PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA

De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik

Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):

  • 25 g jäst (1/2 pkt)
  • 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
  • 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker
Tomatsås ( för 2 pizzor):
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
  • 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)

Degen:

  1. Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
  2. Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
  3. Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter . 
  4. Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
  5. Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.

Tomatsåsen:

  1. Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
  2. Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  3. Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.

Pizza Gambero med gremolata:
Grund:

  • Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
  • Tomatsås enligt recept ovan.
Topping:
  • 2-3 dl riven ost,  Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
  • 5-6 halverade körsbärstomater
  • ett par nypor flingsalt
  • 1 näve färsk spenat
Kryddsmör (gremolata):
  • 2 msk smör
  • 1 knippe hackad persilja
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
  • 1/2 finhackad röd chili

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
  5. Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
  6. Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och  grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg. 
  7. Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln