GRILLAD FLANKSTEK I PORTVINSMARINAD
Vi får hoppas att den sköna värmen vi njöt av i april snart kommer tillbaka så vi får njuta av sköna kvällar vid grillen. Här är ett fantastiskt recept på grillad flankstek som får ligga och dra länge i en härlig portvinsmarinad. Till detta en enkel men ruggigt god sås som du ringlar över köttet när du serverar dina middagsgäster.
Oavsett om du förespråkar kol- , gasol-, eller elgrill så behöver köttet en del passning och kärlek vid grillen för ett bra slutresultat. Använd stektermometer och låt köttet vila en stund innan tranchering. Smaklig spis!
4 personer:
- Ca 800 g flankstek
Marinad & glaze vid grillning:
- 2 ½ dl Portvin
- ½ dl soya
- 2 st vitlöksklyftor
- ½ msk senapspulver
- ½ krm cayennepeppar
- salt & svartpeppar
Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag.
Sås:
- 1 knippa salladslök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl olivolja
- Salt & svartpeppar från kvarn
- Färskpotatis
- Grillad grön sparris
- Sallad
Gör så här:
Förbered minst 2 timmar innan:
- Blanda allt till marinaden och lägg i köttet för marinering i minst 2 timmar , gärna en hel dag. Spar marinaden som glaze vid pensling av köttet under grillningen.
- Hacka den gröna delen av salladslöken och blanda med oljan och vitlöken, smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen dra en stund och salta och peppra efter tycke och smak strax före servering.
- Använder du kolgrill: Tänd grillen en 1/2 timme innan grillning. Se till att ha en glödfri zon. Börja med att ge köttet en fin stekyta över glöden. Efterstek sedan långsamt på den glödfria zonen under lock. Pensla/ glaza köttet med marinaden då och då. Använd stektermomter! Köttet är rosa/ rött vid 58° - 60°C.
- Låt köttet vila lite innan du skär upp köttet på snedden mot fibrerna i tunna skivor. Skeda en del av såsen över köttet.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor vegetarisk soppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås reportage höstmat vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås rom tårta medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukost kantareller festrätt tomater ramslöksolja pastarecept glaze sillrecept nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen sill bär sommardessert sallad sylt glass glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp soppa pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq drinkar pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips hallon potatis skaldjur torsk chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök jordgubbar doften av nybakat bröd starters lakrits, apelsin sommarmat paj sommarmat, entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka avocado gräddsås pizza hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng våfflor fisksoppa välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade apelsinmarmelad pannacotta gremolata panko omelett fromage hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken 5-minuterssill oxfond burgare kokosmjölk crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost