SAFFRANSBULLAR MED EXTRA AV ALLT

Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:

"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.

Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin

Saffransbullar

Ca 30 bullar:

  • 2 pkt saffran
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk rom

*Tanqzong (se nedan) :

  • 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
  • 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
  • 100 g vatten

Övriga degingredienser:

  • 800-900 g vetemjöl special
  • 1 pkt/ 14 g torrjäst
  • 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
  • 180 g socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 1 tsk salt
Fyllning:
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 200 g mandelmassa (grovriven)
  • 1 msk kardemumma (mortlad)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk farinsocker
Pensling och toppping:
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1/2 krm salt
  • mandelspån
  • pärlsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
*Tangzong är en japansk metod, som innebär att man gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter man sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska.

Gör så här:

Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.

  1. Blanda  saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.

Tangzong:

  1. Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66  grader. Det ska bli som tapetklister.
  2. Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen. 
Degen:
  1. Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
  2. Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
  3. Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
  4. Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
  5. Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
Dags för fyllningen:
  1. Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
  2. Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
Dags att knåda och kavla:
  1. När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
  2. Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
  3. Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
  4. Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
  5. Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
Under tiden bullarna jäser kan du göra ett sockerlag.
  1. Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
När bullarna börjar bli färdigjästa sätter du ugnen på 225 grader.
  1. Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
  2. Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
  3. Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln