SAFFRANSBULLAR MED EXTRA AV ALLT
Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:
"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.
Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin

Ca 30 bullar:
- 2 pkt saffran
- 1 tsk socker
- 1 tsk rom
*Tanqzong (se nedan) :
- 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
- 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
- 100 g vatten
Övriga degingredienser:
- 800-900 g vetemjöl special
- 1 pkt/ 14 g torrjäst
- 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
- 180 g socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 250 g smör (rumstempererat)
- 1 tsk salt
- 100 g smör (rumstempererat)
- 200 g mandelmassa (grovriven)
- 1 msk kardemumma (mortlad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1/2 krm salt
- mandelspån
- pärlsocker
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.
- Blanda saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.
Tangzong:
- Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66 grader. Det ska bli som tapetklister.
- Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen.
- Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
- Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
- Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
- Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
- Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
- Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
- Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
- När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
- Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
- Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
- Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
- Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
- Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
- Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
- Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa oxkind vårkyckling varma hallon grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré ansjovis tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt tapenade skåne körsbär lättbakat pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås rom tårta äpplen hallonsylt fond champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris pastarecept glaze sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert vegetariskt hallon moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad drinkar pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq svamp dryck cocktails laxrecept soppor griskött nybakat på grillen glass sylt sallad sommardessert drinkrecept kyckling primör glassdessert julmat bär sill nu är det jul igen ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp fågelrecept västerbottensost avocado gräddsås pizza hallonsås fiskgryta parmesan scampi gös citrondessert hummerfond nässelsoppa julgodis äppeltarte lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rimmad oxbringa torskrätt hälleflundra råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie kaka, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka risotto gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka