LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR

Detta blir en annan löksoppa än den du vanligen kanske tänker på. Inspirerade av Björn Frantzén vill vi få dig att testa denna sjukt goda veloté med en schalottenlökcrème i botten, överhälld med skummad mandelmjölk, velotén (soppan) ovanpå . Toppad med rostade mandlar och en lättvispad grädde smaksatt med lakritsrot. Låter det meckigt? Lite pill är det, men inte så svårt som det låter. Vi försäkrar att det är värt varenda minut. Gå loss, ha kul och framförallt njut!
Löksoppa, På tallriken-matblogg, Foto: Fredrik Rege

8 personer: (Förrätt)

Schalottenlökccrèmen:

  • 300g schalottenlök
  • 1/2 dl mjölk 3%
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft

Löksoppan:

  • 600g Roscofflök (rosa lök, se bildspel nedan)
  • 1,5 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl mjölk 3 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft

Lakritsgrädden:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk finmald lakritsrot eller lakritspulver

Mandelmjölken och garnityr:

  • 1 dl rostade skalade mandlar (gärna de platta Marconamandlarna)
  • 2 dl mjölk 3%
     

Gör så här:

Schalottenlökcrèmen:

  1. Skala och skär schalottenlöken i grova jämnstora bitar, blanda med lite rapsolja och baka av i ugnen på 160° tills de är mjuka och gyllenbruna.
  2. Mixa dem i en blender med resten av ingredienserna till en slät puré.

Rosta mandlar och gör mandelmjölk:

  1. In med mandlarna i ugnen på 160° ca 10 min (ingen olja här). svalna hälften av dem och hacka dem grovt till garnityr på soppan, resten använder du till mandelmjölken.
  2. Lägg dem i en gryta och häll på mjölken. Låt den få ett uppkok, ta av från plattan och låt mjölken stå med mandlarna ca 20 min. Häll bort mandlarna.

Löksoppan:

  1. Skala och skiva löken i ca 2 mm tunna skivor. Stek löken på medelhög värme i olja. Löken ska karamelliseras och inte brännas. (Se bildspel nedan) Den ska få en djup gyllenbrun färg utan att brännas och detta kan ta en stund. Ha tålamod, du kommer fram:) 
  2. Rör i smöret och fortsätt steka en liten stund. Addera vinet och låt reducera till nästan all vätska är borta. Häll på resten av ingredienserna och ge soppan ett uppkok.
  3. Mixa soppan len i en blender, sila av och ställ åt sidan.

Lakritsgrädden:

  1. Vispa grädden tillsammans med lakritspulvret till en lös formbar grädde, som absolut inte får bli för styv.

Servering: (se bildspel nedan)

  1. Placera en matsked lökpuré i. mitten av en djup tallrik. Täck purén med skummad mandelmjölk och häll soppan i mitten, över alltihopa (ca 4-5 msk soppa)
  2. Garnera med dina hackade mandlar och avsluta med en klick lakritsgrädde på toppen som du pudrar med ett uns lakritspulver.



 

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln