RUMTOPF
Rumtopf eller romtopf härstammar från Österrike och Tyskland men är även en favorit bland danskarna. Rumtopf är en bär- och fruktinläggning med rom och socker som får stå i kylen och dra i flera månader. Ofta serveras denna delikatess med smaker och minnen från sommaren lagom till jul, gärna tillsammans med grädde och/eller glass.
Det fina med rumtopf är att du kan fylla på med frukt och bär allt eftersom de olika bären och frukterna mognar. Lägg ett lager med bär eller frukt och häll på ett lager strösocker. Fylll därefter på med rom så det täcker. Sedan är det bara att fortsätta attfylla på med nya lager av det du önskar. Här är det alltså inga exakta mängder och mått som gäller.
Vi gjorde vår romkopf med jordgubbar, björnbär, hallon, blåbär och ljus rom. Funkar även med mörk rom men blir kanske inte lika vackert och dessutom kanske lite onödigt att ödsla den oftast finare och dyrare mörka romen till detta. Den kan sparas till andra tillfällen i livet.

- Bär och frukt efter tycke och smak.
- Ljus rom
- Strösocker
Gör så här:
- Använder du frukt så skala frukten, dela i lagom bitar och kärna ur.
- Diska noggrant burken eller burkarna du ska använda. Burkarna ska vara försedda med tättslutande lock.
- Lägg ett lager av frukt och strö över socker över bären så det täcker. Fyll därefter på med rom så även den täcker allt.
- Fortsätt därefter på samma vis med frukt och bär efter tycke och smak.
- Vill du blanda frukt och bär huller om buller går det naturligtvis bra. Det behäver inte ligga i lager.
Ställ i kyl att dra i några månader. Servera med lättvispad grädde och/ eller vaniljglass.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås hälleflundra torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra paella hummus fromage omelett panko gremolata pannacotta apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink fisksoppa våfflor maräng äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås pizza gräddsås avocado medelhavet toscakaka sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter nyårsdessert indiskt abborre fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukt & bär blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj sommarmat apelsin lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar ramslök husmanskost asiatiskt bröd sill torsk skaldjur potatis hallon glass på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips griskött drinkrecept kyckling primör glassdessert chokladdessert sylt sallad sommardessert bär doften av nybakat bröd starters tomater tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukost tartar gåsamiddag champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag matjesill majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok pannkakor tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor karré tårta rom hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös citrondessert hummerfond nässelsoppa julgodis lök lamm brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond burgare kokosmjölk crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost