GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR MED KOKT SPARRIS & BRYNT HOLLANDAISE
En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!
4 personer:
- 8-12 pilgrimsmusslor
- 1 bunt grön sparris (8 st)
- 1 bunt vit sparris (8st)
- 2 msk olja och/ eller smör till stekning av musslorna
- 2 citroner
Brynt Hollandaisesås:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- saften från 1 citron
- 2 msk vatten
- några stänk worcestershiresås
- salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
- Skär av den nedersta "träiga" delen av sparrisen. Skala den vita sparrisen från knoppen och neråt.
- Koka sparrisen tills den är al dente i saltat vatten, ca 3-4 minuter för den gröna beroende på tjocklek och förmodligen dubbla tiden för den vita. Känn efter med sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
- Dela och grilla/ stek citronen med snittytan neråt på grill eller grilljärn tills den har blivit karamelliserad och ordentligt brynt. Lägg åt sidan till servering.
Sås:
- Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna, är smöret för varmt är risken stor att såses skär sig.
- Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett vattenbad till en tjock och luftig sås.
- Tillsätt det brynta smöret lite i taget under ständig vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt nu det resterande rumstempererade smöret klickvis för att runda av såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och några stänk worcestershiresås.
- Har de varit frusna. låt de rinna av på en bit hushållspapper. Pensla musslorna med lite olja så de inte fastnar på grillen eller i järnet.
- Stek/ grilla musslorna strax innan servering på ganska hög värme, max 1 minut på varje sida. Strö över en nypa flingsalt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
äppelpaj tournedos sojabönor chokladflarn omelett burgare fastlagsbulle grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade glaze flankstek frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp lök körsbär färskost tartlett couscous fiskgryta aubergine risotto pizzadeg kola & knäck blåbär stekar mazarinkaka vitaminboost kycklingsallad gulaschsoppa egg toddy mozzarella mexikanskt mozarella blommor i maten prosecco majs rödkål laxrätter på landet chutney, whiskey sour cokladdessert rulltårta bresaola semlor abborre basilika pulled ramslökssoppa persika matbloggpriset kalix löjrom torskrygg melon brytbröd scampi lammracks parmaskinka pressgurka webergrillad gratäng brynt smör bouillabaisse med havskräfta & aioli fudge grön sparris halloncurd pannbiff mumma ciabatta långgrillad korv struvor varma hallon dekorera med blommor granola hummersoppa nektariner ätliga blommor mandelpotatis ansjovis ugnstekt lax citrus gös picklad rödlök hjorthornssalt rabarberpaj fisk i folie mingelrätt semla ponzu pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo japanskt majonnäas löjrom torskrätt rödlök långpannebröd räkpasta lamm havskräftor grillad gås billig mat hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morötter romsås oxbringa äppeltarte morotssoppa karré wok hummerfond apelsinmarmelad tomatsallad salsa gravlax heiße liebe flädersaft svamp torsk långkok cheesecake enkelt recept maräng apelsin rotfrukter äppelkaka fläder rabarber vegetariskt västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött höstmat bär kantareller frukost julgodis äpplen nypotatis entrérätt munsbit nybakat kyckling kolasås jordgubbar hallon potatis husmanskost glass grill gåsmeny starters brödbak julmat oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen sallad soppor pastarätt soppa förrätt baka nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept fisk & skaldjur efterrätt pasta köttrecept sommardessert sommarmat, drinkar bröd kötträtt dryck laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag cocktails lax mango tårtor drinktilltugg sill spenat på grillen midsommarmat choklad nygrillat grytor brunsås hallonsås paj kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan sillrecept medelhavet avocado kakor pilgrimsmusslor sjögräsnudlar sparris gräddsås vegetarisk pasta picklad tagliatelle sorbet hallå! fikon hummer festmåltid dekoration smoothie salsiccia rimmad oxbringa vit sparris juldryck wokgrönsaker pavlova citronmarinerad godis våfflor fisksoppa stekt strömming vaktelägg välkomstdrink tomatsås rårörda lingon melanzane gremolata blomkål, grillade citroner indisk mat grillat färskost på filmjölk ramslök paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade svamprecept grillad flankstek parfait kokosmjölk matjesill chokladmousse ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt matvete nyårsdessert saft på tallriken gravad lax tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad marmelad smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok fiskpågrillen hummus mazarin nudlar grillad makrill mangosallad hasselbackspotatis ceviche lakritscheesecake champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad huvudrätt negroni bröd recept inläggning indiskt grillad entrecote ost, sashimi granatäpple ugnsrostade butternutpumpa kolakräm lingonparfait frittata fromage kesella panko potatispuré flädersorbet reportage gubbröra pepparrotssmör tomater matblogg hummer recept müsli flarn toscakaka makrill rödbetshummus hälleflundra råstekt potatis pepparrotssås nässelsoppa gås, bouillabaisse potatisstomp vegetarisk pizza vegetarisk, daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag recept entrecote kantarelltoast salmalax bullar oxkind vegetarisk soppa portvinsmarinerad lingon saint agur sockerkaka mousse fritterad potatismos