LAMMRACKS MED ORIENTALISK TOMATCOUSCOUS
Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!
4 personer:
- 800 g lammracks (putsad)
Marinad:
- 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 3 dl coscos
- 1 burk krossade tomater (400g)
- 1 burk vatten (4 dl)
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk honung
- 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 pkt fetaost
- Flagad rostad mandel eller cocoschips
- 1 knippe bladpersilja
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk honung
- ½ msk pressad citron
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Gör så här:
Lammracksen:
- Putsa racksen från fett och hinnor.
- Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.
I ugn:
- Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .
På grill:
- Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
- Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
- Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
- Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
- Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa körsbär butternutpumpa gremolata julsill chokladmousse matbloggpriset oxkind smoothie kesella bröd recept vikingfågel campari chorizo räkor, pressgurka queneller makrill fisksoppa grillad gås vit choklad italienskt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad tomater korv mumma glaze pastarecept kycklingsallad tomatsalsa struvor recept rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie mangosallad wok juldryck vaniljsås salsa indiskt morötter fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa ponzu omelett fritterad parmesanstänger japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås tomatsallad mazarinkaka kräftsås flädersaft kakor marmelad abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka bullar gräddsås pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk kolasås entrérätt sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, nybakat primör kötträtt sallad cocktails dryck soppor drinkar soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill oxkött vegetariskt laxrecept asiatiskt moltas drinktips lax sommardessert skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit bär apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg långkok inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron alla hjärtans dag sopprecept toscakaka aubergine hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor chokladtårta råstekt potatis griskött huvudrätt gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast varma hallon gambas saint agur grillad abborre i folie matblogg köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill kalvleveranglais torskrecept potatisrätt ciabatta salsiccia prosecco skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete tomatsås grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål, 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa mousse thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi hallå! högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin kycklingwok räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova torskrätt gambero havskräftor lammracks semlor mozarella brytbröd potatisstomp saffran vårkyckling entrecote rödlök heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa paella bresaola salmalax på tallriken blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax