GRILLAD FLANKSTEK I PORTVINSMARINAD
Vi får hoppas att den sköna värmen vi njöt av i april snart kommer tillbaka så vi får njuta av sköna kvällar vid grillen. Här är ett fantastiskt recept på grillad flankstek som får ligga och dra länge i en härlig portvinsmarinad. Till detta en enkel men ruggigt god sås som du ringlar över köttet när du serverar dina middagsgäster.
Oavsett om du förespråkar kol- , gasol-, eller elgrill så behöver köttet en del passning och kärlek vid grillen för ett bra slutresultat. Använd stektermometer och låt köttet vila en stund innan tranchering. Smaklig spis!
4 personer:
- Ca 800 g flankstek
Marinad & glaze vid grillning:
- 2 ½ dl Portvin
- ½ dl soya
- 2 st vitlöksklyftor
- ½ msk senapspulver
- ½ krm cayennepeppar
- salt & svartpeppar
Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag.
Sås:
- 1 knippa salladslök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl olivolja
- Salt & svartpeppar från kvarn
- Färskpotatis
- Grillad grön sparris
- Sallad
Gör så här:
Förbered minst 2 timmar innan:
- Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag. Spar marinaden som glaze vid pensling av köttet under grillningen.
- Hacka den gröna delen av salladslöken och blanda med oljan och vitlöken, smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen dra en stund och salta och peppra efter tycke och smak strax före servering.
- Använder du kolgrill: Tänd grillen en 1/2 timme innan grillning. Se till att ha en glödfri zon. Börja med att ge köttet en fin stekyta över glöden. Efterstek sedan långsamt på den glödfria zonen under lock. Pensla/ glaza köttet med marinaden då och då. Använd stektermomter! Köttet är rosa/ rött vid 58° - 60°C.
- Låt köttet vila lite innan du skär upp köttet på snedden mot fibrerna i tunna skivor. Skeda en del av såsen över köttet.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur gambas varma hallon ponzu omelett burgare vitaminboost japanskt vegetarisk soppa parfait picklad gurka sillinläggningar pumpasoppa tortillas lantbruk fastlagsbulle rårörda lingon färskost löjrom fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd råstekt potatis chokladtårta huvudrätt griskött gulaschsoppa hälleflundra aubergine tomatsallad egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax müsli hummer recept spanien rödbetshummus på landet chutney, gravlax blåmusslor rulltårta bresaola paella på tallriken salmalax lingon pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa oxkind smoothie kesella rödlök brytbröd mozarella semlor bröd recept gambero chorizo räkor, grillad gås vit choklad torskrätt pavlova hasselbackspotatis tosca byxad italienskt dekoration långgrillad nudlar mazarin honeysuckle lasagne gratäng kycklingwok koka hummer jordärtskocka kalvbräss granola hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn mandelpotatis ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! sashimi svamprecept tapenade lingonparfait kryddsmör mousse pumpa grillad entrecote skåne hjorthornssalt blomkål, långpannebröd pesto negroni sour grillade citroner risotto pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill våfflor godis ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek rödvinssås skaldjurssås blommor i maten karré wokgrönsaker juldryck prosecco salsa indiskt morötter vaniljsås tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka citrondessert whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept fisk&skaldjur rom sjögräsnudlar flädersaft sopprecept marmelad abborre midsommarmat buljong apetizer på grillen kantareller kullasparris hollandaisesås medelhavet vit sparris björnbär rödbetor sorbet tartar gös höstmat vegetarisk pasta fiskgryta negroni blåbär nässlor maräng nässelsoppa festrätt saft julgodis äppelpaj hummer kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept fondspara picklad äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur drinkrecept ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd julmat lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk spenat mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag bär entrérätt festmåltid romtopf hummerfond laxrätter äppeltarte grytor pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink brunsås cheesecake nygrillat 1-2-3-lag svamp sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin hallonsås karl johan svamp grillat ingefära basilika citron alla hjärtans dag kakor toscakaka rotfrukter pepparrot torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi parmesan potatismos fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatisrätt ciabatta kalvleveranglais torskrecept wok mangosallad salsiccia rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad melanzane brownie kaka, pepparrotssås apfelstrudel biskvi gås, bouillabaisse lamm matvete tomatsås brynt smör semla nektariner kalix löjrom färskost på filmjölk fruktsallad lussekatter pulled majonnäas melon 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade kokosmjölk persika flankstek crème ninon tartlett picklad rödlök fisk i folie apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert kycklingsallad recept struvor tomatsalsa tomater pastarecept glaze mumma korv oxbringa mozzarella vaktelägg räkor mörk choklad pannbiff fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge havskräftor lammracks queneller pressgurka potatisstomp campari vikingfågel matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling entrecote ost, ramslökssoppa julsill gremolata frittata grillad flankstek grön ärtsoppa panko potatispuré majonnäs vinägrett gubbröra pepparrotssmör citrus kalvlever indisk mat majs flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt ätliga blommor kräftsås mazarinkaka stekar dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda kola & knäck torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza vegetarisk, kolakräm vermouth fiskfond lättbakat senapscreme smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger fritterad