FISKFOND

Du kan ha en skatt i frysen! Det finns ingenting som går upp emot att ha egna fonder när man lagar mat. Det finns ingen köpe-fond eller buljong som slår detta smakmässigt, plus att du tar vara på fiskens hela repertoar av smaker och utnyttjar varje del av fisken maximalt. En frifångad spätta eller sjötunga innehåller heller inga E-nummer eller transfetter. Om du har en fiskhandlare i närheten bör det inte vara något problem för dig att skaffa skrov. Lycka till! Per & Fredrik
Fiskfond, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
  • 1 kg fiskben av plattfisk eller annan vit fisk
  • 2 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 1/5 purjolök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 bit fänkål
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • Stjälkar från ett knippe persilja
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 50 g smör
Gör så här:
  1. Ansa fiskskroven, avlägsna gälarna. Skölj under rinnande kallt vatten.
  2. Hacka grönsakerna, klipp ner fiskbenen grovt och fräs alltsammans i smör några minuter i en rymlig kastrull. Nu släpper smakerna från ben och grönsaker!
  3. Häll på vinet och låt sjuda ett par minuter och häll sedan på vattnet. Låt allt sjuda ca 20 minuter, skumma av med en hålslev när det behövs.
  4. Sila bort skrov och grönsaker, diska av grytan och häll upp spadet på nytt.
  5. Reducera fonden till 1/4 återstår. Låt svalna och häll upp i små burkar med lock och ställ i frysen. Märk den med innehåll och datum.
Grattis, ditt fondsparande har börjat!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln