GAZPACHO
Får vi fresta med en iskall, lite het och alldeles underbar gazpacho i sommarvärmen? Gazpacho med ursprung från Spanien är en grönsakssoppa som ska serveras kall. Basingrediensen är tomat. Passa på nu när det finns smakrika svenska tomater. Lokalpatriotiska som vi är, så har vi valt en mix av olika sorters väl mogna röda tomater från Vikentomater. Som många andra soppor vinner gazpachon på att stå och dra i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten. I vårt recept har vi adderat röd chili för att få lite hetta. Soppan har vi toppat med lite smörstekta krutonger, tunt skivad gurka, fintärnad tomat, några räkor och dill. Men du gör som du vill.
![Gazpacho Gazpacho](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/99648356-IYRvT.jpg)
4 personer:
- 800 g röda tomater (väl mogna och smakrika)
- 1 röd spetspaprika
- 1/2 gurka
- 1 röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök (1 stor "bananschalotten" eller 2 mindre)
- 1/2 dl olivolja
- Ca 2 dl vatten
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2 msk sherryvinäger (funkar även både med vitvins-och äppelcidervinäger)
- 1 eller ett par nypor strösocker
- salt
- svartpeppar
- Tunt skivad gurka
- Finhackade tomater
- Räkor med några droppar citron
- Smörstekta brödkrutonger
- Dillkvist
Gör så här:
- Dela tomaterna, paprikan, chilin och kärna ur. Grovhacka sedan.
- Skala och kärna ur en halv gurka. Grovhacka.
- Skala schalottenlök och vitlök. Finhacka.
- Blanda allt med olivolja, vinäger, en nypa socker, salt och peppar i en skål. (Var lite försiktig med socker, salt och peppar här, bättre smaka av med mer senare). Ställ i kyl att dra 1 timma.
- Mixa allt slätt och tillsätt grönsaksfond och vatten till önskad konsistens. Sila soppan genom finmaskig sil.
- Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer kryddor och/ eller vinäger efter tycke och smak.
- Ställ i kyl tills det är dags för servering. Gärna en 1 timme eller 2.
Servering i glas som på bilden:
- Tärna vitt bröd till krutonger och stek frasigt gyllenbruna i smör.
- Dela och kärna ur ett par tomater som du finhackar.
- Skala räkorna och droppa på lite citron.
- Mandolina gurka i tunna skivor som du klär ena kanten på glasen (gärna kylda) med.
- Häll upp den kalla soppan och toppa med de finhackade tomaterna, några räkor och krutonger. En dillkvist på toppen är väl heller aldrig fel.
Njut!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner mazarin honeysuckle kräftsås falukorv vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen bär primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött chokladdessert moltas drinktips laxrecept lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad gröna & sköna tillbehör soppor glass asiatiskt hallon nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost tårta vit sparris fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks gäddrecept pressgurka pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola gratäng lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt fikon rödvinssås nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär getost kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming