SAFFRANSBULLAR MED EXTRA AV ALLT
Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:
"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.
Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin
Ca 30 bullar:
- 2 pkt saffran
- 1 tsk socker
- 1 tsk rom
*Tanqzong (se nedan) :
- 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
- 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
- 100 g vatten
Övriga degingredienser:
- 800-900 g vetemjöl special
- 1 pkt/ 14 g torrjäst
- 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
- 180 g socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 250 g smör (rumstempererat)
- 1 tsk salt
- 100 g smör (rumstempererat)
- 200 g mandelmassa (grovriven)
- 1 msk kardemumma (mortlad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1/2 krm salt
- mandelspån
- pärlsocker
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.
- Blanda saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.
Tangzong:
- Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66 grader. Det ska bli som tapetklister.
- Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen.
- Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
- Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
- Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
- Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
- Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
- Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
- Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
- När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
- Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
- Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
- Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
- Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
- Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
- Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
- Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry pavlova tosca nektariner paj med spenat och västerbottensost mazarin honeysuckle sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare praliner på landet hummersoppa roscofflök morötter kycklingsallad citrus rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, byxad makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk ostkaka ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept hollandaisesås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept rödbetor chutney, kantarelltoast basilika grillat risotto gin pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat citrondessert nypotatis mango spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit kallrökt lax lamm maräng gåsmeny hummer nötkött fläsk pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris sommarmat, sommarmat apelsin kolasås blåbär festrätt starters sillrecept doften av nybakat bröd paj tomater sylt jordgubbar torsk skaldjur ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen kyckling drinkrecept asiatiskt gröna & sköna tillbehör lax hallon svamp pasta pastarätt drinkar sill grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa oxkött bakning bbq choklad dryck cocktails laxrecept soppor griskött nybakat vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis primör glassdessert bröd sorbet kycklingrätt bär nu är det jul igen brynt smör julmat kalv kantareller tårtor insjöfisk slow cooking champagne cheesecake nötter brödbak festmåltid grytor ramslöksolja rabarber äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg godis inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar fond ost och vin fågelrecept västerbottensost tårta fisk&skaldjur sockerlag picklat marmelad gös fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok lammracks kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås semla pizza fiskgryta ostar whiskey ägg löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne brownie gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi lakritscheesecake granatäpple semlor pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil potatispuré vaniljsås insjökräftor jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet kalvleveranglais ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine matvete mumma falukorv kräftsås mörk choklad pannbiff romsås sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalla såser hummer recept coq au vin spanien egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev