PULLED PORK
Pulled pork, denna klassiker inom BBQ, kan vi ju inte bortse ifrån. Det är dock inget för den som varken har tålamod eller tid. Det absolut viktigaste är att hålla en låg temperatur genom hela processen, sen får det helt enkelt ta den tid det tar. Det finns ingen genväg men dock en liten hjälp på traven. Här gäller det att du ställer väckarklockan och börja i tid annars kanske det slutar med hämtpizza istället.
Pulled betyder ju i detta sammanhang att den är ”dragen” isär. Detta är möjligt eftersom den får gå så länge under relativt lång tid, kan ta 10 timmar så här gäller det att ha tålamod.
När en köttdetalj som denna får gå länge så bryts bindväven ner och kollagenet smälter och omvandlas till gelatin. Tänk när man gör kalops av högrev, får den inte gå tillräckligt länge blir den tuggig men efterhand faller det isär. Samma princip gäller här och för BBQ i stort.

Gör så här:
- Köp en rejäl bit fläskarré i bit, den krymper en del under tillagning. Skulle det mot förmodan bli kött över så kan du använda pulled pork till t ex en god sallad eller i ett hamburgerbröd med smarriga tillbehör.
- Krydda karrén rikligt runt om, kanske redan dagen innan, vira i så fall in den i plastfolie och låt ligga över natten och ta sen ut den en stund innan den går på grillen.
- Starta upp grillen enligt snakemetoden och försök hålla en temp på mellan 110-120 grader, ej högre, (se inlägg BBQ special). Du får förmodligen fylla på briketter efterhand eftersom detta är en riktig långkörare. Eftersom detta är en så stor bit och vi vill ha lite mer tryck i röksmaken så jag brukar använda flis av äpple och av antingen ek- eller Hickory.
- Lägg karrén på grillen och titta till både temperaturen (viktigt) och köttet då och då. Spraya regelbundet med en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger och du kan även pensla på BBQ-sås regelbundet.
- När köttet börjar nå en innertemperatur på 60 grader och kommer in i "the stall" vilket innebär att temperaturökningen stannar av då cellerna i köttet brister och kyler ner. Detta får man bara vänta sig igenom och kan i värsta fall ta flera timmar. Det man kan göra för att skynda på denna process är att slå in den i folie till man är igenom och temperaturen börjar klättra igen.
- Sen är det bara att vänta, spraya och pensla till man når en innertemperatur på 94 grader. Då tar jag den. Lägg den åt sidan 30-45 minuter och ”dra” den sen i lagom stora bitar. Det finns lite fett kvar (i mitten) som man inte vill äta så släng det.
- Servera det t.ex. i ett hamburgerbröd med en god BBQ-sås, och lite picklad rödlök. (se recept)
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt lammracks pavlova tosca nektariner semla mazarin honeysuckle kräftsås melanzane blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära saffransbullar grillade citroner gås, biskvi fastlagsbulle makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne aubergine granola kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas morotssoppa kokosmjölk burgare rabarberkräm på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semlor fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel risotto pressgurka cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert tartar matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur vit sparris avocado toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran inläggning torskrygg bullar kalv äppeldessert hummer midsommarmat nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond mango sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar bär torsk kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur drinkrecept sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck cocktails svamp pastarätt soppa bakning kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka oxkött pasta drinkar bbq choklad soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt chokladdessert asiatiskt griskött glassdessert ramslök primör glass bröd sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris picklad karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost tagliatelle rabarber paj tomater gåsmeny grön sparris munsbit kolasås fondspara frukt & bär äppelkaka champagne kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré rom tårta gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre majonnäs rödbetor flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth långpannebröd ramslökssoppa flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad paella panko omelett fromage rödbetshummus vinägrett gubbröra rulltårta räkor hummer recept gratäng björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo kesella smoothie slottsstek ceviche heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn morötter löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg thai basil whiskey sour mingelrätt hummus rödkål oxfilé citrus kycklingsallad roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås matvete mumma falukorv sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor,