SAFFRANSBULLAR MED EXTRA AV ALLT
Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:
"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.
Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin

Ca 30 bullar:
- 2 pkt saffran
- 1 tsk socker
- 1 tsk rom
*Tanqzong (se nedan) :
- 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
- 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
- 100 g vatten
Övriga degingredienser:
- 800-900 g vetemjöl special
- 1 pkt/ 14 g torrjäst
- 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
- 180 g socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 250 g smör (rumstempererat)
- 1 tsk salt
- 100 g smör (rumstempererat)
- 200 g mandelmassa (grovriven)
- 1 msk kardemumma (mortlad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1/2 krm salt
- mandelspån
- pärlsocker
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.
- Blanda saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.
Tangzong:
- Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66 grader. Det ska bli som tapetklister.
- Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen.
- Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
- Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
- Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
- Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
- Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
- Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
- Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
- När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
- Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
- Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
- Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
- Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
- Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
- Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
- Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus fromage lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft abborre matjesill fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär blåbär kalv nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt slow cooking paj sommarmat apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer ponzu matblogg julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma romsås curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka risotto mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie kaka, nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept körsbär getost lättbakat