LAMMRACKS MED ORIENTALISK TOMATCOUSCOUS
Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!
4 personer:
- 800 g lammracks (putsad)
Marinad:
- 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 3 dl coscos
- 1 burk krossade tomater (400g)
- 1 burk vatten (4 dl)
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk honung
- 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 pkt fetaost
- Flagad rostad mandel eller cocoschips
- 1 knippe bladpersilja
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk honung
- ½ msk pressad citron
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Gör så här:
Lammracksen:
- Putsa racksen från fett och hinnor.
- Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.
I ugn:
- Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .
På grill:
- Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
- Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
- Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
- Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
- Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis byxad makrill nudlar kaka, brownie lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon kokosmjölk burgare 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy spanien prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry romsås pannbiff mörk choklad kräftsås falukorv mumma matvete aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv rotfrukter laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt saffran kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne äppelkaka tartar frukt & bär blåbär festrätt nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur kyckling hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept potatis primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukost tagliatelle gåsamiddag bullar fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft torskrecept björnbär sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka avocado tårta hollandaisesås pizza hallonsås buljong scampi parmesan citrondessert pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta apetizer japanskt kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås honeysuckle mazarin paj med spenat och västerbottensost nektariner tosca pavlova lammracks sandefjordsås fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka risotto gäddrecept vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade jästpannkakor panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek