FISKSOPPA MED STING

Trots att den här härligt mustiga fisksoppan innehåller ganska många ingredienser så är det ett hyfsat enkelt recept. En variant av rouille* serveras till som ger lite extra sting och smak till den redan ljuvliga soppan.
Receptet nedan är för 10 personer men halvera om du tycker det blir för mycket. Soppan går utmärkt att frysa in om det mot förmodan skulle bli något över. Smaklig spis!

*Rouille är ursprunligen en sås från södra Frankrike som serveras till olika fiskrätter. Ofta består ingredienserna av paprika, vitlök, smulat torrt bröd, chili, saffran och olivolja.

10 personer:

Soppan:

  • 700 g torskfilé
  • 700 g laxfilé
  • 300 g skalade räkor
  • Renset från räkorna
  • olivolja
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskfond
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 påsar saffran
  • 1/2 kg potatis (gärna små, typ "delikatesspotatis")
  • 1 gul lök
  • 2 st fänkål
  • 1/2 mellanstor purjolök
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 250 g småtomater (gärna mixade färger)
  • 2 krm mejram
  • 2 krm timjan
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • ev potatismjöl

Rouille:

  • 3 röda paprikor vi använde spetspaprika som oftast är lite sötare i smaken).
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 skivor rostat franskbröd

Tillbehör:

  • Gott bröd, t ex rostad baguette
  • Ev. ost & smör

Gör så här:
Soppan:

  1. Skala räkorna och spara skalen till fonden.
  2. Skala och hacka den gula löken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med räkskalen. Tillsätt fiskfonden och halva mängden vin och vatten. Låt småputtra i minst 15 minuter.
  3. Under tiden: skala och koka potatisen i saltat vatten (använer du delikatess eller nypotatis kan skalet vara kvar). Dela därefter potatisen i lagom bitar. Ställ åt sidan.
  4. Snitta purjolöken och skölj noggrant. Skiva fänkålen och purjolöken tunt. Finhacka vitlök och chili.
  5. Fräs purjo, fänkål, vitlök och chili i olivolja tills de mjuknar något utan att ta färg.
  6. Sila fonden i finmaskig sil och häll den därefter över grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, resterande vin och vatten, örtkryddorna samt saffran.
  7. Låt småputtra i minst 20 minuter. Smaka av med salt. Red eventuellt soppan med lite potatismjöl uppblandat med en skvätt vatten.
  8. Halvera tomaterna och hacka persiljan. Spara gärna lite persilja till dekoration.
  9. Skär fisken i kuber (ca 3-4 cm).
  10. Tillsätt potatis, tomathalvor, persilja och låt soppan sjuda i ytterligare 5 minuter.
  11. Tillsätt fisken mot slutet (fisken blir klar på några minuter) och till sist räkorna vid servering (får räkorna gå med för länge är risken stor att de blir sega och tråkiga).

Rouille:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Dela och kärna ur paprikor och chilin.
  3. Strimla paprikan grovt och lägg på en plåt, Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen på grillvärme i ca 5 minuter eller tills den får lite färg.
  4. Mixa paprikan, chilin och vitlöken. Tillsätt olivolja i omgångar och ev lite vatten om såsen tenderar att spricka. Smaka av med salt.
  5. Rosta franskbrödskivor och smula ner i såsen. Rör om.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln