BERGTUNGA MEUNIÈRE MED OSTRONSKIVLING, BRYNT ÖRTSMÖR & KAPRIS

Idag serverar vi en bergtunga meuniére vilket helt enkelt betyder att fisken vänds i mjöl. Fiskfiléerna steks därefter varmsamt i smör och serveras med smörstekt ostronskivling, ett brynt smör med hackad persilja, gräslök och kapris samt kokt potatis och sockerärter. Klassiskt, enkelt och vansinnigt gott! Andra firrar som funkar lika bra är sjötunga eller rödtunga, Kanske något att lyxa till helgen med?

Bergtunga Meuniére

4 personer:

  • 4 st filéer av bergtunga á ca 130 g
  • 1 ½ dl mjöl
  • 75 g smör att steka i
  • Salt

Svampen:

  • 150 g ostronskivling
  • 2 msk smör att steka i
  • Salt

Brynta smöret:

  • 100 g smör
  • ½ dl hackad persilja
  • ½ dl hackad gräslök
  • ½ dl kapris
  • ½ pressad citron

 
Att servera till:

  • Kokt potatis
  • Sockerärter Ca 200 g
  • Citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 g.
  2. Koka potatisen i väl saltat vatten.

Under tiden potatisen kokar:

  1. Rensa och skär svampen i lagom bitar.
  2. Stek svampen frasiga i smör på ganska hög värme. Tillsätt en nypa salt. Håll varma i ugnen.

Fisken:

  1. Vänd filéerna i mjöl och stek en fisk i taget i rikligt med smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida eller tills fisken fått fin gyllenbrun färg. Ös fisken med smör undertiden du steker och salta lätt på båda sidor. Håll fisken varm i ugnen.

Det bryta smöret:

  1. Hacka persilja och gräslök.
  2. Bryn smör på ganska hög värme under omrörning tills smöret får en nötig doft och skiftar till en gyllenbrun ton. Ta då genast av från plattan.
  3. Tillsätt persilja, gräslök och kapris och pressa över lite citron.

Servering:

  1. Ge sockerärterna ett hastigt uppkok i saltat vatten.
  2. Lägg upp fisken på varma tallrikar och toppa med svampen och den brynta smörblandningen. Servera med sockerärter, potatis och en citronklyfta.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln