HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI
Till en traditionell gåsamiddag hör såklart en klassisk svartsoppa. Till saken hör dock att man alls inte är en sämre människa eller ett lägre stående väsen om man inte klarar av att äta denna soppa, utan då serverar man helt enkelt något annat. Här är ett alternativ som vi gillar bättre.
4 personer:
- 2 glaskokta urpillade humrar
- 2 msk fint tärnad rotselleri
- 1 msk fint tärnad palsternacka
- 1 – 1 ½ finhackad schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 ½ msk tomatpuré
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl mussel- eller fiskfond
- 2 dl hummerfond
- 2 lagerblad
- 5 dl vispgrädde
- 4 cl Madeira
- 4 cl Pernod
- Vitpeppar
- Salt
- Chiliflakes
- Smör och olja att steka i
- ½ röd lök, klyftad
- ½ fänkål skivad med mandolin
- Färska dragonblad
Gör så här:
- Fräs tomatpurén ordentligt i olja och smör så att smaken rundas av, tillsätt rotselleri, palsternacka och schalottenlök och fortsätt stek tills de mjuknar.
- Tillsätt sedan vitt vin, fonderna och lagerblad. Koka upp och skumma av ytan noggrant. I med grädden och reducera tills ca 1 liter återstår.
- Tillsätt salt, vitpeppar och chiliflakes. Här är det noga att du har koll på styrkan på din chili, så ta det försiktigt med mängderna. Smaka av hela tiden. Sila därefter soppan genom en finmaskig sil. Hit kan du förbereda dagen före.
- För att få fram mer smaker och lenhet kan du mixa soppan med en mixerstav. Pernoden och Madeiran går nu ner i soppan. Om du vill ha soppan tjockare så tillsätt lite Maizena under tiden soppan kokar.
Garnering & servering:
- Bryn de glaskokta hummerbitarna färdiga i smör tillsammans med den klyftade rödlöken i några minuter så de får lite färg.
- Skiva en halv fänkål tunt med mandolin, om du har.
- Fördela hummerköttet vackert tillsammans med dragonblad, rödlöken och den tunt skivade fänkålen på fyra djupa tallrikar. Häll försiktigt i soppan, inte över köttet och garneringen. Servera direkt och njut.
- Använd en stor gryta och rikligt med vatten så att humrarna täcks.
- Se till att vattnet kokar ordentligt. Innan du lägger i humrarna avlivar du dem med ett snitt från ryggsköldens mitt rakt fram genom huvudet. Stoppa därefter ner humrarna i det kokande vattnet med huvudet nedåt. Koka 2- 3 min, tag omedelbart upp dem ur det kokande vattnet. Låt svalna.
- Nu är humrarna lätta att skala, men fortfarande halvråa. Lägg bitarna i kylen om du inte ska anrätta dem direkt. Även detta kan du förbereda dagen innan.
- Skalen kokar du ny fond på eller lägger i frysen till ett senare tillfälle.
- Ta skroven av de glaskokta humrarna, lägg i en plastpåse på en skärbräda och krossa försiktigt skalen med en hammare.
- Ta en kastrull, tillsätt olja och smör och bryn skalen 20 min i smöret. Häll på vatten så att skroven täcks. Koka upp, skumma väl. Låt sjuda någon timma, och om du har möjlighet kan du låta fonden svalna och stå till dagen efter. Koka upp igen och sila bort skalen. Reducera till ca hälften återstår. I den här fonden finns inga rotfrukter eller andra smakgivare med. Den är helt neutral vilket innebär att du är fri att dra smakerna dit du vill.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger ost fromage omelett panko pannacotta anklever ugnsrostade gremolata vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås tårta rom karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar björnbär torskrecept flädersaft oxfilé matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder nypotatis mango spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukost saffran inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet rabarber ramslöksolja fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar tomater bröd glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk sill sylt bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter sillrecept glaze pastarecept brynt smör nötkött hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit fondspara frukt & bär tartar nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur sockerlag picklat midsommarmat julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs laxrätter rotfrukter korv pilgrimsmusslor pepparrot kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan citrondessert pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne brownie kaka, nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple semlor pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil ansjovis citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev