GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR MED KOKT SPARRIS & BRYNT HOLLANDAISE
En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!
4 personer:
- 8-12 pilgrimsmusslor
- 1 bunt grön sparris (8 st)
- 1 bunt vit sparris (8st)
- 2 msk olja och/ eller smör till stekning av musslorna
- 2 citroner
Brynt Hollandaisesås:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- saften från 1 citron
- 2 msk vatten
- några stänk worcestershiresås
- salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
- Skär av den nedersta "träiga" delen av sparrisen. Skala den vita sparrisen från knoppen och neråt.
- Koka sparrisen tills den är al dente i saltat vatten, ca 3-4 minuter för den gröna beroende på tjocklek och förmodligen dubbla tiden för den vita. Känn efter med sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
- Dela och grilla/ stek citronen med snittytan neråt på grill eller grilljärn tills den har blivit karamelliserad och ordentligt brynt. Lägg åt sidan till servering.
Sås:
- Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna, är smöret för varmt är risken stor att såses skär sig.
- Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett vattenbad till en tjock och luftig sås.
- Tillsätt det brynta smöret lite i taget under ständig vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt nu det resterande rumstempererade smöret klickvis för att runda av såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och några stänk worcestershiresås.
- Har de varit frusna. låt de rinna av på en bit hushållspapper. Pensla musslorna med lite olja så de inte fastnar på grillen eller i järnet.
- Stek/ grilla musslorna strax innan servering på ganska hög värme, max 1 minut på varje sida. Strö över en nypa flingsalt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt pavlova tosca nektariner semla lammracks mumma matvete falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil hummus frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg körsbär lättbakat varma hallon blomkål, vegetarisk pizza pesto campari havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas morötter svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! färskost vikingfågel mousse risotto pressgurka pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft laxrätter majonnäs matjesill indiskt höstmat pulled vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm nässlor hummerfond romtopf fläder gös whiskey marmelad buljong ingefära ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag tomatsås kullasparris spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran munsbit bullar grön sparris tomater paj hummer tagliatelle nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond picklad sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin blåbär nötkött fläsk glaze sillrecept drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar bär torsk kyckling glassdessert husmanskost sallad skaldjur chokladdessert sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck choklad svamp pastarätt soppa oxkött kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka bakning pasta drinkar bbq cocktails soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt drinkrecept asiatiskt griskött ramslök sommardessert primör glass bröd sill starters lakrits, potatis nötter brödbak pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller tårtor sommarmat slow cooking sparris mango karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost rabarber midsommarmat kalv äppeldessert gåsmeny torskrygg kolasås inläggning fondspara frukt & bär äppelkaka champagne grillat gin rårörda lingon basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza fiskgryta alla hjärtans dag scampi citrondessert sorbet nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni reportage apetizer japanskt abborre rödbetor tartar nyårsdessert björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth långpannebröd grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos gratäng räkor hummer recept dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semlor mozarella råstekt potatis halloncurd kesella smoothie slottsstek ceviche rödlök heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie kaka, nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp vitaminboost kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad kräftsås honeysuckle mazarin curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås gädda fudge stekar räkor,