GRILLA ENTRECÔTE MED SMARRIGA TILLBEHÖR TILL VALBORG!
Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
- salt & svartpeppar från kvarn
Ugnsstekta rotfrukter:
- 2 st palsternacka
- 2 rödbetor
- 2 gulbetor
- 1/2 kålrot
- 3 morötter
- 1 knippe färsk oregano
- 1 knippe färsk dragon
- 1 nypa flingsalt
- 1/2 dl rapsolja
- 300 g körsbärstomater på kvist
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
- ca 400 g svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl pinjenötter
- 50 g parmesan
- 300 g smör
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
- 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)
Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.
Bearnaise:
- Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
- Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
- Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
- Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
- Smält smöret och värm det till 55 grader.
- Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
- Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
- Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Grovhacka kålen.
- Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
- Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
- Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
- Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås getost körsbär lättbakat pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås lamm lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept pizza gräddsås rom tårta karré kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat tomatsås bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör pastarecept glaze sillrecept nötter tomater starters doften av nybakat bröd bär primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt sill på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar nu är det jul igen julmat entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris picklad fond hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept toscakaka medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte maräng våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge