DEN PERFEKTA WIENERSCHNITZELN
Många av er har säkerligen avnjutit en wienerschnitzel i Österrike som smakat fantastiskt och haft den där perfekt fluffiga och frasiga panaden. Här hemma i Sverige så blir man tyvärr oftast serverad wienerschnitzlar som mest liknar brända skosulor. Vad är då hemligheten med att lyckas med den perfekta Wienerschnitzeln?
För många år sedan fick jag efter en del tjat, komma in i köket på Hotel Steinerwirt i Zell am See och bevittna hur det går till. Här serveras fantastiska schnitzlar (åtminstone på den tiden) . Ströbrödet som används kommer från gårdagens överblivna frukostbullar (Semmeln). Köttet är kalvinnanlår och skivas i centimetertjocka skivor och som sedan bankas ut till 3 mm. Viktigt att de blir jämntjocka. För den hungrige kan köttet skäras i fjärilsskivor för dubbel storlek. En lätt saltning sedan vänds köttet noga, först i mjöl, därefter i uppvispade ägg och till sist i ströbröd.
För perfekt resultat ska Wienerschnitzeln mer eller mindre friteras. Så är det bara. Använd en stor, djup stekpanna och snåla INTE med oljan – schnitzeln ska täckas i olja. Stek på medelvärme och vicka pannan med jämna mellanrum så det blir vågrörelser i oljan vilket hjälper till att få till fluffet. Stek i 3-4 minuter på varje sida tills panaden fått en härligt frasig och gyllenbrun yta.
Enligt mitt tycke så ska wienerschnitzeln serveras med Petersilienkartoffeln, (kokt potatis som slungas i smör och hackad persilja) samt rårörda lingon, citron med ansjovis och eventuellt även lite kapris. Rätten är därmed komplett! Viel Glück! // Fredrik
PS: OBS! En Wienerschnitzel SKA vara från kalv. Något annat duger inte. För dig som vill grotta ner dig ytterligare i wienerschnitzelns underbara värld, kan kolla in den här youtube-filmen.
4 personer:
- 800 g innanlår från kalv
- 3 dl matolja
- Några nypor salt
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- 4 dl ströbröd
- 800 g potatis av fast sort
- Salt
- 4 msk smör
- 1 rejält knippe persilja
- 1 pkt frysta lingon
- 1 – 1 ½ dl socker
- 1 citron
- 1 liten burk ansjovis
- 1 burk kapris (små)
Gör så här:
Wienerschniteln:
- Antingen skär du själv innanlåret i ca 1 cm tjocka skivor eller så ber du få det uppskivat i din butik.
- Lägg skivorna mellan plastfolie och banka ut till ca 3 mm tjocklek. (OBS viktigt att de blir jämntjocka)
- Salta skivorna lätt och vänd därefter dem först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och till sist i ströbröd. Var noga med att köttet täcks ordentligt av allt, särskilt ströbrödet.
- Stek/ fritera schnitzlarna i rikligt med olja på medelvärme. Oljan ska täcka schnitzeln. Vicka på pannan med jämna mellan så det blir vågor av oljan som får pananden att lyfta. Stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills schnitzeln fått en härligt bubblig och frasig gyllenbrun yta.
- Lägg på galler för att rinna av.
Petersilienkartoffeln:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten.
- Dela potatisen grovt och vänd (slunga) i stekpanna med rikligt med smör och hackad persilja.
Rårörda lingon:
- Blanda de frysta lingonen med sockret. Låt stå att tina. Rör om tills sockret löser upp sig. Lägg lingonen i väl rengjord burk med tättslutande lock och förvara i kyl.
Servering:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu lättbakat getost körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat champagne gåsamiddag tartar frukost fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sommarmat, paj sommarmat apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka bullar rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter rotfrukter torskrecept korv långkok cheesecake risotto gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål oxfilé flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca räkor, gnocchi gädda fudge stekar