NYTTIGT OCH ALLDELES UNDERBART GOTT BRÖD MED NÖTTER OCH FRUKT
DESSUTOM: FÄRSKOST PÅ FILMJÖLK
Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot. Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik
- 2 ½ dl havregryn
- 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
- 2 ½ dl valnötter
- 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
- 2 ½ dl solrosfrön
- 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
- 6 ägg
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk salt
- Lite pumpakärnor som dekor
- 4 dl filmjölk (3 % fett)
- Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
- Vitlök
- Soltorkade tomater
- Pepperrot
Gör så här:
Brödet:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
- Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Låt svalna på galler utan att täcka över.
Gör så här:
- Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
- Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
- Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås lamm lök julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept pizza gräddsås rom tårta karré kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat tomatsås bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör pastarecept glaze sillrecept nötter tomater starters doften av nybakat bröd bär primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt sill på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt pasta bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar nu är det jul igen julmat entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris picklad ost och vin hallonsylt äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept toscakaka medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad kaka, nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil ansjovis citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad