TORSKRYGG MED CHORIZO & EN FRISK KOMPOTT AV GRANATÄPPLE, GURKA, PERSILJA OCH BRYNT SMÖR

Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 800 g torskrygg med skinn
  • 1 dl salt  
  • 1 liter vatten 
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
  • 100 g smör att bryna
  • 200 g chorizokorvar 
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1/2 knippe hackad gräslök 
  • 1 granatäpple 
  • 10 cm finhackad gurka 
  • 1/2 citron rivet skal + saften


Potatisstomp: 

  • 800 g potatis 
  • 1 ½ dl grädde 
  • 1 ½ dl creme fraich 
  • 3 msk smör
  • rivet skal från 1/2 citron 
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 knippe hackad gräslök

Gör så här: 

  1. Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner. 
  2. Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper. 
  3. Sätt ugnen på 140° C 
  4. Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter. 
  5. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
  6. Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.  
  7. Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
  8. Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
  9. Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.

Potatisstomp (börja med detta)

  1. Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora)  och koka mjuka. (ca 20-25 min)
  2. Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. 
  3. Strö över hackad gräslök vid servering.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln