KULLASPARRIS MED TYSK SPARRIS

Ja så är det. Den fantastiska gröna Kullasparrisen blir klar ungefär samtidigt som den vita sparrisen från Tyskland kommer hit (tack till UP-Hallen, Viken, som hade båda samtidigt). Vi älskar båda och har gjort två olika tillredningar med samma tillbehör. Mousselinesås (hollandaise med vispad grädde och några droppar het ramslöksolja (se tidigare recept).

4 personer:

  • 8 gröna kullasparrisar (eller motsvarande)
  • 8 vita sparrisar
  • lite rapsolja och smör att steka den gröna sparrisen i.
Mousselinesås:
  • 5 hela vitpepparkorn
  • 1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 150-200 g smör
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

Såsen:

  1. Smält smöret, dra åt sidan. Viktigt att det är tempererat, men fortfarande smält. Koka tre ägg i en minut, knäck dem försiktigt och ta t gulorna och lägg i en skål. Då är de tempererade mot smöret men fortfarande råa. . Detta är viktigt när man gör Hollandaise eller bea, såser som lätt kan skära sig när ingredienserna har för stora skillnader i temperatur.
  2. Vispa grädden, håll den rumsvarm.
  3. Blanda vitpeppar, vinäger och vatten. Koka tills ca en tredjedel återstår. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  4. Mixa i gulorna med kastrullen i vattenbad till den fluffig och pösig. Droppa sakta i smöret och vispa hela tiden. efter hand kan du öka  till en tunn stråle. Använd en elvisp, strunta i ballongvispar, bara gammalt snobberi (Idag spelar så många människor padel och får padelarm, så varför skaffa ballongvisparm på köpet?).
  5. När såsen är färdig vänder du försiktigt i grädden. Smaka av med ett uns cayennpeppar och ev några droppar citronsaft.

Sparrisen:

  1. Stek den gröna sparrisen i lite matolja och smör, tills du tycker de får fin färg. Salta med flingsalt.
  2. Koka den vita noggrant skalade sparrisen i saltat vatten i ca 6 min. Stick med gaffel och prova när du tycker den är klar. Enligt mig får den inte bli för mjuk. Tillsätt lite citronsaft i vattnet.

Uppläggning:
Lägg upp sparrisen vackert på tallrik och häll på såsen enligt eget huvud.
Om du vill, kan du droppa över lite ramslöksolja smaksatt med chili och rökarom.  (se tidigare recept) Det ville vi.

Enkelt, gott och supervårigt! Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln