FARINGLASERAD LAX MED HET NUDELSALLAD & PONZU
Idag bjuder vi dig på en laxrätt med lite japanska influenser. Fräscht, enkelt och väldigt gott. Laxen som steks i smör och farinsocker serveras med en lite het nudelsallad och en ponzu– en klassisk japansk sojasås med bl a chili, lime och ingefära. Inget salt behövs i rätten, ponzuns sälta är tillräcklig. Gott till den här rätten är även tunt skivad picklad gurka. Vi glömde att få med den vid plåtningen men finns med i receptet. Så kan det gå. Ha en fin & smaklig helg önskar Per o Fredrik!
4 personer:
Laxen:
- 600 g lax
- 2 msk farinsocker
- Smör att steka i, 3 msk
Nudelsalladen:
- 4 portioner risnudlar
- 1 msk olja, neutral
- 50 g shitakesvamp
- 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas om du inte gillar)
- 1 pak choi
- 2 salladslökar
- 1–2 morötter
- ½ röd chili
- ½ pkt frysta skalade edamamebönor
- 2 tsk sambal oelek
- 1 msk sesamolja
Ponzu:
- 1 dl japansk soja
- Saft från 1 ½ lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk råsocker
- ½ röd chili
- 3 cm ingefära
Picklad gurka:
- 1 gurka
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika 12%
Gör så här:
Börja med gurkinläggningen:
- Gör en 1-2-3 lag, d v s koka upp vatten, ättika och socker. Häll över på en noga rengjord glasburk med tättslutande lock. Låt svalna något.
- Skölj och skiva gurkan tunt på längden med mandolin (funkar även skapligt med osthyvel) och lägg gurkskivorna i den ljumna lagen.
- Låt stå att dra i kylen i åtminstone 1 timme.
Fortsätt med ponzun:
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin (urkärnad) och blanda med övriga ingredienser. Ställ i kyl. Kan med fördel göras dagen innan.
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja, blanda och ställ sedan åt sidan.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi, morot och salladslök.
- Finhacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp, morotstrimlor och vitlöken i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna och sambal oelek, blanda ordentligt så allt blir fördelat. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Håll varmt.
Laxen:
- Sätt ugnen på 160°.
- Skär laxen i bitar (typ 4 x 4 cm)
- Smält smör och farinsocker i stekpannan. Stek laxenbitarnas insida på medelvärme tills steksidan fått en härlig karamelliserad yta. Ställ in stekpannan i ugnen och kör klart på 160° i ca 3-4 minunter.
En kall bira sitter som en smäck till denna rätt.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari räkor, pressgurka queneller lammracks pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt tomater korv mumma glaze pastarecept granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete lamm pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt gulaschsoppa hälleflundra aubergine flädersaft kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära grillat kantareller karl johan svamp hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni pilgrimsmusslor västerbottensost grytor saft festrätt äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk bär kolasås sockerlag paj potatis tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt jordgubbar sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat ramslöksolja nötkött torsk starters sill husmanskost hallon brödbak gåsamiddag grön sparris munsbit entrérätt apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid laxrätter äppeltarte nässelsoppa nässlor maräng välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza avocado gin på grillen apetizer hallonsås buljong midsommarmat citron marmelad sopprecept toscakaka ätliga blommor kräftsås mazarinkaka tomatsallad sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett ponzu köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill ciabatta kalvleveranglais torskrecept potatisrätt juldryck wok blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd brynt smör lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kycklingsallad recept struvor tomatsalsa gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli