CACIO E PEPE

Idag ska vi göra en Cacio e pepe. Pasta med svartpeppar. Låter kanske torftigt men jag lovar; detta är en rätt som smakar himmelskt och är inte torftig alls. Den innehåller nämligen en hel del ost. Man kan säga att det är en förlaga till Mac´n cheese, och därmed har vi definierat rätten:
  • Vegetarisk?: Ja!
  • Plånboksvänlig?: Definitivt.
  • Nyttig?: Nej!
  • Värd att banta två dagar för att kunna äta?: Alla dar i veckan!
Cacio e pepe, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

4 personer:
 

  • Egen hemagjord pasta: Klicka för recept, eller färdig köpt- 4 portioner .
  • 200g Pecorinoost
  • 3 msk svartpeppar, hel
  • 1,5 msk Flingsalt till pastavattnet
  • Ca 2 dl pastavatten

Gör så här:

  1. Slå upp vatten i en gryta, salta vattnet och koka upp och låt saltet lösa sig.
  2. Riv Pecorinon på det finaste. Lägg upp i en skål.
  3. Mortla svartpepparn grovt, den får inte bli finmortlad. Lägg i en rymlig stekpanna och rosta den på medelhög värme. Doften är ljuvlig.
  4. Koka pastan. Den färska hemgjorda pastan låter du koka ca en minut, annars följ anvisning. Slå en skopa av pastavattnet ner i stekpannan med peppar, låt bubbla.
  5. Slå en skopa av pastavattnet ner i pecorinon, rör ihop till en tjock smet.
  6. Häll pastan i stekpannan med peppar och rör noga om. Tillsätt lite pastavatten om det behövs. Pastavattnet är tricket här, det innehåller en massa stärkelse och gör att ost och peppar blir "sticky" och limmar fast sig med pastan.
  7. Tillsätt nu den tjocka ostsmeten till stekpannan och arbeta in ostmassan i pastan. Tillsätt lite pastavatten om det behövs. Osten ska smälta och inte kännas riven, så låt stekpannan få gå på låg värme.

Servera direkt!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln