PÅ TALLRIKENS CHOKLADTÅRTA: "4 NYANSER AV BRUNT"

Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell  touch.

  • Nyttig? Nej!
  • Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid. 
  • God?: Har påven en lustig hatt?
Chokladtårta, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

1 tårta (12 portioner, minst)
 

Browniebotten:
  • 150 g smör osaltat
  • 2,75 dl strösocker
  • 1, 5 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
Mörk chokladmousse:
  • 150 g mörk choklad 70%
  • 2,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk gelantinpulver
  • 1 msk kallt vatten
Mjölkchokladmousse:
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk gelantinpulver
  • 1 msk kallt vatten
Vit chokladgrädde:
  • 50 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
Topping: guldströssel (kan uteslutas)

Att servera till:
  • 1 ask hallon
  • 1 ask blåbär
  • 1/2 dl flytande honung
  • Saften från 1 aplelsin

Gör så här:

Brownie:
  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
  3. Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
  5. Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
Mörk chokladmousse:
  1. Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
  2. Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
  3. Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
Mjölkchokladmoussse:
  1. Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen  i kyl  för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
Vit chokladgrädde:
  1. Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl. 
Marinerade bär:
  1. Dela gärna bären på hälften.
  2. Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
  3. Servering:
  4. Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
  5. Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
  6. Njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln