INLAGD SILL "ASIAN STYLE"

Medan jag och Cilla stod och jobbade med lamm och risotto gick Fredrik bananas och gjorde en asiatisk sill. För min egen del säger jag att denna mååååste provas, men vi vet att koriander inte är för alla. Per

Inlagd sill, Asian Style, På tallriken-matblogg, Foto Fredrik Rege
Till 1 glasburk á 0,5 l med tättslutande lock:
  • 1 förp 5-minuterssill á 400 g

Lag:

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättikssprit 12%
  • 2 tsk rostad sesamolja
Övriga ingredienser:
  • 1 morot (mellanstor)
  • 1 knippe koriander (ca 1/2 kruka)
  • Ca 50 g färsk ingefära
  • 2 salladslökar
  • 1 msk sesamfrö
  • 1 röd chili
  • Zest från 1 lime


Om du vill göra de små "tapasmackorna". 4 st:

  • 4 tunt skurna rågbrödskivor som därefter skärs i ca 4x5 cm rektanglar
  • 2 msk smör att steka brödet i
  • 4 st salladsblad. På bilden: Crunchita
  • 1 dl majonnäs (Hellmans)
  • 2 msk japansk soja
  • Rostade sesamfrö
  • Små limeklyftor
  • Korianderblad
     

Gör så här:

  1. Rengör en glasburk med tättslutande lock som rymmer minst 0,5 liter.
  2. Blanda till lagen i kastrull; vatten, socker, ättikssprit och sesamolja. Värm tills sockret löst upp sig. Låt svalna. Ställ gärna i kyl en stund.
  3. Skär sillen i bitar (ca 2 cm) och lägg ner i kastrullen med den kalla lagen.
  4. Skala ingefäran med spetsen av en sked. Dela på hälften. Finstrimla ena halvan och finriv den andra. Pressa ner saften från den rivna ingefäran i lagen. Använd en liten sil och pressa med en sked. 
  5. Dela moroten i 2-3 delar och finstrimla.
  6. Strimla salladslöken och chilin. Ta bort kärnorna från chilin.
  7. Grovhacka koriander.
  8. Finriv det yttersta från skalet (zest) av en väl tvättad lime.
  9. Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de får en gyllenbrun ton.
  10. Blanda ner samtliga ingredienser i lagen och häll därefter över i glasburken. På med locket och låt stå att dra i kyl minst 1 dygn.
"Fredriks asiatiska silltapas" 4 st:
  1. Skiva och skär till tunna rågbrödsskivor ca 4 x 5 cm som du sedan steker fraiga i smör. 
  2. Lägg ett salladsblad, t ex crunchita, på varje brödskiva och därefter på med sillinläggningen.
  3. Blanda majonnäs med soja som du antingen klickar eller spritsar på.
  4. Rosta sesamfrö stom du strösslar över och dekorera med små limeklyftor och korianderblad.
Hoppas det smakar!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln