TORSKRYGG MED CHORIZO & EN FRISK KOMPOTT AV GRANATÄPPLE, GURKA, PERSILJA OCH BRYNT SMÖR
Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 800 g torskrygg med skinn
- 1 dl salt
- 1 liter vatten
- 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
- 100 g smör att bryna
- 200 g chorizokorvar
- 1 knippe bladpersilja
- 1/2 knippe hackad gräslök
- 1 granatäpple
- 10 cm finhackad gurka
- 1/2 citron rivet skal + saften
Potatisstomp:
- 800 g potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl creme fraich
- 3 msk smör
- rivet skal från 1/2 citron
- salt och vitpeppar
- 1/2 knippe hackad gräslök
Gör så här:
- Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner.
- Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper.
- Sätt ugnen på 140° C
- Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter.
- Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
- Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.
- Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
- Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
- Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.
Potatisstomp (börja med detta):
- Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora) och koka mjuka. (ca 20-25 min)
- Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Strö över hackad gräslök vid servering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling sommardessert lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost ramslök potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie