RUMTOPF

Rumtopf eller romtopf härstammar från Österrike och Tyskland men är även en favorit bland danskarna. Rumtopf är en bär- och fruktinläggning med rom och socker som får stå i kylen och dra i flera månader. Ofta serveras denna delikatess med smaker och minnen från sommaren lagom till jul, gärna tillsammans med grädde och/eller glass.
Det fina med rumtopf är att du kan fylla på med frukt och bär allt eftersom de olika bären och frukterna mognar. Lägg ett lager med bär eller frukt och häll på ett lager strösocker. Fylll därefter på med rom så det täcker. Sedan är det bara att fortsätta attfylla på med nya lager av det du önskar. Här är det alltså inga exakta mängder och mått som gäller.
Vi gjorde vår romkopf med jordgubbar, björnbär, hallon, blåbär och ljus rom. Funkar även med mörk rom men blir kanske inte lika vackert och dessutom kanske lite onödigt att ödsla den oftast finare och dyrare mörka romen till detta. Den kan sparas till andra tillfällen i livet.

Romtopf, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
  • Bär och frukt efter tycke och smak.
  • Ljus rom
  • Strösocker

Gör så här:

  1. Använder du frukt så skala frukten, dela i lagom bitar och kärna ur.
  2. Diska noggrant burken eller burkarna du ska använda. Burkarna ska vara försedda med tättslutande lock.
  3. Lägg ett lager av frukt och strö över socker över bären så det täcker. Fyll därefter på med rom så även den täcker allt.
  4. Fortsätt därefter på samma vis med frukt och bär efter tycke och smak.
  5. Vill du blanda frukt och bär huller om buller går det naturligtvis bra. Det behäver inte ligga i lager.

Ställ i kyl att dra i några månader. Servera med lättvispad grädde och/ eller vaniljglass.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln