PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA
De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik
Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):
- 25 g jäst (1/2 pkt)
- 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 dl olivolja
- 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
- 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk socker
- (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)
Degen:
- Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
- Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
- Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter .
- Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
Tomatsåsen:
- Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
- Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.
Pizza Gambero med gremolata:
Grund:
- Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
- Tomatsås enligt recept ovan.
- 2-3 dl riven ost, Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
- 1 bit skivad buffelmozzarella
- 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
- 5-6 halverade körsbärstomater
- ett par nypor flingsalt
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 knippe hackad persilja
- 1/2 pressad citron
- 1 msk olivolja
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
- 1/2 finhackad röd chili
Gör så här:
- Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
- Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen.
- Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
- Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
- Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
- Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
- Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flarn gulaschsoppa egg toddy blommor i maten müsli hummer recept reportage tomater pepparrotssmör gubbröra kesella flädersorbet potatispuré panko semlor fromage frittata lingonparfait ramslökssoppa butternutpumpa ugnsrostade torskrygg persika matbloggpriset kalix löjrom huvudrätt inläggning bröd recept negroni gratäng parmaskinka pressgurka webergrillad mangosallad brynt smör bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge ciabatta grillad makrill nudlar mazarin varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv struvor på tallriken tomat- & jordgubbssallad tomatsalsa gravad lax ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis hjorthornssalt rabarberpaj citrus gös picklad rödlök semla matjesill kokosmjölk parfait chorizo ponzu pumpa bearnaisesås cocoschutney grillade citroner färskost på filmjölk grillat indisk mat melanzane rödlök långpannebröd billig mat rårörda lingon tomatsås välkomstdrink citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor godis vit sparris pavlova wokgrönsaker juldryck dekoration rimmad oxbringa salsiccia smoothie hallå! festmåltid hummer fikon äppelpaj tournedos sojabönor portvinsmarinerad sockerkaka saint agur lingon flankstek vegetarisk soppa oxkind lök frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp couscous körsbär färskost tartlett aubergine fiskgryta nässelsoppa risotto pizzadeg kola & knäck kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra apelsin maräng rotfrukter äppelkaka rabarber medelhavet vegetariskt västerbottensost apetizer rödbetor gåsagille ingefära äppeldessert nötkött paj bär kantareller frukost julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta gräddsås sparris nybakat kyckling kolasås jordgubbar hallon nypotatis på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, drinkar bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass entrérätt midsommarmat choklad mango tårtor drinktilltugg sill spenat enkelt recept cheesecake långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor brunsås hallonsås höstmat kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot pizza lakrits, pasta med räkor parmesan sillrecept fläder avocado kakor sjögräsnudlar pilgrimsmusslor vitaminboost mazarinkaka stekar blåbär rödbetshummus gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag recept entrecote kantarelltoast salmalax glaze oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie bullar burgare omelett chokladflarn fastlagsbulle fritterad potatismos mousse gravlax salsa tomatsallad heiße liebe hummerfond wok karré apelsinmarmelad äppeltarte oxbringa romsås morotssoppa kaka, slottsstek räkor, hollandaisesås morötter grillad gås havskräftor vaktelägg gremolata blomkål, lamm räkpasta löjrom majonnäas japanskt torskrätt tortillas tapenade svamprecept ramslök paj med spenat och västerbottensost mingelrätt fisk i folie grillad flankstek ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse matvete nyårsdessert saft nektariner hummersoppa granola ätliga blommor smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad mumma pannbiff halloncurd grön sparris hummus hasselbackspotatis ceviche lakritscheesecake champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad scampi brytbröd melon lammracks indiskt grillad entrecote ost, sashimi pulled basilika abborre granatäpple bresaola rulltårta kolakräm whiskey sour chutney, på landet cokladdessert rödkål majs prosecco laxrätter mozarella mexikanskt mozzarella matblogg toscakaka makrill