INDISK DAAL MED UGNSSTEKTA GLAZADE KYCKLINGBEN & HET COCOSCHUTNEY

Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera. 
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer.  // Ulrika

Du behöver till 4 personer:

Till grytan (Daal)

  • 1gul lök
  • 2 rivna morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 1 krm kardemumma
  • 1 tsk mald koriander
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • salt/peppar
  • 70g spenat (1 påse)
  • 1 lime

Att servera till:

  • 800 g kycklingben
  • salt och vitpeppar
Glaze till kycklingbenen:
  • 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk sesamolja
Cocoschutney:
  • 1½ dl riven cocos
  • 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½-1 röd chili
  • ½ dl cocosmjölk
  • saften från ½ citron
  • 1½ tsk socker
  • ½ dl ca rapsolja
  • salt och peppar
  • Matyoghurt 2 dl
  • En näve hackad färsk koriander
Andra tillbehör som passar att servera till är:
  • Naanbröd (indiskt bröd)
  • Basmatiris

Gör så här:
Daal-grytan:

  1. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
  2. Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
  3. Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
  4. Vänd  ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
Kycklingbenen:
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Rör ihop igredienserna till glazen.
  3. Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
  4. Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
  5. Höj temperaturen till 225°C
  6. Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
Cocoschutney:
  1. Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
  2. Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med:
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln