MOLTAS DRINKTIPS: NEGRONI
Vi är väldigt glada att kunna hälsa Moltas välkommen till På tallriken som gästbloggare. Moltas som är Pers yngste grabb kommer med jämna mellanrum ge dig tips och recept på goda drinkar och cocktails. Perfekt när det stundar till fest. Här kommer en kort presentation av Moltas och lite om historien bakom Negroni; en italiensk drinkklassiker som är hans första tips och som dessutom är lätt att blanda ihop med 1 del campari, 1 del röd söt vermoth och 1 del gin.
"Jag går just nu sista året på gymnasiet. Mitt drinkintresse började när jag fick en bok om drinkar/cocktails som heter ”barmästarens manual” av Mathin Lundgren tillsammans med ett bartenderkit. Efter det så fick jag direkt ett stort intresse för detta och gillar att hålla på med det när jag kan. Det intressanta är hur viktigt smaker och balans är i drinkar, precis som med matlagning så är det där man tar allt till en ny nivå."
Att Negronin har sitt ursprung i norvästra Italien stämmer säkert men i övrigt är dess historia ganska osäker. Det finns olika versioner kring hur Negroni kom till men den mest refererade och kända historien har sitt ursprung från sent 1800-tal då man på Camparis Café i Milano blandade en drink bestående av Campari från Milano och en vermouth från Turin. Drinken fick namnet ”Milano Torino”. För att locka till sig amerikanska turister adderades sodavatten. Denna variant fick därför helt enkelt heta ”Americano”.
År 1919 bad en italiensk överste vid namn Camillo Negroni bartendern på Café Casoni i Florens att spetsa sin Americano med gin istället för sodavatten. Där och då ska Negroni skapats och som alltså namngavs efter denne överste. Sant eller inte – en väldigt god drink är det iallafall. // Moltas
2 glas:
- 8 cl (1 del) Martini Rosso/ Söt röd Vermouth
- 8 cl (1 del) Campari
- 8 cl (1 del) gin
- 1 apelsin (skalet)
- Is
Gör såhär:
- Fyll en karaff med is.
- Häll på en del av varje spritsort och rör om.
- Häll upp i 2 kylda glas i lämplig storlek med is i.
- Pressa cesten från apelsinskal och dekorera drinken med skalet.
Servera omedelbart.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fritterad parmesanstänger matblogg grillad abborre i folie saint agur rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka sillinläggningar pumpasoppa tortillas lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon färskost ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest kola & knäck gädda romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor stekar mazarinkaka kräftsås ätliga blommor gulaschsoppa karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad flädersorbet mexikanskt indisk mat kalvlever citrus pepparrotssmör gubbröra vinägrett majonnäs potatispuré panko grön ärtsoppa grillad flankstek frittata lingon pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa oxkind smoothie kesella rödlök brytbröd mozarella semlor bröd recept chorizo räkor, pressgurka grillad gås vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis mörk choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mumma glaze pastarecept tomater korv struvor recept kycklingsallad tomatsalsa gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert rödkål högrev apelsinmarmelad fisk i folie picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika kokosmjölk ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon tapenade pulled lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk kalix löjrom nektariner semla brynt smör långpannebröd matvete lamm bouillabaisse gås, biskvi apfelstrudel pepparrotssås våfflor rödvinssås skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker mangosallad wok torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt gravad lax bläckfisk morotssoppa fromage potatismos citrondessert whiskey reportage parmaskinka långkok torskrygg fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar flädersaft sopprecept marmelad abborre ingefära buljong karl johan svamp hallonsås apetizer kullasparris hollandaisesås lök pizza björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat vegetarisk pasta fiskgryta välkomstdrink brunsås nässlor maräng grytor festrätt saft julgodis äppelpaj hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås festmåltid romtopf hummerfond laxrätter äppeltarte nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost blåbär negroni cheesecake nygrillat 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet avocado gin kantareller på grillen grillat basilika midsommarmat citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rotfrukter pepparrot gräddsås ramslöksrecept bullar inläggning scampi parmesan tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött löksoppa salsa vaniljsås morötter indiskt salsiccia prosecco juldryck rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie kaka, slottsstek fiskpågrillen ljuvliga smaker godis tomatsås grillad makrill gäddqueneller pocherat ägg risotto grillade citroner negroni sour pesto majonnäas blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote pumpa mousse kryddsmör lingonparfait mingelrätt svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour oxfilé portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis mandelpotatis chokladflarn hummus calemare roscofflök hummersoppa granola kalvbräss jordärtskocka koka hummer kycklingwok gratäng lasagne honeysuckle mazarin nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad tosca fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge gambero havskräftor lammracks queneller potatisstomp campari vikingfågel matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling entrecote ost, ramslökssoppa julsill gremolata bresaola salmalax på tallriken paella chutney, rulltårta blåmusslor gravlax majs på landet rödbetshummus spanien hummer recept müsli ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy tomatsallad aubergine hälleflundra råstekt potatis griskött huvudrätt chokladtårta pizzadeg halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom vegetarisk, kolakräm vermouth fiskfond lättbakat senapscreme smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås vegetarisk soppa japanskt vitaminboost burgare omelett ponzu varma hallon gambas