SLOTTSSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS, PRESSGURKA & GRÄDDSÅS
Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik
- 1,5 kg innanlår eller fransyska
- 2-3 dl vatten
- 1 msk ättika
- 2 st lagerblad
- 6 st kryddpepparkorn
- 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
- 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
- Salt och svartpeppar
- Skyn från köttkoket
- 3- 4 msk vinbärsgelé
- 5 dl vispgrädde
- Eventuellt salt o svartpeppar
Hasselbackspotatis:
- 500 g potatis, mellanstor och skalad
- 2 dl ströbröd
- 100 g smör
- Salt och vitpeppar
Snabbinlagd gurka:
- 1 gurka
- 1 msk vinäger, eller ättika
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 knippe persilja
- Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
- Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
- Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska ha en innertemperatur på 75° C.
- Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
- Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
- Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
- Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
- Innan servering hackas persilja och blandas med gurkan.
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt pulled japanskt vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat pannkakor långkok korv torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag saffran inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör festmåltid glaze sillrecept entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin tomater starters doften av nybakat bröd bär sommardessert husmanskost asiatiskt bröd glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk sill sylt sallad lakrits, ramslök jordgubbar nu är det jul igen julmat tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris kallrökt lax munsbit fondspara skaldjursfond nyårsmat abborre oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet tårta rom hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni ingefära höstmat reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca räkor, gnocchi gädda fudge stekar risotto gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat