PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA
De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik
Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):
- 25 g jäst (1/2 pkt)
- 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 dl olivolja
- 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
- 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk socker
- (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)
Degen:
- Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
- Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
- Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter .
- Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
Tomatsåsen:
- Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
- Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.
Pizza Gambero med gremolata:
Grund:
- Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
- Tomatsås enligt recept ovan.
- 2-3 dl riven ost, Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
- 1 bit skivad buffelmozzarella
- 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
- 5-6 halverade körsbärstomater
- ett par nypor flingsalt
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 knippe hackad persilja
- 1/2 pressad citron
- 1 msk olivolja
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
- 1/2 finhackad röd chili
Gör så här:
- Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
- Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen.
- Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
- Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
- Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
- Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
- Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad rödbetshummus på landet majs indisk mat kalvlever potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa körsbär butternutpumpa gremolata julsill chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie kesella bröd recept vikingfågel campari chorizo räkor, pressgurka queneller makrill fisksoppa grillad gås vit choklad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad gratäng kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne kycklingsallad tomatsalsa struvor recept hummus chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie mangosallad wok juldryck ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa ponzu omelett fritterad parmesanstänger japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra flädersaft kakor marmelad abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter fläder björnbär sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka bullar gräddsås pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg långkok inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp pasta med räkor sorbet rödbetor lök pizza avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron alla hjärtans dag sopprecept toscakaka kräftsås mazarinkaka tomatsallad aubergine chokladtårta råstekt potatis griskött huvudrätt gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill indiskt salsa vaniljsås morötter salsiccia prosecco skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål, 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa mousse thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova torskrätt gambero havskräftor lammracks semlor mozarella brytbröd potatisstomp saffran vårkyckling entrecote rödlök heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta spanien hummer recept pepparrotssmör citrus crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax