DEN PERFEKTA WIENERSCHNITZELN

Många av er har säkerligen avnjutit en wienerschnitzel i Österrike som smakat fantastiskt och haft den där perfekt fluffiga och frasiga panaden. Här hemma i Sverige så blir man  tyvärr oftast serverad wienerschnitzlar som mest liknar brända skosulor. Vad är då  hemligheten med att lyckas med den perfekta Wienerschnitzeln?
För många år sedan fick jag efter en del tjat, komma in i köket på Hotel Steinerwirt i Zell am See och bevittna hur det går till. Här serveras fantastiska schnitzlar (åtminstone på den tiden) . Ströbrödet som används kommer från gårdagens överblivna frukostbullar (Semmeln). Köttet är kalvinnanlår och skivas i centimetertjocka skivor och som sedan bankas ut till 3 mm. Viktigt att de blir jämntjocka. För den hungrige kan köttet skäras i fjärilsskivor för dubbel storlek. En lätt saltning sedan vänds köttet noga, först i mjöl, därefter i uppvispade ägg och till sist i ströbröd.
För perfekt resultat ska Wienerschnitzeln mer eller mindre friteras. Så är det bara. Använd en stor, djup stekpanna och snåla INTE med oljan – schnitzeln ska täckas i olja. Stek på medelvärme och vicka pannan med jämna mellanrum så det blir vågrörelser i oljan vilket hjälper till att få till fluffet. Stek i 3-4 minuter på varje sida tills panaden fått en härligt frasig och gyllenbrun yta.
Enligt mitt tycke så ska wienerschnitzeln serveras med Petersilienkartoffeln, (kokt potatis som slungas i smör och hackad persilja) samt rårörda lingon, citron med ansjovis och eventuellt även lite kapris. Rätten är därmed komplett! Viel Glück! // Fredrik
PS: OBS! En Wienerschnitzel SKA vara från kalv. Något annat duger inte. För dig som vill grotta ner dig ytterligare i wienerschnitzelns underbara värld, kan kolla in den här youtube-filmen.

4 personer:

  • 800 g innanlår från kalv
  • 3 dl matolja
  • Några nypor salt
  • 2 dl mjöl
  • 3 ägg
  • 4 dl ströbröd 
Petersilienkartoffeln:
  • 800 g potatis av fast sort
  • Salt
  • 4 msk smör
  • 1 rejält knippe persilja
Rårörda lingon:
  • 1 pkt frysta lingon
  • 1  – 1 ½ dl socker
Dekoration/servering:
  • 1 citron
  • 1 liten burk ansjovis
  • 1 burk kapris (små)

Gör så här:
Wienerschniteln:

  1. Antingen skär du själv innanlåret i ca 1 cm tjocka skivor eller så ber du få det uppskivat i din butik.
  2. Lägg skivorna mellan plastfolie och banka ut till ca 3 mm tjocklek. (OBS viktigt att de blir jämntjocka)
  3. Salta skivorna lätt och vänd därefter dem först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och till sist i ströbröd. Var noga med att köttet täcks ordentligt av allt, särskilt ströbrödet.
  4. Stek/ fritera schnitzlarna i rikligt med olja på medelvärme. Oljan ska täcka schnitzeln. Vicka på pannan med jämna mellan så det blir vågor av oljan som får pananden att lyfta. Stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills schnitzeln fått en härligt bubblig och frasig gyllenbrun yta.
  5. Lägg på galler för att rinna av. 

Petersilienkartoffeln:

  1. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten.
  2. Dela potatisen grovt och vänd (slunga) i stekpanna med rikligt med smör och hackad persilja. 

Rårörda lingon:

  1. Blanda de frysta lingonen med sockret. Låt stå att tina. Rör om tills sockret löser upp sig. Lägg lingonen i väl rengjord burk med tättslutande lock och förvara i kyl.

Servering:
 

Das Wienerschnitzel wird mit Petersilienkartoffeln, Preiselbeeren, einer Zitronenscheibe, Sardellen und Kapern serviert. Guten Appetit!

Wienerschnitzel! Bilder från köket på hotel steinerwirt i zell am see.

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln