CITRONTÅRTA MED BISKIVIBOTTEN & TÄCKE AV VIT CHOKLAD

Vi kör på med ytterligare en dessert när vi ändå är igång. Ett hyggligt enkelt recept som du med fördel gör i en långpanna. Perfekt dessert för det lite större kalaset. Kanske något för stundande studentkalas? Den här "citronbeskvin" är himmelsk vill vi lova.

Ca 40 bitar:

Biskvibotten:

  • 500 g mandelmassa
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
Citronsmörkräm:
  • 300 g rumstempererat smör (osaltat)
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 dl lemoncurd
  • skalet från 1 citron + saften från halva
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula
Chokladtäcke:
  • 300 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde

Topping vid servering:
  • 100 g hackad mörk choklad
  • Rivet skal från 1 citron

Gör så här:
Biskvibotten:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en långpanneplåt med bakplåtspapper (25 x 30 cm).
  2. Riv mandelmassan i en skål och tillsätt äggvitorna och sockret. Blanda till en krämig smet. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svala helt.
  3. Vänd upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det tidigare pappret från botten.
Citronsmörkräm:
  1. Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm (3-5 minuter), antingen med elvisp eller hushållsassistent.
  2. Bred ut krämen över den avsvalnade biskvibotten. Ställ i kylen att stelna.
Chokladtäcke:
  1. Finhacka den vita chokladen och värm sedan grädde i en kastrull (Den får inte koka). Häll över chokladen i grädden och låt stå i några minuter. Rör sedan ihop till en slät chokladsmet. Låt svalna och stelna något innan du häller och brer ut över kakan. Ställ i kyl för att stelna.
Servering:
  1. Skär kakan i önskad portionsstorlek och form. Fyrkanter eller som på bilden i trekantiga tårtbitar.
  2. Hacka mörk choklad och riv citronskal och strössla över.
  3. Njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln