BOEUF BOURGUIGNON
Boeuf Borguignon– fransk husmanskost när den är som bäst. Boeuf Borguignon eller Bœuf à la Bourguignonne som den ursprungligen heter, härstammar som namnet skvallrar om från regionen Bourgogne. Rött vin är en viktig ingrediens och fransmännen väljer förmodligen ett vin från Bourgogne men inget måste. Du behöver inte offra någon av dina dyrgripar men snåla inte. Ett vin av god kvalité borgar för att få fram den bästa smaken på grytan. Även en egengjord kraftig oxfond gör susen. Recept på fond hittar du här. En Boeuf Borguignon tar sin lilla tid men mestadels av tiden så står den på spisen och sköter sig själv. Småputtrande sprider den en ljuvlig doft i köket. Grytan kan med största fördel lagas dagen innan. Den blir bara ännu godare av att få stå och dra i kylen ett dygn. Servera gärna en potatispuré till.
4 personer:
- 800 g högrev
- 200 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 2-3 morötter
- 1 oxbuljongtärning
- 5 dl vaten
- 3 msk oxfond
- 5 dl kraftigt och fruktigt rödvin
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g champinjoner
- 1 kvist rosmarin
- 3 kvistar timjan
- 1 knippe persilja
- 2 lagerblad
- ½ dl mjöl
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vinbärsgelé
- 12 steklökar
- 2 msk smör
- salt och svartpeppar
Potatispuré:
- 1 kg potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl mjölk
- 3 msk smör
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- salt och vitpeppar från kvarn.
Gör så här:
- Skär oxköttet i 3-4 cm stora bitar och fläsket i centimeterstora tärningar.
- Skala och dela lök och morötter i grova klyftor och skivor.
- Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt. Knyt ihop kryddorna till en bukett med ett steksnöre. Spar några persiljekvistar som dekoration.
- Bryn oxköttet och 2/3 av fläsket tillsammans med löken, morötterna och vitlöken i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpurén, salta och peppra. Lägg över i en gjutjärnsgryta och pudra över mjölet. Tillsätt kryddbuketten, lagerblad, vinet och buljongen.
- Låt puttra på svag värme i ca 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om i grytan lite då och då. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar.
- Koka steklöken i ett par minuter så blir dom lättare att skala.
- Dela champinjonerna. Bryn resterande fläsk med champinjonerna och de hela skalade steklökarna. Blanda sedan ner allt i grytan. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen och koka i ca 20 minuter. Mosa med en potatisstomp och tillsätt smöret och gräddmjölken. Blanda till önskad konsistens och smaka av med finriven muskotnöt, salt och peppar.
Servera grytan med purén och dekorera med persilja.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett ost fromage omelett panko paella hummus apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör getost körsbär lättbakat blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning lamm kallrökt lax nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert torsk potatis ramslök lakrits, sallad chokladdessert moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött laxrecept lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad gröna & sköna tillbehör soppor hallon nybakat på grillen glass asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur primör bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche högrev cocoschutney saint agur chokladflarn