LAMMRACKS MED ORIENTALISK TOMATCOUSCOUS
Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!
4 personer:
- 800 g lammracks (putsad)
Marinad:
- 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 3 dl coscos
- 1 burk krossade tomater (400g)
- 1 burk vatten (4 dl)
- Salt och svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk honung
- 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk chilipulver
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 pkt fetaost
- Flagad rostad mandel eller cocoschips
- 1 knippe bladpersilja
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk honung
- ½ msk pressad citron
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Gör så här:
Lammracksen:
- Putsa racksen från fett och hinnor.
- Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.
I ugn:
- Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .
På grill:
- Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
- Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
- Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
- Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
- Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
- Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citronmarinerad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs frittata panko grön ärtsoppa grillad flankstek ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari räkor, pressgurka queneller lammracks pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor dekoration kycklingwok mumma glaze falukorv granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn portvinsmarinerad persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill pocherat ägg gäddqueneller fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås blommor i maten wok juldryck mangosallad salsa indiskt morötter vaniljsås fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost stekar gåsagille sandefjordsås dekorera med blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine flädersaft kakor alla hjärtans dag abborre basilika ingefära grillat kantareller karl johan svamp hollandaisesås kullasparris pizza lök italienskt korv fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås negroni maräng nässlor grytor saft festrätt äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk bär kolasås sockerlag paj potatis tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt jordgubbar sommarmat, drinkrecept choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur sommardessert lax moltas drinktips asiatiskt laxrecept vegetariskt oxkött kötträtt soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill drinkar soppor dryck cocktails sallad ramslök primör nybakat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd julmat ramslöksolja nötkött torsk starters sill husmanskost hallon brödbak gåsamiddag grön sparris munsbit entrérätt apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid laxrätter äppeltarte nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink tomatsås blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet pastarecept ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet avocado gin på grillen apetizer hallonsås buljong midsommarmat citron marmelad sopprecept toscakaka ätliga blommor kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett ponzu köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill ciabatta kalvleveranglais torskrecept potatisrätt köttbullar salsiccia prosecco melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås lamm matvete bouillabaisse grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd brynt smör lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi apelsinmarmelad högrev rödkål oxfilé rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt kycklingsallad recept struvor tomatsalsa gratäng lasagne honeysuckle mazarin tomater vaktelägg byxad tosca nudlar långgrillad torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill chorizo gambero havskräftor semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset ramslökssoppa julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet ugnstekt lax crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli