort grattis till vår drottning Silvia och för henne utropar vi ett skånskt trefaldigt leve; Hon leve: Hurra, hurra, hurraaaaa!

Silviakaka, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
Etiketter: baka, bakning, kakor, nybakat

Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck. 

Vad passar bättre till julmaten än ett glas mumma? Att blanda en rejäl tillbringare är viktigare än Kalle Anka. Här är ett höjdarrecept från Pers svåger Mårten.

Drinkfamiljen flip var helt okänd för mig tills jag stötte på den på en youtubekanal. Kreatören som visade drinken i en youtubevideo heter David Kringlund och det är där jag fått detta recept ifrån. En flip är väldigt lik en äggtoddy men en flip innehåller ingen grädde. Det första riktiga receptet på en flip hittas i en bok från 1860-talet vid namn “How to mix drinks”. En flip måste inte vara baserad på whisky eller bourbon, den kan ha näst intill vilken spritbas som helst. Experimentera! God Jul önskar Moltas!

Per: Min morfar Sven var ingen köksmänniska. Inte för att han inte ville, utan för att mormor var en sån hejare på att laga mat. Av någon konstig anledning var han dock ansvarig för struvbaket. Kanske mormor inte fick till det, eller så hade han med sig det hemifrån sitt hem. Jag har aldrig fått veta anledningen, men utan dem blir det inte jul för mig. Håll tillgodo!
PS: Ge inte upp om de 2 - 3 första struvorna krånglar, järnet behöver jobba in sig lite. (Ungefär som när du steker pannkakor) Hälsar Per

Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
 
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att  bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!

Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!

Whisky sour är en drink som tillhör familjen sours. Sours består av en spritbas, syra och socker, i vissa fall även en äggvita. Whisky sour är en söt och syrlig drink men bourbonsmaken försvinner inte, en välbalanserad drink helt enkelt. Whisky sour passar enligt mig vid alla tillfällen man ska dricka en drink, men kanske allra bäst innan maten. Historien kring drinken är inte särskilt omskriven men man vet att den omnämnts i amerikanska tidningar under sent 1800-tal. 

I år blev det ingen Nobelmiddag, men likväl är det höst, så då gör vi en härlig gryta istället. Detta är en rätt som behöver lite tid i förberedelser, men är ändå enkel för den tillreder sig själv när man väl förberett. Det här receptet är för ca 8 personer. Oxkinder är i regel en beställningsvara, krogarna lägger gärna beslag på denna delikata styckdetalj, så här bör man också vara ute i god tid. Kinderna är en tuff muskel som behöver ganska lång tid för att bli riktigt möra och falla isär, men å andra sidan är de väl värda att vänta på. Ge det en chans! Jag tänkte servera den här oxkinden med såsen från marinaden såklart och en del grönsaker och svamp för årstiden. Stompad potatis serveras här, men du kan variera efter din personliga smak. Kör hårt och lycka till!

Superenkelt och supergott.

Vi är väldigt glada att kunna hälsa Moltas välkommen till På tallriken som gästbloggare. Moltas som är Pers yngste grabb kommer med  jämna mellanrum ge dig tips och recept på goda drinkar och cocktails. Perfekt när det stundar till fest. Här kommer en kort presentation av Moltas och lite om historien bakom Negroni; en italiensk drinkklassiker som är hans första tips och som dessutom är lätt att blanda ihop med 1 del campari, 1 del röd söt vermoth och 1 del gin.

"Jag går just nu sista året på gymnasiet. Mitt drinkintresse började när jag fick en bok om drinkar/cocktails som heter ”barmästarens manual” av Mathin Lundgren tillsammans med ett bartenderkit. Efter det så fick jag direkt ett stort intresse för detta och gillar att hålla på med det när jag kan. Det intressanta är hur viktigt smaker och balans är i drinkar, precis som med matlagning så är det där man tar allt till en ny nivå."
 

Att Negronin har sitt ursprung i norvästra Italien stämmer säkert men i övrigt är dess historia ganska osäker. Det finns olika versioner kring hur Negroni kom till men den mest refererade och kända historien har sitt ursprung från sent 1800-tal då man på Camparis Café i Milano blandade en drink bestående av Campari från Milano och en vermouth från Turin. Drinken fick namnet ”Milano Torino”. För att locka till sig amerikanska turister adderades sodavatten. Denna variant fick därför helt enkelt heta ”Americano”.
År 1919 bad en italiensk överste vid namn Camillo Negroni bartendern på Café Casoni i Florens att spetsa sin Americano med gin istället för sodavatten. Där och då ska Negroni skapats och som alltså namngavs efter denne överste.  Sant eller inte – en väldigt god drink är det iallafall. // Moltas

Som final på vår gåsmeny så serverar vi en magiskt god och saftig mazarinäppelkaka med ett knäckigt toscatäcke. Om det fanns VM i äppelkaka så vill vi påstå att den här kakan absolut vore  en aspirant till guldet. Inspiration till kakan har vi fått från Tareq Tylers recept. I vår version så har vi dels adderat  en frasig mördegsbotten och dels mandelmassa i kaksmeten som vi tycker höjer kakan till världsmästarklass. 

SERVERAS MED: KANARISK POTATIS, BEURRE BLANC MED APELSINCEST & VITLÖK SAMT SMÖRSTEKT BRYSSELKÅL MED FINHACKAT ÄPPLE

Jan Boris Möller berättade en gång att man kan göra gås på 45 min i ugn genom att använda hög värme och att skära upp gåsens skinn i rutor så att värmen snabbare penetrerar köttet. Jag och min kompis Tom provade detta ett år och bjöd våra familjer och kompisar på detta. Det blev fantastiskt. Dock tyckte vi att det fortfarande blev en ansenlig mängd fett kvar i köket, så vi provade metoden ute i en webergrill istället. Det funkade! Så här får du tips om hur vi gjorde. Kolla in filmen längre ner i inlägget.
Till gåsen serverar vi kanarsik potatis (kokt i rikligt saltat vatten) en härlig smörsås som vi smaksätter med aplelsin och vitlök samt smörstekt brysselkål och finhackat äpple. 
Glöm inte beställa gås! Befinner du dig i nordvästra Skåne kan vi varmt rekommendera Viking Fågel i Munka Ljungby. Lycka till! // Per

Till en traditionell gåsamiddag hör såklart en klassisk svartsoppa. Till saken hör dock att man alls inte är en sämre människa eller ett lägre stående väsen om man inte klarar av att äta denna soppa, utan då serverar man helt enkelt något annat. Här är ett alternativ som vi gillar bättre.

Efter en paus är nu På tallriken tillbaka, nu i en lite ny konstellation där Per Ekros tar över stafettpinnen efter Ulrika. Per är en glad skit och en hejare i köket som sällan kompromissar  med sin matlagning. Här är det tillagning från grunden med bästa råvaran och egengjord fond som gäller. Han kommer säkert sätta sin prägel på  bloggen med sitt enorma matkunnande.
Bloggen har även fått lite nytt utseende men i det stora hela så är vår ambtion att fortsätta på samma spår som tidigare, nämligen att värna om den lokalproducerade maten och upptäcka och ta vara på naturens skafferi som finns i vår närhet.
Med tanke på att vi bor i Skåne och att Mårtens afton snart stundar (10/11) så känns det självklart att rivstarta med en gåsmeny med en lite annorunda tvist. Menyn kommer presenteras här de två kommande veckorna. Följ oss även på sociala medier.

Varmt välkommen till nypremiären! // Per och Fredrik

Årets midsommar blir lite annorlunda men vi hoppas du trots allt kan njuta tillsammans med vänner och god mat. Här kommer ett recept på gubbröra på ansjovis som serveras på en skiva smörstekt grovbröd med skivad kall nypotatis , sallad och rädisor. Lite stenbitsrom och gräslök på toppen och vips så har du världens godaste midsommarmåltid. Glad midsommar på dig! Ulrika & Fredrik

I dag bjuder vi på en grymt god vegetarisk burgare med pankofritterad halloumi. Serveras i ett härligt rödbetsbröd med allad dressing och picklad rödlök.
Just bröden hoppas vi att du bemödar dig att baka. Dels är bullarna supergoda i sig både till frukost eller eftermiddagsfikat och dels tycker vi att dem tillför det där lilla extra till den här rätten. Bröden kan du baka i förväg och frysa in tills det är dags.
Till våra burgare serverade vi dessutom frasiga pommes på sötpotatis som tillbehör. Väldigt goda till men inget måste.
Oj så gott! En perfekt sommarlunch helt enkelt!

Äntligen verkar det som sommaren är på intåg med värme och sol. Vi firar detta med ett enkelt recept på en underbart god rabarberdessert som du bara måste prova. Rabarberna bakas i ugnen i en marinad av socker, smör och citron. Till rabarberna serverar vi en ljuvlig kolasås med nötter samt en kula vaniljglass. I vår kolasås hade vi pistage- och hasselnötter men tag vad du har i skafferiet, t ex mandlar funkar fint. Njut av försommaren! Ulrika o Fredrik

Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik

Grillad entrecote, På tallriken, foto: Fredrik Rege

Med tanke på att försäljningen av mjöl och jäst skjutit i höjden den senaste tiden så kan vi inte annat än tolka detta som att det bakas febrilt i de svenska köken just nu. Vi är inte sena att haka på denna plötsliga baktrend, så därför serverar dig här ett enkelt recept på ett mycket gott brytbröd som du kavlar ut och gräddar i en långpanna (djup plåt). Du kan piffa till och variera ditt bröd med olika topping. T ex pensla med ägg och sedan strö en näve pumpa- eller solrosfrö över. Eller kanske lite flingsalt.  Baka på så hörs vi snart igen! Ulrika o Fredrik

Ja, godare cheesecake än den här är nog svårt att finna! Inga konstigheter att få till förutom att den tar sin lilla tid med sina två lager av fyllningar och den ljuvliga citronsåsen. Ta dig den tiden! Ojojoj, så gott! Glad Påsk! Ulrika o Fredrik

Här serverar vi receptet på en riktigt god vegetarisk pizza med svamp (porta bello), päron, rödlök och 3 olika smakrika ostar. Pizzan toppas med rostade pinjenötter, ruccola samt till sist, lite honung som ringlas över. Recept på deg och tomatsås hittar du i förra veckan pizzainlägg. I våra receptbeskrivningar så står det att du ska lägga över pizzan på en het plåt vid gräddningen. Detta är för att i möjligaste mån efterlikna den effekt du får när du bakar pizza i en stenugn. Är du en frekvent pizzabagare så finns det speciella bakstenar att köpa. Vi har inte testat baksten själva men har du erfarenhet av detta så får du gärna delge dina erfarenheter.
Må väl! Ulrika o Fredrik

De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik

Idag är det våffeldagen och varför inte ljusa upp den dystra tillvaron vi nu befinner oss i med några härligt frasiga våfflor med sylt och grädde.
Ska man tro historien varför vi ska käka våfflor just i dag så sägs det vara en språklig förvrängning eller feltolkning av den ursprungliga kristna Vår Fru-dagen (Marie bebådelsedag). 
Söker du våffelrecept på nätet så finns det en rad varianter, bl a med eller utan ägg. Du har säkert ditt favoritrecept. Vårt recept är med ägg samt även en gnutta salt och socker som vi tycker ger både frasiga och lite mer smakrika våfflor.
Kämpa på & håll modet uppe! Ulrika o Fredrik

Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken. 

Nu är bästa tiden för apelsiner så därför bjuder vi på ett snabbt, enkelt, fräscht och smarrigt recept på en apelsindessert med saffranshonung och hackade nötter. På bilden hade vi pistagenötter men det funkar lika bra med t ex manlar eller hasselnötter. Lite vaniljglass eller en klick yoghurt på toppen blir pricken över i:et.

Ljuvlig apelsindessert. Klicka på bilden för att förstora.

Etiketter: dessert, apelsin, efterrätt

Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!

Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.

Så här under de mörka och ruggiga vintermånaderna är det lätt att längta och dröma sig bort till sydligare och varmare breddgrader. Det här otroligt goda och enkla pastareceptet med färs från salsiccia-korv kommer garanterat att få dina sinnen att sväva iväg till en mysig bykrog i Toscana. I delikatessbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker kan du hitta salsicciafärs men det funkar utmärkt att skrapa ur färsen från salsicciakorvar. Försök att hitta färskkorv, det blir godast. Lokalpatriotiska som vi är så lagade vi till vår pasta med Per i Vikens goda färska salsiccia. Buon appetito!

Pasta med salsiccia. Klicka på bilden för att förstora.

Första receptet ut för 2020 är en synnerligen god majssoppa med influenser från det mexikanska köket. Den mustiga och ganska heta soppan toppas med en tomatsalsa som mexikanarna kallar Pico de gallo samt några majschips. Vill du kan du gratinera chipsen med lite riven ost. Soppan tycker vi passar både till vardags och fest. Hyfsat billiga ingredienser är det dessutom vilket kanske inte är så dumt så här efter jul och nyår.