GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR MED KOKT SPARRIS & BRYNT HOLLANDAISE
En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!
4 personer:
- 8-12 pilgrimsmusslor
- 1 bunt grön sparris (8 st)
- 1 bunt vit sparris (8st)
- 2 msk olja och/ eller smör till stekning av musslorna
- 2 citroner
Brynt Hollandaisesås:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- saften från 1 citron
- 2 msk vatten
- några stänk worcestershiresås
- salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:
- Skär av den nedersta "träiga" delen av sparrisen. Skala den vita sparrisen från knoppen och neråt.
- Koka sparrisen tills den är al dente i saltat vatten, ca 3-4 minuter för den gröna beroende på tjocklek och förmodligen dubbla tiden för den vita. Känn efter med sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
- Dela och grilla/ stek citronen med snittytan neråt på grill eller grilljärn tills den har blivit karamelliserad och ordentligt brynt. Lägg åt sidan till servering.
Sås:
- Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna, är smöret för varmt är risken stor att såses skär sig.
- Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett vattenbad till en tjock och luftig sås.
- Tillsätt det brynta smöret lite i taget under ständig vispning tills såsen tjocknar. Tillsätt nu det resterande rumstempererade smöret klickvis för att runda av såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och några stänk worcestershiresås.
- Har de varit frusna. låt de rinna av på en bit hushållspapper. Pensla musslorna med lite olja så de inte fastnar på grillen eller i järnet.
- Stek/ grilla musslorna strax innan servering på ganska hög värme, max 1 minut på varje sida. Strö över en nypa flingsalt.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss prosecco kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer calemare praliner på landet hummersoppa roscofflök morötter kycklingsallad citrus rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola bläckfisk ostkaka ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder ägg whiskey ostar fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept ost och vin fond bullar äppelkaka tagliatelle frukost saffran inläggning godis torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert midsommarmat citrondessert nypotatis mango spenat fisk&skaldjur vit sparris festmåltid brödbak nötter cheesecake champagne slow cooking insjöfisk tårtor kantareller kalv rabarber ramslöksolja grytor nu är det jul igen bär kycklingrätt sorbet starters jordgubbar torsk skaldjur ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt nybakat griskött glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax hallon choklad pasta pastarätt oxkött soppa grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt fisk nyårsmeny kötträtt baka bakning sill drinkar bbq dryck svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert asiatiskt drinkrecept kyckling på grillen sylt husmanskost sommardessert potatis primör glassdessert brynt smör julmat tomater paj doften av nybakat bröd sillrecept fläsk nötkött festrätt blåbär kolasås apelsin sommarmat sommarmat, sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept tårta chokladtårta sockerlag picklat marmelad gös hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar nyårsdessert gåsamiddag picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept buljong scampi parmesan pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad kalvlever salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil potatispuré vaniljsås insjökräftor jätteräkor gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalla såser hummer recept coq au vin spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad