PULLED PORK

Pulled pork, denna klassiker inom BBQ, kan vi ju inte bortse ifrån. Det är dock inget för den som varken har tålamod eller tid. Det absolut viktigaste är att hålla en låg temperatur genom hela processen, sen får det helt enkelt ta den tid det tar. Det finns ingen genväg men dock en liten hjälp på traven. Här gäller det att du ställer väckarklockan och börja i tid annars kanske det slutar med hämtpizza istället.
Pulled betyder ju i detta sammanhang att den är ”dragen” isär. Detta är möjligt eftersom den får gå så länge under relativt lång tid, kan ta 10 timmar så här gäller det att ha tålamod. 
När en köttdetalj som denna får gå länge så bryts bindväven ner och kollagenet smälter och omvandlas till gelatin. Tänk när man gör kalops av högrev, får den inte gå tillräckligt länge blir den tuggig men efterhand faller det isär. Samma princip gäller här och för BBQ i stort.

Pulled pork

Gör så här:

  • Köp en rejäl bit fläskarré i bit, den krymper en del under tillagning. Skulle det mot förmodan bli kött över så kan du använda pulled pork till t ex en god sallad eller i ett hamburgerbröd med smarriga tillbehör.
  • Krydda karrén rikligt runt om, kanske redan dagen innan, vira i så fall in den i plastfolie och låt ligga över natten och ta sen ut den en stund innan den går på grillen.
  • Starta upp grillen enligt snakemetoden och försök hålla en temp på mellan 110-120 grader, ej högre, (se inlägg BBQ special). Du får förmodligen fylla på briketter efterhand eftersom detta är en riktig långkörare. Eftersom detta är en så stor bit och vi vill ha lite mer tryck i röksmaken så jag brukar använda flis av äpple och av antingen ek- eller Hickory.
  • Lägg karrén på grillen och titta till både temperaturen (viktigt) och köttet då och då.  Spraya regelbundet med en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger och du kan även pensla på BBQ-sås regelbundet.
  • När köttet börjar nå en innertemperatur på 60 grader och kommer in i "the stall" vilket innebär att temperaturökningen stannar av då cellerna i köttet brister och kyler ner. Detta får man bara vänta sig igenom och kan i värsta fall ta flera timmar. Det man kan göra för att skynda på denna process är att slå in den i folie till man är igenom och temperaturen börjar klättra igen.
  • Sen är det bara att vänta, spraya och pensla till man når en innertemperatur på 94 grader. Då tar jag den. Lägg den åt sidan 30-45 minuter och ”dra” den sen i lagom stora bitar. Det finns lite fett kvar (i mitten) som man inte vill äta så släng det.
  • Servera det t.ex. i ett hamburgerbröd med en god BBQ-sås, och lite picklad rödlök. (se recept)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln