BOEUF BOURGUIGNON
Boeuf Borguignon– fransk husmanskost när den är som bäst. Boeuf Borguignon eller Bœuf à la Bourguignonne som den ursprungligen heter, härstammar som namnet skvallrar om från regionen Bourgogne. Rött vin är en viktig ingrediens och fransmännen väljer förmodligen ett vin från Bourgogne men inget måste. Du behöver inte offra någon av dina dyrgripar men snåla inte. Ett vin av god kvalité borgar för att få fram den bästa smaken på grytan. Även en egengjord kraftig oxfond gör susen. Recept på fond hittar du här. En Boeuf Borguignon tar sin lilla tid men mestadels av tiden så står den på spisen och sköter sig själv. Småputtrande sprider den en ljuvlig doft i köket. Grytan kan med största fördel lagas dagen innan. Den blir bara ännu godare av att få stå och dra i kylen ett dygn. Servera gärna en potatispuré till.

4 personer:
- 800 g högrev
- 200 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 2-3 morötter
- 1 oxbuljongtärning
- 5 dl vaten
- 3 msk oxfond
- 5 dl kraftigt och fruktigt rödvin
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g champinjoner
- 1 kvist rosmarin
- 3 kvistar timjan
- 1 knippe persilja
- 2 lagerblad
- ½ dl mjöl
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vinbärsgelé
- 12 steklökar
- 2 msk smör
- salt och svartpeppar
Potatispuré:
- 1 kg potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl mjölk
- 3 msk smör
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- salt och vitpeppar från kvarn.
Gör så här:
- Skär oxköttet i 3-4 cm stora bitar och fläsket i centimeterstora tärningar.
- Skala och dela lök och morötter i grova klyftor och skivor.
- Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt. Knyt ihop kryddorna till en bukett med ett steksnöre. Spar några persiljekvistar som dekoration.
- Bryn oxköttet och 2/3 av fläsket tillsammans med löken, morötterna och vitlöken i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpurén, salta och peppra. Lägg över i en gjutjärnsgryta och pudra över mjölet. Tillsätt kryddbuketten, lagerblad, vinet och buljongen.
- Låt puttra på svag värme i ca 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om i grytan lite då och då. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar.
- Koka steklöken i ett par minuter så blir dom lättare att skala.
- Dela champinjonerna. Bryn resterande fläsk med champinjonerna och de hela skalade steklökarna. Blanda sedan ner allt i grytan. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen och koka i ca 20 minuter. Mosa med en potatisstomp och tillsätt smöret och gräddmjölken. Blanda till önskad konsistens och smaka av med finriven muskotnöt, salt och peppar.
Servera grytan med purén och dekorera med persilja.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus oxfilé rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse risotto pressgurka gäddrecept pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad slow cooking paj sommarmat tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze sillrecept nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis ramslök sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar grillat gin rårörda lingon basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli