DEN PERFEKTA WIENERSCHNITZELN
Många av er har säkerligen avnjutit en wienerschnitzel i Österrike som smakat fantastiskt och haft den där perfekt fluffiga och frasiga panaden. Här hemma i Sverige så blir man tyvärr oftast serverad wienerschnitzlar som mest liknar brända skosulor. Vad är då hemligheten med att lyckas med den perfekta Wienerschnitzeln?
För många år sedan fick jag efter en del tjat, komma in i köket på Hotel Steinerwirt i Zell am See och bevittna hur det går till. Här serveras fantastiska schnitzlar (åtminstone på den tiden) . Ströbrödet som används kommer från gårdagens överblivna frukostbullar (Semmeln). Köttet är kalvinnanlår och skivas i centimetertjocka skivor och som sedan bankas ut till 3 mm. Viktigt att de blir jämntjocka. För den hungrige kan köttet skäras i fjärilsskivor för dubbel storlek. En lätt saltning sedan vänds köttet noga, först i mjöl, därefter i uppvispade ägg och till sist i ströbröd.
För perfekt resultat ska Wienerschnitzeln mer eller mindre friteras. Så är det bara. Använd en stor, djup stekpanna och snåla INTE med oljan – schnitzeln ska täckas i olja. Stek på medelvärme och vicka pannan med jämna mellanrum så det blir vågrörelser i oljan vilket hjälper till att få till fluffet. Stek i 3-4 minuter på varje sida tills panaden fått en härligt frasig och gyllenbrun yta.
Enligt mitt tycke så ska wienerschnitzeln serveras med Petersilienkartoffeln, (kokt potatis som slungas i smör och hackad persilja) samt rårörda lingon, citron med ansjovis och eventuellt även lite kapris. Rätten är därmed komplett! Viel Glück! // Fredrik
PS: OBS! En Wienerschnitzel SKA vara från kalv. Något annat duger inte. För dig som vill grotta ner dig ytterligare i wienerschnitzelns underbara värld, kan kolla in den här youtube-filmen.
4 personer:
- 800 g innanlår från kalv
- 3 dl matolja
- Några nypor salt
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- 4 dl ströbröd
- 800 g potatis av fast sort
- Salt
- 4 msk smör
- 1 rejält knippe persilja
- 1 pkt frysta lingon
- 1 – 1 ½ dl socker
- 1 citron
- 1 liten burk ansjovis
- 1 burk kapris (små)
Gör så här:
Wienerschniteln:
- Antingen skär du själv innanlåret i ca 1 cm tjocka skivor eller så ber du få det uppskivat i din butik.
- Lägg skivorna mellan plastfolie och banka ut till ca 3 mm tjocklek. (OBS viktigt att de blir jämntjocka)
- Salta skivorna lätt och vänd därefter dem först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och till sist i ströbröd. Var noga med att köttet täcks ordentligt av allt, särskilt ströbrödet.
- Stek/ fritera schnitzlarna i rikligt med olja på medelvärme. Oljan ska täcka schnitzeln. Vicka på pannan med jämna mellan så det blir vågor av oljan som får pananden att lyfta. Stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills schnitzeln fått en härligt bubblig och frasig gyllenbrun yta.
- Lägg på galler för att rinna av.
Petersilienkartoffeln:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten.
- Dela potatisen grovt och vänd (slunga) i stekpanna med rikligt med smör och hackad persilja.
Rårörda lingon:
- Blanda de frysta lingonen med sockret. Låt stå att tina. Rör om tills sockret löser upp sig. Lägg lingonen i väl rengjord burk med tättslutande lock och förvara i kyl.
Servering:
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
majonnäas pulled lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk kalix löjrom nektariner semla brynt smör pocherat ägg gäddqueneller grillad makrill slottsstek gås, biskvi apfelstrudel pepparrotssås kaka, brownie melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa salsiccia köttbullar prosecco torskrecept kalvleveranglais ciabatta potatisrätt tournedos löksoppa köttrecept,kött matjesill sockerkaka saint agur gambas varma hallon ponzu oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor kantarelltoast bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme lättbakat fiskfond vermouth kolakräm vegetarisk, vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest kola & knäck gädda romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli råstekt potatis chokladtårta huvudrätt griskött mazarinkaka kräftsås ätliga blommor müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée ugnstekt lax pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus på landet chutney, gravlax blåmusslor rulltårta bresaola paella på tallriken salmalax gremolata julsill ramslökssoppa ost, entrecote vårkyckling saffran chokladmousse matbloggpriset vikingfågel campari potatisstomp pressgurka queneller lammracks havskräftor grillad gås vit choklad torskrätt pavlova nudlar tosca byxad vaktelägg mozzarella oxbringa mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus chokladflarn oxfilé rödkål högrev apelsinmarmelad fisk i folie picklad rödlök tartlett crème ninon flankstek persika kokosmjölk ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill melon nygrillat cheesecake brunsås negroni blåbär nässlor maräng nässelsoppa festrätt saft hummerfond romtopf hummer parmesan scampi inläggning långkok gräddsås torskrygg pepparrot rom toscakaka kakor alla hjärtans dag citron basilika ingefära grillat karl johan svamp hallonsås gin avocado pizza lök italienskt pastarecept björnbär rödbetor sorbet gös svamp höstmat spenat insjöfisk apelsin kolasås munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept starters torsk nötkött jordgubbar brödbak tårtor nötter sommarmat glass kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat bröd sallad nybakat primör ramslök soppor laxrecept drinkar grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött kötträtt dryck cocktails vegetariskt lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad sill husmanskost hallon potatis sommarmat, ramslöksolja kycklingrätt sparris mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag bär entrérätt äpplen picklad fondspara 1-2-3-lag tartar sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter korv vit sparris medelhavet hollandaisesås kullasparris kantareller på grillen apetizer buljong midsommarmat abborre marmelad sopprecept flädersaft rotfrukter sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept bullar parmaskinka reportage whiskey citrondessert äppelpaj julgodis festmåltid laxrätter äppeltarte grytor pilgrimsmusslor västerbottensost välkomstdrink tomatsås fiskgryta vegetarisk pasta pumpa mousse kryddsmör lingonparfait tapenade svamprecept sashimi hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt portvinsmarinerad flarn jätteräkor ansjovis hallonsylt rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert kycklingsallad recept struvor tomatsalsa tomater falukorv glaze mumma kycklingwok långgrillad dekoration räkor mörk choklad pannbiff fisksoppa makrill apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis räkor, chorizo gambero bröd recept semlor mozarella brytbröd rödlök kesella smoothie oxkind butternutpumpa körsbär heiße liebe pannacotta lingon grillad flankstek grön ärtsoppa panko frittata majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré citrus kalvlever indisk mat majs flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt tomatsallad aubergine hälleflundra gulaschsoppa dekorera med blommor sandefjordsås gåsagille stekar halloncurd paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg ceviche lakritscheesecake granatäpple fikon löjrom färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk tortillas pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka parfait vegetarisk soppa japanskt vitaminboost burgare grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger fritterad omelett fromage morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos vaniljsås morötter indiskt salsa mangosallad juldryck wok karré blommor i maten skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker fiskpågrillen ljuvliga smaker godis våfflor bouillabaisse lamm matvete risotto grillade citroner negroni sour pesto långpannebröd blomkål, hjorthornssalt skåne grillad entrecote