BURNT ENDS
Burnt ends kallas ofta för BBQ-godis och ja det är faktiskt himmelskt. Till mina burnt ends väljer jag rimmad fläsksida som ger perfekt resultat. Den långsamma tillagningen får fettet att smälta och tillsammans med glazen ger det köttet både en ljuvlig, lätt rökig smak men även en härlig konsistens.
När jag serverar burnt ends så blir kommentarerna från gästerna typ; "Mmmm, wow, åhh, underbart, fantastiskt, sååå gott" etc...
Häng med på tillagningen av mina burnt ends från start till wow-stadiet.
- Köp en bit färsk rimmad fläsksida. Inte rökt eftersom den ofta blir för ”tuggig” .
- Trimma av det mesta av svålen och skär den sen i hyggligt jämnstora kuber, ca 3-4 cm. Krydda dem med någon form av ”grillkrydda” så att det täcker runt om. En skål brukar vara bra för att blanda runt i.
- Tänd upp grillen enligt snakemetoden (se inlägg BBQ special) och precis som all annan BBQ strävar vi efter lägre temperatur och längre tillagningstid även här.
- Lägg bitarna på grillen. Här kan det vara bra med någon form av ”grillmatta” (se bild ovan) eftersom de krymper efterhand och då kan falla ner mellan gallret. Precis som för kamben och pulled pork vill vi ha rök som smaksätter så lägg flis på briketterna så får de riktigt god smak.
- Låt de sen bara ligga där och mysa i cirka 3 timmar, under tiden kan du spraya dem med hjälp en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger.
Såsen/ glazen:
Det finns många varianter på denna sås men jag brukar göra det enkelt. En del tillsätter Whisky eller Bourbon men prova dig fram.
- Ta en ½ liter Coca cola (ej Zero) och häll i en kastrull. Tillsätt drygt 1 dl av din favorit BBQ-sås och värm det på spisen. Låt den koka ner sakta så att den tjocknar och går ihop. Sen får den svalna.
- När det har gått ca 3 timmar lägger du över kuberna i en aluminiumform. Klicka då också i några matskedar smör och häll i såsen. Täck sen formen med folie och ställ tillbaka på grillen i ca 90 minuter.
- Ta slutligen av folien och låt det svalna något.
Du har nu gjort något som det kommer att talas länge om och risken/chansen är att du får göra om det väldigt många gånger.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat varma hallon blomkål, vegetarisk pizza pesto campari havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas morötter svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! färskost vikingfågel mousse risotto pressgurka stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt pavlova tosca nektariner semla lammracks mumma matvete falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil hummus frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg japanskt apetizer reportage negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa sorbet citrondessert scampi alla hjärtans dag fiskgryta hallonsås ramslöksrecept fisk&skaldjur rom tårta karré medelhavet saft majs sopprecept chutney, citron parmesan basilika rårörda lingon gin grillat cheesecake långkok korv rotfrukter björnbär nyårsdessert tartar rödbetor abborre fondspara inläggning kolasås torskrygg gåsmeny äppeldessert kalv midsommarmat rabarber frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp picklad spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt blåbär nötkött fläsk glaze sillrecept drinktilltugg entrérätt sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin julmat nu är det jul igen jordgubbar bär potatis sommardessert ramslök griskött asiatiskt drinkrecept italienskt torsk kyckling nybakat moltas drinktips lax gröna & sköna tillbehör dryck choklad drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp cocktails soppor på grillen laxrecept hallon vegetariskt primör sylt chokladdessert skaldjur sallad husmanskost glassdessert doften av nybakat bröd glass bröd sill starters lakrits, tårtor sommarmat slow cooking sparris nötter brödbak pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller frukt & bär äppelkaka champagne mango fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis tagliatelle hummer paj tomater grön sparris bullar munsbit saffran indiskt matjesill majonnäs laxrätter flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot pannkakor kullasparris tomatsås 1-2-3-lag kantarelltoast pasta med räkor blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj lök toscakaka vit sparris avocado hollandaisesås gräddsås pizza ingefära buljong marmelad whiskey gös fläder romtopf hummerfond nässlor lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta pulled höstmat portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad kräftsås honeysuckle mazarin curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås gädda fudge stekar räkor, gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth långpannebröd grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos gratäng räkor hummer recept dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semlor mozarella råstekt potatis halloncurd kesella smoothie slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie kaka, nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp vitaminboost kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset