Lammracks med orientalisk tomatcouscous

Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!

4 personer:

  • 800 g lammracks (putsad)

Marinad: 

  • 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor 
  • Salt och svartpeppar 
  • 4 msk olivolja 
  • 2 tsk spiskummin 
  • 1 tsk chilipulver
Tomatcouscous:
  • 3 dl coscos 
  • 1 burk krossade tomater (400g)
  • 1 burk vatten (4 dl) 
  • Salt och svartpeppar 
  • 1 tsk kanel 
  • 1 tsk honung 
  • 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta 
  • 1 tsk chilipulver 
"Topping":
  • 1 dl russin 
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 pkt fetaost  
  • Flagad rostad mandel eller cocoschips 
  • 1 knippe bladpersilja 
Sås:
  • 2 dl creme fraiche 
  • 2 tsk honung 
  • ½ msk pressad citron 
Gott & snyggt att servera till:
  • Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.

 

Gör så här:
Lammracksen:

  1. Putsa racksen från fett och hinnor.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.

I ugn:

  1. Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .

På grill:

  1. Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
Tomatcouscousen:
  1. Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
  2. Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
  3. Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
Såsen:
  1. Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
Gott & snyggt till:
  1. Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • På tallriken » Picklad rödlök:  ”Tack för tipset Elisabeth! Perfekt, det ska vi prova.”

  • Elisabeth carlsson » Picklad rödlök:  ”Man kan även göra picklad rödlök utan socker. Då tar man lika delar vatten och ä..”

  • På tallriken » Melanzane da Salò!:  ”Tack Birgitta för vackra ord! Ulrika o Fredrik”

  • Birgitta Meyer » Melanzane da Salò!:  ”Den här gratängen måste alla provlaga. Supergod ”

  • Birgitta Meyer » Det fantastiska brödet!:  ”Jätte kul att jag har hittat er, mina allra käresta elever Fredrik å Ulrika till..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln