GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR MED KOKT SPARRIS & BRYNT HOLLANDAISE

En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!

4 personer:

 • 8-12 pilgrimsmusslor
 • 1 bunt grön sparris (8 st)
 • 1 bunt vit sparris (8st)
 • 2 msk olja och/ eller smör till stekning av musslorna
 • 2 citroner


Brynt Hollandaisesås:

 • 250 g smör
 • 3 äggulor
 • saften från 1 citron
 • 2 msk vatten
 • några stänk worcestershiresås 
 • salt och vitpeppar från kvarn
   

Gör så här:

 1. Skär av den nedersta "träiga" delen av sparrisen. Skala den vita sparrisen från knoppen och neråt.
 2. Koka sparrisen tills den är al dente i saltat vatten, ca 3-4 minuter för den gröna beroende på tjocklek och förmodligen dubbla tiden för den vita. Känn efter med sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
 3. Dela och grilla/ stek citronen med snittytan neråt på grill eller grilljärn tills den har blivit karamelliserad och ordentligt brynt. Lägg åt sidan till servering.

Sås:

 1. Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna, är smöret för varmt är risken stor att såses skär sig.
 2. Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett vattenbad till en tjock och luftig sås.
 3. Tillsätt det brynta smöret lite i taget under ständig vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt nu det resterande rumstempererade smöret klickvis för att runda av såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och några stänk worcestershiresås. 
Pilgrimsmusslorna:
 1. Har de varit frusna. låt de rinna av på en bit hushållspapper. Pensla musslorna med lite olja så de inte fastnar på grillen eller i järnet.
 2. Stek/ grilla musslorna strax innan servering på ganska hög värme, max 1 minut på varje sida. Strö över en nypa flingsalt.
Servera sparrisen och musslorna med hollandaisen, pressa den grillade citronen och strössla lite flingsalt över rätten.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln