HEL LAX I UGN, TOPPAD MED RÄKOR SAMT EN PARMESAN- & CITRONVINÄGRETT
Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt.
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik
20 personer:
- 3 kg laxfilésida
- 1,5 kg räkor med skal
- 1 msk salt
Vinägretten:
- 3 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1,5 msk flytande honung
- 3 citroner, rivet skal och saft
- 3 dl färska örter (t ex persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.)
- Salt och vitpeppar från kvarn
Såsen:
- 400 g spenat
- 100 g basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Laxen:
- Sätt ugnen på 130°.
- Skala räkorna.
- Finhacka örterna och riv parmesanosten samt finrivet skal från citronerna. (Jag tycker det är gott med grovt riven parmesan.)
- Blanda ingredienserna till vinägretten.
- Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
- Blanda andra hälften av vinägretten med räkorna och ställ i kyl.
- Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
- Fördela räkblandningen över laxen vid servering.
Såsen:
- Skölj spenaten om så behövs.
- Blanchera spenaten och låt rinna av.
- Mixa spenat, basilika, vitlök och olivolja.
- Blanda i crème fraiche och yoghurt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Dillkokt nypotatis, sockeräter som får sjuda i ett par minuter och därefter slungas i smör samt en fräsch krispig sallad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept laxrätter oxfilé abborre nyårsmat skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor scampi parmesan ostar pizza hallonsås hollandaisesås rom tårta toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika tomatsås kullasparris rårörda lingon bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne slow cooking paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze sillrecept nötter tomater starters doften av nybakat bröd bär primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt sill på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar nu är det jul igen julmat entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake grillat gin 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey citrondessert fläder romtopf hummerfond lök lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter korv långkok pannkakor gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie kaka, nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli