WEBERGRILLAD GÅS MED INDIREKT VÄRME

SERVERAS MED: KANARISK POTATIS, BEURRE BLANC MED APELSINCEST & VITLÖK SAMT SMÖRSTEKT BRYSSELKÅL MED FINHACKAT ÄPPLE

Jan Boris Möller berättade en gång att man kan göra gås på 45 min i ugn genom att använda hög värme och att skära upp gåsens skinn i rutor så att värmen snabbare penetrerar köttet. Jag och min kompis Tom provade detta ett år och bjöd våra familjer och kompisar på detta. Det blev fantastiskt. Dock tyckte vi att det fortfarande blev en ansenlig mängd fett kvar i köket, så vi provade metoden ute i en webergrill istället. Det funkade! Så här får du tips om hur vi gjorde. Kolla in filmen längre ner i inlägget.
Till gåsen serverar vi kanarsik potatis (kokt i rikligt saltat vatten) en härlig smörsås som vi smaksätter med aplelsin och vitlök samt smörstekt brysselkål och finhackat äpple. 
Glöm inte beställa gås! Befinner du dig i nordvästra Skåne kan vi varmt rekommendera Viking Fågel i Munka Ljungby. Lycka till! // Per

4 personer:
 

  • 1 gås á ca 4 kg
  • Salt & peppar
Beurre Blanc
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2-3 msk apelsincest
  • ½ dl vispgrädde
Kanarisk potatis:
  • 1 kg potatis, små, t ex deilkatesspotatis
  • 3,5 dl salt  (ja, det stämmer)
  • 1,5 l vatten
Brysselkål med finhackat äpple:
  • ½ kg brysselkål
  • 1 st syrligt äpple
  • 2 msk smör
  • Salt

Gåsen:
Beredning:

  1. Ta ur eventuellt medföljande krås ur gåsen. Skär bort överflödigt halsskinn och gumpen från gåsen.
  2. Om du håller upp gåsen som en tubkikare mot skyn ska du kunna titta rakt igenom gåsen. Att värmen kommer igenom gåsen är viktigt för tillagnings-tiden.
  3. Skär upp gåsens skinn i ett kryssmönster över hela gåsen. Nu har du gjort det möjligt för värmen att forcera det mycket värmebeständiga skinnet och därmed kortat tillagningstiden väsentligt. Gnid in gåsen med salt och peppar efter behag.

 Tillagning/ grillning:

  1. Vi använde Webers klotgrill ca 50 cm i diameter. Skruva bort grillens underrede så att fett kan droppa ur grillen ner i ett kärl som du placerar på marken under grillen. Låt spjället i grillen vara helt öppet. Tänd kolet. Det bör hålla en jämn temperatur på minst 250°. Fördela den glödande kolet längs två sidor. Placera gåsen i mitten av grillen så den endast bakas med indirekt värme. På med locket. Kolla då och då, vänd gåsen vid behov. Skinnet på gåsen blir krispigt och gåsen behöver inte ösas med fett. Tillagningstiden för en gås runt 4 kg ligger runt 60 minuter men kan variera något beroende på hur hög värme du kan hålla i grillen.
  2. Tag kråset och stek det separat i en panna. Om du vill kan du smälta lite av fettet från gumpen i en panna och confitera kråset i.
Såsen:
  1. Hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan fint. Fräs löken sakta med fond, vinäger och en klick av smöret.
  2. Montera ner resten av smöret klickvis och vispa hela tiden. Låt apelsincesten gå med i såsen. Mot slutet vispar du i grädden för en ännu lenare smak. Smaka av med salt och peppar.
  3. Garnera gärna med ytterligare lite apelincest som ger en skön brytning till såsen. Servera direkt.
Kanarisk potatis och brysselkål med finhackat äpple:
Ursprunget till Kanarisk potatis sägs komma ifrån att spanska sjöfarare kokade potatisen i havsvatten, därav den höga saltmängden.
  1. Tvätta potatisarna om det behövs, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt. 
  2. Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.
  3. Har du stora brysselkål kan du förkoka brysselkålen i några minuter. Stek kålen i smör tills den mjuknat något och fått lite färg. Tärna äpplet (behåll skalet på) och tillsätt mot slutet. Salta efter tycke & smak.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln