PÅ TALLRIKENS CHOKLADTÅRTA: "4 NYANSER AV BRUNT"
Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell touch.
- Nyttig? Nej!
- Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid.
- God?: Har påven en lustig hatt?
1 tårta (12 portioner, minst)
- 150 g smör osaltat
- 2,75 dl strösocker
- 1, 5 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 150 g mörk choklad 70%
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 150 g mjölkchoklad
- 2,75 dl vispgrädde
- 1 tsk gelantinpulver
- 1 msk kallt vatten
- 50 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
Att servera till:
- 1 ask hallon
- 1 ask blåbär
- 1/2 dl flytande honung
- Saften från 1 aplelsin
Gör så här:
Brownie:- Sätt ugnen på 160°C.
- Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
- Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
- Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
- Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
- Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
- Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
- Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen i kyl för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
- Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl.
- Dela gärna bären på hälften.
- Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
- Servering:
- Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
- Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
- Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage ugnsrostade gremolata pannacotta anklever pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni havskräftor våfflor fisksoppa maräng lök julgodis nässelsoppa fläder nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax grön sparris gåsmeny hummer rabarber ramslöksolja fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar tomater bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept cocktails svamp pasta pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq drinkar choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk sill sylt bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt sillrecept glaze festmåltid brynt smör nötkött sorbet äppeldessert nässlor torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet tårta rom hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok makrill byxad brownie kaka, nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål potatispuré flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar risotto gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco spanien tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad