MAJSSOPPA MED TOMATSALSA
Första receptet ut för 2020 är en synnerligen god majssoppa med influenser från det mexikanska köket. Den mustiga och ganska heta soppan toppas med en tomatsalsa som mexikanarna kallar Pico de gallo samt några majschips. Vill du kan du gratinera chipsen med lite riven ost. Soppan tycker vi passar både till vardags och fest. Hyfsat billiga ingredienser är det dessutom vilket kanske inte är så dumt så här efter jul och nyår.
4 personer:
Soppan:
- 2 burkar majs á 340 g
- 1 gul lök
- 2- 3 potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 tsk sambal oelek
- 8-10 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 lime
- svartpeppar & salt
Tomatsala/ Pico de gallo
- 3 st tomater
- 1 rödlök
- 1/2 kruka koriander
- 1 msk rödvinvinäger
- 1 tsk chiliflakes
- 1/2 tsk salt
- Majschips/ Nachos el tortillas (på bilden: blue corn)
- Ev. riven ost
- Ev crème fraiche
Gör så här:
- Skala och riv potatisen.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i stekgryta och bryn lök, vitlök och potatis i 2-3 minuter utan få färg.
- Tillsätt sambal oelek, därefter majs, vatten och smula ner buljongtärningar. Rör om och låt sjuda under lock i 15 minuter.
- Mixa soppan slät i mixer eller stavmixer. Smaksätt med pressad limesaft, lite salt och svartpeppar.
- Dela, kärna ur och fintärna tomaterna. Finhacka rödlök och koriander.
- Lägg allt i en skål och blanda med rödvinsvinäger, chliflakes och lite salt.
Vill du piffa lite mer kan du ostgratinera chipsen.
Soppan är ganska het så vill du mildra den lite så passar även en klick crème fraiche på toppen fint till.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar kaka, brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mazarin honeysuckle kräftsås falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor whiskey marmelad ostar brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast 1-2-3-lag tomatsås kullasparris pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft laxrätter matjesill indiskt fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer rabarber picklat mango fisk&skaldjur grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär kantareller tomater kalv ramslöksolja festmåltid glaze brödbak nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär ramslök sallad sylt glass glassdessert primör potatis drinkrecept griskött på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp soppa pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq drinkar pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips hallon kyckling skaldjur torsk chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert jordgubbar sill starters lakrits, tårtor sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg sillrecept pastarecept fläsk nötkött festrätt blåbär frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran alla hjärtans dag abborre majonnäs nyårsdessert björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake grillat gin rårörda lingon basilika citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado hollandaisesås hallonsås pizza fiskgryta buljong scampi parmesan citrondessert fläder romtopf hummerfond lök lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära reportage apetizer japanskt matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad paj med spenat och västerbottensost matvete mumma lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset