ROYAL AU CHOCOLAT BY JUSTINE

Justine heter tjejen som bakat mästerveket du ser på bilden. Justine som bor i nordvästra Frankrike brinner för matlagning och inte minst för desserter. Då hon vid tidigare Sverigebesök bjudit mig på smått fantstiska bakkonstverk så visste jag att hon besitter en stor talang i ämnet. Blev därför väldigt  glad när hon tackade ja till att gästspela på vår blogg.
Bakverket som Justine bjuder oss på heter Royal au chocolat, (kunglig choklad, lite slarvigt översatt),  och har naturligtvis sitt ursprung i Frankrike. Bara smaka på namnet– Royal au chocolat, mmm...  Visst ger det förhoppningar om något utöver det vanliga? Och så är det. Både enligt mig själv och vår tillförlitliga testpanel som fick nöjet att provsmaka, så var detta det godaste bakverk vi någonsin har smakat. Mäktig ja men himmelskt god! Tårtan består av lager av mandelmarängbottnar, krisp, chokladmousse och på toppen en spegel av chokladglasyr.
En hake bara; jag vill inte skrämmas men om du inte bakar så ofta eller saknar tålamod så kanske inte detta receptet är för dig. Tårtan har sina moment, tar sin lilla tid och kräver noggranhet både med mängder och temperaturer. Förutom en viss vana av bakning bör du även vara utrustad med en bra termometer och en digital våg.
Vågar du trots allt anta utmaningen (vilket vi hoppas) så önskar Justine och vi dig stort lycka till. Kanske kan bildspelet /Youtube-filmen längst ner i inlägget ge dig lite vägledning? Receptet som du kan ladda ner är även hyggligt illustrerad med vägledande bilder. Om du lyckas så väntar dig en av världens godaste chokladkakor.
Lovar och hälsar: Fredrik o Justine

Royal au Chocolate

1 tårta (ca 12 personer)

Mandelmarängbottnar (Mandel dacquoise) 
2 st cirklar á ca 22 cm

  • 126 g florsocker
  • 126 g finmixade mandlar (mandelmjöl)
  • 26 g majsstärkelse
  • 150 g äggvitor 
  • 76 g strösocker
  • 26 g farinsocker
Crustillant Feuillatine (Crunchigt-lager)
  • 40 g mjölkchoklad
  • 50 g hasselnötskräm (t ex Kung Markatta)
  • 50 g Feuilletines (Fransk sprött rån. Tror det är lite knepigt att hitta i svenska butiker. Det mest jämförbara vi har i Sverige är väl glassrån av god kvalitet. Funkar säkert utmärkt.)

Chokladmousse
  • 160 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 50 g äggulor
  • 30 g strösocker
  • 190 g mörk (58%) choklad
  • 300 g crème fraiche
Chokladglasyr
  • 150 g strösocker
  • 150 g glykossirap
  • 80 g vatten
  • 100 g crème fraiche
  • 150 g mörk choklad
  • 1 gelatinblad
Dekor
  • Efter tycke och smak. Låt fantasin och kreativiteten flöda. Justine använde hela, halva och hackade hasselnötter som vändes i guldpulver som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Hon gjorde även ett chokladflarn av tempererad choklad som penslades med guldpulver men det är väl överkurs kanske. 

Gör så här:

Ett tips är att väga upp ingredienserna för varje moment och ha förberedda i skålar. Det spar tid och minskar risken för fel.
 

Börja med mandelmarängbottnarna.
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Vispa äggvitorna och strösocker till hårt skum. (Skålen med äggvita ska kunna vändas upp och ner)
  3. I en ny skål siktar du ner florsocker, mandelmjöl ch majsstärkelse.  Blanda sedan försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten. Rör om tills du har en jämn smet.
  4. Fördela smeten på två bakplåtspapper. Gör 2 cirklar med diametrar på ca 22 cm (som en normalstor springform). Råkar de bli något för vida kan du skära rent till rätt storlek efter gräddning.
  5. Grädda bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 180°C. Låt svalna.

Crunch-lagret (Crustillant Feuillatine)

  1. Smält chokladen i skål över vattenbad. Blanda sedan ner hasselnötkrämen.
  2. Smula ner rånen i blandningen. Blanda tills allt är jämnt fördelat.
Chokladmoussen
  1. Vispa äggulor och socker till ett vitt skum i en skål.
  2. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna som du tillsätter i mjölken plus stången. Värm mjölken försiktigt, ta från plattan när mjölken börjar sjuda i kanterna. Sila av och avlägsna vaniljstången. 
  3. Häll därefter ner den varma vaniljmjölken (crème anglaise ) i omgångar  i skålen med äggblandingen under ständig omrörning med träsked.
  4. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme tills blandningen tjocknar. Den är klar när blandningen inte rinner av träskeden.
  5. Bryt chokladen i bitar och häll den varma blandningen över. Låt svalna till ca 40°C.
  6. Rör ner crème fraichen i omgångar tills du har en jämn härligt fluffig mousse.
 

Montering

  1. Klä springformen kanter med bakplåtspapper. Det underlättar när du senare ska lossa kakan från formen.
  2. Lossa de 2 nötmarängbottnarna från bakplåtspappret. Skär rent cirklar så de ryms i en 22 cm springform. 
  3. Fördela "Crunch-blandningen" över den ena nötmarängbottnen. 
  4. Lägg försiktigt ner den rena marängbotten i springformen. Fördela hälften av moussen över bottnen. Lägg därefter på nästa marängbottnen med chrunchsmeten. Avsluta med andra hälften av moussen. Ställ i kyl i minst 1 1/2 timme.
  5. Ta fram kakan och lossa försiktigt sprinformen och bakplåtspappret.
  6. Placera kakan på ett galler som i sin tur placeras ovanpå en djup plåt.
Chokladglasyren
  1. Smält gelatinbladet i ca 5 cl vatten.
  2. Häll vatten, socker och glykos och värm under omrörning till 103°C.
  3. Placera chokladen bruten i bitar, crème fraichen och den urkramade gelantinet i en skål. Häll därefter på den varma sirapen. Mixa med stavmixer tills du har en jämn blank glasyr. Försök undvik att få ner luft i chokladglasyren. Låt svalna till ca 35°C.
  4. Häll därefter glasyren över kakan i omgångar stills den helt täcks av en  segelblank glasyr. Ställ i kyl att svalna något. Placera till sist försiktigt tårtan på ett serveringsfat.
Dekor
  1. Dekoren lämnar vi öppen för din egen fantasi och kreatvitet. På bilden dekorerade Justine tårtan med hasselnötter som vändes i guldpulver. Dessutom gjorde hon chokladflarn av tempererad choklad. Men som sagt; gör som du tycker blir bäst och vackrast.
Royal au chocolate, Justine

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln