MOLTAS DRINKTIPS: NEGRONI
Vi är väldigt glada att kunna hälsa Moltas välkommen till På tallriken som gästbloggare. Moltas som är Pers yngste grabb kommer med jämna mellanrum ge dig tips och recept på goda drinkar och cocktails. Perfekt när det stundar till fest. Här kommer en kort presentation av Moltas och lite om historien bakom Negroni; en italiensk drinkklassiker som är hans första tips och som dessutom är lätt att blanda ihop med 1 del campari, 1 del röd söt vermoth och 1 del gin.
"Jag går just nu sista året på gymnasiet. Mitt drinkintresse började när jag fick en bok om drinkar/cocktails som heter ”barmästarens manual” av Mathin Lundgren tillsammans med ett bartenderkit. Efter det så fick jag direkt ett stort intresse för detta och gillar att hålla på med det när jag kan. Det intressanta är hur viktigt smaker och balans är i drinkar, precis som med matlagning så är det där man tar allt till en ny nivå."
Att Negronin har sitt ursprung i norvästra Italien stämmer säkert men i övrigt är dess historia ganska osäker. Det finns olika versioner kring hur Negroni kom till men den mest refererade och kända historien har sitt ursprung från sent 1800-tal då man på Camparis Café i Milano blandade en drink bestående av Campari från Milano och en vermouth från Turin. Drinken fick namnet ”Milano Torino”. För att locka till sig amerikanska turister adderades sodavatten. Denna variant fick därför helt enkelt heta ”Americano”.
År 1919 bad en italiensk överste vid namn Camillo Negroni bartendern på Café Casoni i Florens att spetsa sin Americano med gin istället för sodavatten. Där och då ska Negroni skapats och som alltså namngavs efter denne överste. Sant eller inte – en väldigt god drink är det iallafall. // Moltas
2 glas:
- 8 cl (1 del) Martini Rosso/ Söt röd Vermouth
- 8 cl (1 del) Campari
- 8 cl (1 del) gin
- 1 apelsin (skalet)
- Is
Gör såhär:
- Fyll en karaff med is.
- Häll på en del av varje spritsort och rör om.
- Häll upp i 2 kylda glas i lämplig storlek med is i.
- Pressa cesten från apelsinskal och dekorera drinken med skalet.
Servera omedelbart.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
björnbärsmarmelad dekoration wok egg toddy spanien kalvbräss prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor vegetarisk soppa lingon daal flarn grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gädda stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad semla lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete melanzane blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond varma hallon körsbär lättbakat campari bröd recept kalix löjrom vitaminboost kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad aubergine granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm morotssoppa kokosmjölk burgare 5-minuterssill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller brynt smör bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka lök toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt pasta med räkor parmesan basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar björnbär torskrecept flädersaft majonnäs tartar abborre reportage höstmat pulled negroni fisksoppa våfflor lamm nässlor romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis sorbet citrondessert whiskey alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept gräddsås tårta rom äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag äppelkaka frukt & bär fondspara inläggning bullar grön sparris paj tomater hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta grytor pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad asiatiskt chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck cocktails bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar choklad soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept skaldjur griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid kallrökt lax sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle äppeldessert kalv gåsmeny torskrygg munsbit kolasås saffran hallonsylt västerbottensost champagne mango fond fågelrecept avocado vit sparris fisk&skaldjur hollandaisesås pizza ingefära buljong scampi marmelad gös fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt indiskt matjesill rödbetor nyårsdessert laxrätter rotfrukter korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag kantarelltoast citron chutney, blåmusslor kakor äppelpaj medelhavet karré hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semlor smoothie slottsstek ceviche kesella ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök heiße liebe lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn morötter gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar lasagne brownie kaka, nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor nygrillat queneller pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill whiskey sour mingelrätt hummus thai basil ansjovis potatispuré vaniljsås jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin kräftsås mörk choklad pannbiff romsås curry sandefjordsås fudge stekar räkor, hjorthornssalt pressgurka risotto vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta panko omelett fromage rödbetshummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept gratäng räkor jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad crème brûllée