GAZPACHO
Får vi fresta med en iskall, lite het och alldeles underbar gazpacho i sommarvärmen? Gazpacho med ursprung från Spanien är en grönsakssoppa som ska serveras kall. Basingrediensen är tomat. Passa på nu när det finns smakrika svenska tomater. Lokalpatriotiska som vi är, så har vi valt en mix av olika sorters väl mogna röda tomater från Vikentomater. Som många andra soppor vinner gazpachon på att stå och dra i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten. I vårt recept har vi adderat röd chili för att få lite hetta. Soppan har vi toppat med lite smörstekta krutonger, tunt skivad gurka, fintärnad tomat, några räkor och dill. Men du gör som du vill.
4 personer:
- 800 g röda tomater (väl mogna och smakrika)
- 1 röd spetspaprika
- 1/2 gurka
- 1 röd chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök (1 stor "bananschalotten" eller 2 mindre)
- 1/2 dl olivolja
- Ca 2 dl vatten
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2 msk sherryvinäger (funkar även både med vitvins-och äppelcidervinäger)
- 1 eller ett par nypor strösocker
- salt
- svartpeppar
- Tunt skivad gurka
- Finhackade tomater
- Räkor med några droppar citron
- Smörstekta brödkrutonger
- Dillkvist
Gör så här:
- Dela tomaterna, paprikan, chilin och kärna ur. Grovhacka sedan.
- Skala och kärna ur en halv gurka. Grovhacka.
- Skala schalottenlök och vitlök. Finhacka.
- Blanda allt med olivolja, vinäger, en nypa socker, salt och peppar i en skål. (Var lite försiktig med socker, salt och peppar här, bättre smaka av med mer senare). Ställ i kyl att dra 1 timma.
- Mixa allt slätt och tillsätt grönsaksfond och vatten till önskad konsistens. Sila soppan genom finmaskig sil.
- Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer kryddor och/ eller vinäger efter tycke och smak.
- Ställ i kyl tills det är dags för servering. Gärna en 1 timme eller 2.
Servering i glas som på bilden:
- Tärna vitt bröd till krutonger och stek frasigt gyllenbruna i smör.
- Dela och kärna ur ett par tomater som du finhackar.
- Skala räkorna och droppa på lite citron.
- Mandolina gurka i tunna skivor som du klär ena kanten på glasen (gärna kylda) med.
- Häll upp den kalla soppan och toppa med de finhackade tomaterna, några räkor och krutonger. En dillkvist på toppen är väl heller aldrig fel.
Njut!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie semlor granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalla såser rulltårta gubbröra vinägrett hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare insjökräftor vaniljsås potatispuré jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza semla gräddsås rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag saffran inläggning torskrygg grön sparris kallrökt lax gåsmeny hummer citrondessert picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär kolasås blåbär festrätt nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd paj sommardessert husmanskost sylt jordgubbar torsk skaldjur kyckling griskött glass moltas drinktips vegetariskt hallon gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck choklad laxrecept soppor nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept potatis primör glassdessert bröd sallad lakrits, ramslök bär nu är det jul igen brynt smör julmat tomater apelsin kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat äppeldessert nässlor maräng lamm munsbit fondspara skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra hollandaisesås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås gädda fudge stekar räkor, gnocchi gäddrecept pressgurka pyttipanna vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek