PERFECT MATCH, OST & VIN, DEL 3: OSTAR TILL CHAMPAGNE

Lyxigaste vännerna; Champagne och ost!

”Champagne ska vara kall, torr och gratis!” Winston Churchill
 
Var det ett misstag? Det sägs att Munken Dom Perignon råkade skala av de blåa Pinot Noir druvorna av misstag och då blev det ett vitt mousserande vin istället… Kanske var det så den mest berömda drycken uppfanns…?
 
Skrönor och historier om misstagen som var uppfinningen bakom de mest berömda ostarna är också många: Gorgonzolan sägs det uppfanns då en kärlekskrank ostmakare träffade sin käresta istället för att passa på ostmassan och mögel smög sig in. Likaså Roquefort; en herde glömde sin ost i en grotta då han träffade sin fästmö istället för att passa sina får och när han kom tillbaka några dagar senare var osten täckt av ett grönt mögel; Roquefort-osten var upptäckt.
 
Så tacka för alla misstag vi gjort genom livet! Och ett extra tack till kärleken…

Ostar till Champagne

Att välkomna sina vänner till middag med ett glas Champagne är alltid rätt och så vidunderligt gott! Lite kallt, bubblande, friskt och lent. Den goda känslan av avkoppling och livsnjutning infinner sig.  Då är det extra lyxigt att också bjuda på en bit krämig gräddig ost som tilltugg. Vi är vana att äta ostarna i slutet av en måltid men likaväl kan man börja kvällen med ost som till exempel Brillat savarin, Delice de Bourgogne eller en Langres som dessutom tillverkas i Champagne och i närliggande Bourgogne. Att ta ett glas champagne på egen hand tillsammans med en bit ost är också en extra lyxig känsla. Med syrligheten hos champagnen och mjukheten samt smörigheten hos ostarna gifter de ihop sig väldigt väl. Även en krämig lite mildare getost kan vara god tillsammans med en mjuk och lite fruktigare champagne.
 
”I only drink champagne when I am in love and when I am not..” Coco Chanel
 
De hårda dessertostarna Gruyere och Comté som varit med tidigare i vår lilla serie kan också vara med i början av kvällen och passar väldigt bra ihop med sin bubblande vän. 
 
”En timma utan champagne känns som en förlorad timma…”  Pol Roger, champagnemakare
 
Alla har ett förhållande till just Champagne; det är en glädjens dryck, man firar i champagne, skålar och utbrister en skål till livet, vännerna och kärleken. En dryck för alla tillfällen helt enkelt. Och med dessa ljuvliga ostarna till blir det inte sämre:
 
Brillat Savarin:
En triple creamed cheese där man tillsätter grädde till den ystade ostmassan. När ostmassan är färsk doppar man den för hand i vitmögel för att försäkra sig om optimal syrekontakt. Det är också detta som gör att konsistensen blir så smörigt mjuk och får en underbar fräsch gräddig smak. Gott tillsammans med färska jordgubbar, soltorkade fikon eller en god honung och ett glas torr champagne.
 
Delice de Bourgogne:
Detta är också en vitmögelost gjord i princip på samma sätt som Brillat Savarin med en gräddig, krämig och smörig smak men har en lite mer syrlig och nötig ton. Man blandar pastöriserad komjölk med fyllig färsk grädde. Osten görs i Bourgogne i Frankrike och passar bra till Champagne, ett mousserat vin men också en Pinot Noir från regionen såklart.
 
Langres:
Langres passar dem som inte tycker om stark eller skarp ost men uppskattar en sofistikerad smak som dröjer kvar länge i munnen. Osten tillverkas enligt gammal sed på helfet komjölk från fälten i Bassigny och från platån Langres på gränsen mellan Champagne och Bourgogne i Frankrike. Den vänds så få gånger som möjligt och därför gör vasslans vikt och rörelse genom ostmassan så att ostens mitt sjunker ihop och bildar en krater. ”Fontaine” kallas kratern, som man kan hälla eau-de-vie, marc (fransk variant av grappa), chablis, brandy eller champagne i. Vätskan sjunker gradvis in i osten och tillför en ny upplevelse av den redan smakfulla langres.
Den aprikosfärgade, ljust orangefärgade kanten är resultatet av regelbunden tvättning och ger osten en ojämn yta samt härlig doft och karaktär. När den är färsk är texturen fast och kornig. Langres lagras i mycket fuktiga källare under två till tre veckor och mognar utifrån och in. Under mognadstiden ramlar kanten ihop och den blir mjuk och krämig. Smaken intensifieras.
 
Om Dom Perignon:
Dom Pérignon är uppkallat efter benediktinmunken Pierre Pérignon som levde i Frankrike 1638–1715. Han var mycket intresserad av vinproduktion och hade stor betydelse för dess utveckling och förfinande. Han utvecklade tekniker och skrev bland annat ned instruktioner om druvval (han föredrog endast Pinot Noir), teknik, blandningar av cuvées och att försluta flaskorna med kork och metallkorg.
Historien om munken som skapade champagnen inspirerade engelsmannen Laurence Venn till namnet Dom Pérignon. Den första årgången av Dom Pérignon var 1921. Dom Pérignon är ett vintagevin, vilket innebär att det bara görs de bästa åren och att alla vindruvor som används i vinet är skördade samma år, till skillnad från många andra sorters champagne.
Omkring 5 miljoner flaskor produceras varje årgång. Vinet görs på 55% Chardonnay och 45% Pinot Noir. Den årgången som säljs 2008 är från 2000 års skörd och den föregående var från 1999 och 1996 års skörd. 
 
Skål för livet och ”misstagen”!
/Cecilia

TIPS FRÅN HÅKAN

Champagne till ost

Man brukar säga att Champagne passar till allt. Men det finns ett par vinnare från regionen och då tänker jag främst på de båda krämiga, färskostarna Brilliant-Savarin och den närbesläktade Chaource. Här skär syran igenom fetman i ostarna på ett fint sätt. Väljer man att bara servera En ost och en hårdost är valet en lagrad Comté.
Men Champagne passar självfallet utmärkt också till en gruyère, parmesan eller en Västerbottenost. Hårdostarna kan vara gjorda på olika sorters mjölk som oftast är smakrika och med en markerad sälta. Därför fungerar en Champagne utmärkt.

/ Håkan

I filmen tipsar Håkan om en riktigt god och prisvärd Champagne vid namn La Chouette Champillon, Blanc de Noirs Champagne
art nr 77366 på Systembolaget och kostar 296:-.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nötter, vit choklad och grapefrukt.


La Chouette Champillon finns även som en Brut Réserve Grand Cru på Systemet men kostar då 414:-

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln