FARINGLASERAD LAX MED HET NUDELSALLAD & PONZU
Idag bjuder vi dig på en laxrätt med lite japanska influenser. Fräscht, enkelt och väldigt gott. Laxen som steks i smör och farinsocker serveras med en lite het nudelsallad och en ponzu– en klassisk japansk sojasås med bl a chili, lime och ingefära. Inget salt behövs i rätten, ponzuns sälta är tillräcklig. Gott till den här rätten är även tunt skivad picklad gurka. Vi glömde att få med den vid plåtningen men finns med i receptet. Så kan det gå. Ha en fin & smaklig helg önskar Per o Fredrik!
4 personer:
Laxen:
- 600 g lax
- 2 msk farinsocker
- Smör att steka i, 3 msk
Nudelsalladen:
- 4 portioner risnudlar
- 1 msk olja, neutral
- 50 g shitakesvamp
- 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas om du inte gillar)
- 1 pak choi
- 2 salladslökar
- 1–2 morötter
- ½ röd chili
- ½ pkt frysta skalade edamamebönor
- 2 tsk sambal oelek
- 1 msk sesamolja
Ponzu:
- 1 dl japansk soja
- Saft från 1 ½ lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk råsocker
- ½ röd chili
- 3 cm ingefära
Picklad gurka:
- 1 gurka
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika 12%
Gör så här:
Börja med gurkinläggningen:
- Gör en 1-2-3 lag, d v s koka upp vatten, ättika och socker. Häll över på en noga rengjord glasburk med tättslutande lock. Låt svalna något.
- Skölj och skiva gurkan tunt på längden med mandolin (funkar även skapligt med osthyvel) och lägg gurkskivorna i den ljumna lagen.
- Låt stå att dra i kylen i åtminstone 1 timme.
Fortsätt med ponzun:
- Skala (med toppen av en sked) och riv ingefäran fint, finhacka chilin (urkärnad) och blanda med övriga ingredienser. Ställ i kyl. Kan med fördel göras dagen innan.
Nudelsalladen:
- Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja, blanda och ställ sedan åt sidan.
- Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi, morot och salladslök.
- Finhacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp, morotstrimlor och vitlöken i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
- Tillsätt nudlarna och sambal oelek, blanda ordentligt så allt blir fördelat. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Håll varmt.
Laxen:
- Sätt ugnen på 160°.
- Skär laxen i bitar (typ 4 x 4 cm)
- Smält smör och farinsocker i stekpannan. Stek laxenbitarnas insida på medelvärme tills steksidan fått en härlig karamelliserad yta. Ställ in stekpannan i ugnen och kör klart på 160° i ca 3-4 minunter.
En kall bira sitter som en smäck till denna rätt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink våfflor fisksoppa kaka, lök julgodis nässelsoppa fläder ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept semla gräddsås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak entrérätt champagne sommarmat, kycklingrätt insjöfisk tårtor sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär sillrecept brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis citrondessert äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte brunsås parmaskinka havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon omelett fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne