ROYAL AU CHOCOLAT BY JUSTINE
Justine heter tjejen som bakat mästerveket du ser på bilden. Justine som bor i nordvästra Frankrike brinner för matlagning och inte minst för desserter. Då hon vid tidigare Sverigebesök bjudit mig på smått fantstiska bakkonstverk så visste jag att hon besitter en stor talang i ämnet. Blev därför väldigt glad när hon tackade ja till att gästspela på vår blogg.
Bakverket som Justine bjuder oss på heter Royal au chocolat, (kunglig choklad, lite slarvigt översatt), och har naturligtvis sitt ursprung i Frankrike. Bara smaka på namnet– Royal au chocolat, mmm... Visst ger det förhoppningar om något utöver det vanliga? Och så är det. Både enligt mig själv och vår tillförlitliga testpanel som fick nöjet att provsmaka, så var detta det godaste bakverk vi någonsin har smakat. Mäktig ja men himmelskt god! Tårtan består av lager av mandelmarängbottnar, krisp, chokladmousse och på toppen en spegel av chokladglasyr.
En hake bara; jag vill inte skrämmas men om du inte bakar så ofta eller saknar tålamod så kanske inte detta receptet är för dig. Tårtan har sina moment, tar sin lilla tid och kräver noggranhet både med mängder och temperaturer. Förutom en viss vana av bakning bör du även vara utrustad med en bra termometer och en digital våg.
Vågar du trots allt anta utmaningen (vilket vi hoppas) så önskar Justine och vi dig stort lycka till. Kanske kan bildspelet /Youtube-filmen längst ner i inlägget ge dig lite vägledning? Receptet som du kan ladda ner är även hyggligt illustrerad med vägledande bilder. Om du lyckas så väntar dig en av världens godaste chokladkakor.
Lovar och hälsar: Fredrik o Justine

1 tårta (ca 12 personer)
Mandelmarängbottnar (Mandel dacquoise) 2 st cirklar á ca 22 cm
- 126 g florsocker
- 126 g finmixade mandlar (mandelmjöl)
- 26 g majsstärkelse
- 150 g äggvitor
- 76 g strösocker
- 26 g farinsocker
- 40 g mjölkchoklad
- 50 g hasselnötskräm (t ex Kung Markatta)
- 50 g Feuilletines (Fransk sprött rån. Tror det är lite knepigt att hitta i svenska butiker. Det mest jämförbara vi har i Sverige är väl glassrån av god kvalitet. Funkar säkert utmärkt.)
Chokladmousse
- 160 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 50 g äggulor
- 30 g strösocker
- 190 g mörk (58%) choklad
- 300 g crème fraiche
- 150 g strösocker
- 150 g glykossirap
- 80 g vatten
- 100 g crème fraiche
- 150 g mörk choklad
- 1 gelatinblad
- Efter tycke och smak. Låt fantasin och kreativiteten flöda. Justine använde hela, halva och hackade hasselnötter som vändes i guldpulver som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Hon gjorde även ett chokladflarn av tempererad choklad som penslades med guldpulver men det är väl överkurs kanske.
Gör så här:
Ett tips är att väga upp ingredienserna för varje moment och ha förberedda i skålar. Det spar tid och minskar risken för fel.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Vispa äggvitorna och strösocker till hårt skum. (Skålen med äggvita ska kunna vändas upp och ner)
- I en ny skål siktar du ner florsocker, mandelmjöl ch majsstärkelse. Blanda sedan försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten. Rör om tills du har en jämn smet.
- Fördela smeten på två bakplåtspapper. Gör 2 cirklar med diametrar på ca 22 cm (som en normalstor springform). Råkar de bli något för vida kan du skära rent till rätt storlek efter gräddning.
- Grädda bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 180°C. Låt svalna.
Crunch-lagret (Crustillant Feuillatine)
- Smält chokladen i skål över vattenbad. Blanda sedan ner hasselnötkrämen.
- Smula ner rånen i blandningen. Blanda tills allt är jämnt fördelat.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt skum i en skål.
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna som du tillsätter i mjölken plus stången. Värm mjölken försiktigt, ta från plattan när mjölken börjar sjuda i kanterna. Sila av och avlägsna vaniljstången.
- Häll därefter ner den varma vaniljmjölken (crème anglaise ) i omgångar i skålen med äggblandingen under ständig omrörning med träsked.
- Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme tills blandningen tjocknar. Den är klar när blandningen inte rinner av träskeden.
- Bryt chokladen i bitar och häll den varma blandningen över. Låt svalna till ca 40°C.
- Rör ner crème fraichen i omgångar tills du har en jämn härligt fluffig mousse.
Montering
- Klä springformen kanter med bakplåtspapper. Det underlättar när du senare ska lossa kakan från formen.
- Lossa de 2 nötmarängbottnarna från bakplåtspappret. Skär rent cirklar så de ryms i en 22 cm springform.
- Fördela "Crunch-blandningen" över den ena nötmarängbottnen.
- Lägg försiktigt ner den rena marängbotten i springformen. Fördela hälften av moussen över bottnen. Lägg därefter på nästa marängbottnen med chrunchsmeten. Avsluta med andra hälften av moussen. Ställ i kyl i minst 1 1/2 timme.
- Ta fram kakan och lossa försiktigt sprinformen och bakplåtspappret.
- Placera kakan på ett galler som i sin tur placeras ovanpå en djup plåt.
- Smält gelatinbladet i ca 5 cl vatten.
- Häll vatten, socker och glykos och värm under omrörning till 103°C.
- Placera chokladen bruten i bitar, crème fraichen och den urkramade gelantinet i en skål. Häll därefter på den varma sirapen. Mixa med stavmixer tills du har en jämn blank glasyr. Försök undvik att få ner luft i chokladglasyren. Låt svalna till ca 35°C.
- Häll därefter glasyren över kakan i omgångar stills den helt täcks av en segelblank glasyr. Ställ i kyl att svalna något. Placera till sist försiktigt tårtan på ett serveringsfat.
- Dekoren lämnar vi öppen för din egen fantasi och kreatvitet. På bilden dekorerade Justine tårtan med hasselnötter som vändes i guldpulver. Dessutom gjorde hon chokladflarn av tempererad choklad. Men som sagt; gör som du tycker blir bäst och vackrast.

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella semla chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept risotto stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet oxfilé rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg ponzu apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder citrondessert whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås avocado toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär nyårsdessert flädersaft indiskt abborre fondspara munsbit inläggning torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär blåbär kalv nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg nötter sommarmat, paj sommarmat apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax kolasås saffran alla hjärtans dag matjesill majonnäs laxrätter rotfrukter torskrecept korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi pasta med räkor gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta japanskt pulled frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade fromage hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco spanien tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie kaka, nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat