ALICE GRILLADE MAKRILL MED ROMSÅS

Har du förmånen att få tag i nyfångad makrill i sommar så bjuder vi här på ett enkelt och gott recept som du med fördel tillagar på grillen. Det underlättar betydligt om du har eller investerar i ett grillhalster. Lättare att vända filéerna och du undviker att fisken fastnar i gallret. Receptet har vi fått från vår kompis Johan som i sin tur ärvt receptet från sin mamma Alice som var en fena på att laga till goda fisk- och skaldjursrätter.

Grillad makrill, På tallriken, foto: Fredrik Rege

4 personer:

  • 8 makrillfiléer

Marinad till makrillen:

  • 1⁄2 dl Chilisås
  • 1⁄2 dl rapsolja
  • 1⁄2 dl pressad citron
  • 1 gul lök som hackas grovt
  • 1⁄2 tsk salt och lite vitpeppar

Sås:

  • 2 dl Crème fraîche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 burk röd stenbits- eller ishavsrom
  • 1 knippe hackad dill
  • 1 msk majonnäs
Tillbehör:
  • 1 kg (ny)potatis
  • 1 citron
  • Dill

Gör så här:

  1. Filéa makrillen eller låt fiskhandlaren göra det åt dig. Skinnet ska vara kvar.
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden som du sedan häller över filéerna. Ställ i kyl och låt fisken ligga och marinera i ca 2 timmar. Spar marinaden till pensling vid grillningen.
  3. Om du använder kolgrill: Tänd grillen i god tid innan det är dags att grilla. Lägg makrillen i grillhalster så är det mycket lättare att vända på fisken och den fastnar inte.
  4. Grilla fisken tills den fått fin färg, ca 4-5 minuter på skinnsidan och ytterliggare ett par minut på köttsidan. Pensla fisken ett par gånger med marinaden. Strö en nypa flingsalt över.
  5. Hacka dillen och blanda ihop alla ingredienserna till den kalla romsåsen.
Servera med kokt potatis, citronklyftor och dillkvistar.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln