PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA
De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik
Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):
- 25 g jäst (1/2 pkt)
- 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 dl olivolja
- 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
- 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk socker
- (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)
Degen:
- Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
- Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
- Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter .
- Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
Tomatsåsen:
- Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
- Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.
Pizza Gambero med gremolata:
Grund:
- Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
- Tomatsås enligt recept ovan.
- 2-3 dl riven ost, Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
- 1 bit skivad buffelmozzarella
- 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
- 5-6 halverade körsbärstomater
- ett par nypor flingsalt
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 knippe hackad persilja
- 1/2 pressad citron
- 1 msk olivolja
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
- 1/2 finhackad röd chili
Gör så här:
- Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
- Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen.
- Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
- Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
- Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
- Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
- Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm morotssoppa kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill salmalax päron majonnäas lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom smoothie kesella ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt räkor gratäng hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vermouth ramslökssoppa långpannebröd risotto pressgurka vit choklad hjorthornssalt räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås curry romsås pannbiff mumma matvete falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil hummus mingelrätt lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås varma hallon körsbär lättbakat vitaminboost blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller nygrillat havskräftor pizzadeg biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås fisk&skaldjur gräddsås avocado vit sparris lök toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor chutney, pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert majonnäs indiskt abborre japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder tagliatelle midsommarmat frukost sockerlag kallrökt lax äpplen fond mango spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär saffran inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris slow cooking sommarmat apelsin kantareller festrätt starters sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck cocktails drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp choklad soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt chokladdessert lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen julmat blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås fondspara hallonsylt västerbottensost champagne picklad karl johan svamp fågelrecept grytor chokladtårta picklat nypotatis rabarber sorbet hummerfond nässelsoppa julgodis nässlor lamm brunsås parmaskinka välkomstdrink pulled höstmat reportage matjesill rödbetor tartar flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika parmesan citron potatisrätt majs saft kakor karré medelhavet tårta rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ingefära alla hjärtans dag scampi gös tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola aubergine kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära kalix löjrom bröd recept campari pesto matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten melanzane ljuvliga smaker mazarin kräftsås honeysuckle tosca pavlova lammracks semla nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek flarn vårkyckling ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage rödbetshummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco kalvbräss spanien wok dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor mozarella bouillabaisse brynt smör gäddqueneller kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök heiße liebe ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter entrecote pumpa persika på tallriken picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn morötter gambas