INDISK DAAL MED UGNSSTEKTA GLAZADE KYCKLINGBEN & HET COCOSCHUTNEY
Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera.
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer. // Ulrika
Du behöver till 4 personer:
Till grytan (Daal)
- 1gul lök
- 2 rivna morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk rapsolja
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- 1 tsk mald koriander
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- salt/peppar
- 70g spenat (1 påse)
- 1 lime
Att servera till:
- 800 g kycklingben
- salt och vitpeppar
- 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
- 0.5 dl japansk soja
- 0,5 dl sirap
- 0,5 dl flytande honung
- 1 msk rivet citronskal
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 msk sesamolja
- 1½ dl riven cocos
- 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
- 1 vitlöksklyfta
- ½-1 röd chili
- ½ dl cocosmjölk
- saften från ½ citron
- 1½ tsk socker
- ½ dl ca rapsolja
- salt och peppar
- Matyoghurt 2 dl
- En näve hackad färsk koriander
- Naanbröd (indiskt bröd)
- Basmatiris
Gör så här:
Daal-grytan:
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
- Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
- Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
- Vänd ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
- Sätt ugnen på 175°C
- Rör ihop igredienserna till glazen.
- Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
- Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
- Höj temperaturen till 225°C
- Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
- Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
- Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel gäddrecept risotto pressgurka fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg semlor granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom äpplen fågelrecept ost och vin fond bullar gåsamiddag tartar frukt & bär saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv rabarber ramslöksolja nu är det jul igen jordgubbar lakrits, julmat sill torsk skaldjur kyckling sommardessert sallad sylt chokladdessert vegetariskt hallon griskött moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta pastarätt soppa baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning oxkött bbq drinkar dryck choklad laxrecept soppor glass drinkrecept nybakat på grillen bröd asiatiskt husmanskost ramslök potatis primör glassdessert starters tomater bär doften av nybakat bröd fläsk nötkött festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara frukost tagliatelle äppelkaka champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept gambas fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar smoothie pizzadeg havskräftor nygrillat enkelt recept queneller kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane
Kram