SPORTLOV MED VÄRMANDE GULASCH!

Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!

Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.

6-8 personer: 

  •          1 kg benfri högrev
  •          2 gula lökar
  •          2 vitlöksklyftor
  •          1 burk krossade tomater
  •          2 röda paprikor
  •          4- 5 potatisar
  •          1 1/2 msk paprikapulver
  •          1 tsk mald kummin
  •          chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
  •          1 litervatten
  •          2  st oxbuljongtärningar
  •          olivolja och smör till stekning
  •          saften från 1/2 citron
  •          salt och svartpeppar från kvarn
Att servera till:
  • Crème fraiche
  • Timjankvistar som dekor
  • Ett gott bröd

Gör så här:
1.   Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2.   Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3.   Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4.   Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5.   Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6.   Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
 
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln