BYXAD ABBORRE MED SANDEFJORDSSÅS & PRESSAD POTATIS

Smörstekt abborre är bland det läckraste som finns, så det ska vi ge oss på nu. Många kanske ratar abborren som matfisk då den har mycket ben och lite knepig att filéa för en glad amatör men be din fiskhandlare filéa och byxa om du nu inte råkar vara en hejare med kniven.  Till våra abborrar blir det en Sandefjordssås. Mycket enkel sås att få till och med pressad potatis till anrättningen så blir det sjuuukt gott!  Grönt till det? Ja varför inte lite friterad persilja som garnityr och krisp. Smaklig spis!

4 personer:

  • Ca 800g Abborrfilé
  • Mjölig potatis till pressen
  • Ströbröd
  • Smör att steka i.
  • 1 kruka kruspersilja
  • Olja att fritera i

 Såsen:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 200g smör
  • ½ citron
  • 1 burk forellrom
  • 1 knippe gräslök

Gör så här:
Såsen:

  1. Värm grädden i en panna. Låt crème fraichen smälta i grädden, får ej koka! Montera klickvis i smöret. Håll varm.
  2. Hacka gräslök efter tycke och smak.
  3. Vid servering: Ta kastrullen från plattan, tillsätt gräslöken och forellrommen (spar några korn till garnering om du vill) samt ev citronsaft. Smaka av så att inte syran blir för hög. Salt behövs förmodligen inte då rommen tillför tillräckligt med sälta.

Abborren:

  1. Vänd abborren i ströbrödet på båda sidor. Salta lätt.
  2. Stek abborren på finaste sidan ca 2-3 min på medelhög värme så att den får fin färg. Vänd och stäng av pannan.
  3. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt stå under lock med lite hushållspapper och pressa den precis innan servering.

Servering:
Vi gjorde ett litet torn med pressad potatis, la två filéer ovanpå och sås runt om. Garnera med den friterade persiljan och lite forellrom.
Servera omedelbart och njut–bara njut!

Nyfångad abborre
Nyfångad abborre

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln