LAMMRACKS MED ORIENTALISK TOMATCOUSCOUS
Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!
4 personer:
- 800 g lammracks (putsad)
Marinad:
- 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 3 dl coscos
- 1 burk krossade tomater (400g)
- 1 burk vatten (4 dl)
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk honung
- 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 pkt fetaost
- Flagad rostad mandel eller cocoschips
- 1 knippe bladpersilja
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk honung
- ½ msk pressad citron
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Gör så här:
Lammracksen:
- Putsa racksen från fett och hinnor.
- Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.
I ugn:
- Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .
På grill:
- Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
- Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
- Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
- Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
- Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept risotto stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet oxfilé rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad frukt pulled japanskt vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor scampi parmesan ostar pizza hallonsås gräddsås rom tårta medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft abborre matjesill fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne gåsamiddag tartar frukost kantareller festrätt tomater ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat nu är det jul igen sill bär sommardessert sallad sylt glass glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp soppa pasta bakning grill kötträtt nyårsmeny såsrecept efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept fisk förrätt vegetarisk baka oxkött bbq drinkar pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips hallon potatis skaldjur torsk chokladdessert bröd asiatiskt husmanskost ramslök jordgubbar doften av nybakat bröd starters lakrits, apelsin sommarmat paj sommarmat, nötter drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber hummer nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter rotfrukter torskrecept korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs karré toscakaka avocado hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie kaka, nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat