RUMTOPF
Rumtopf eller romtopf härstammar från Österrike och Tyskland men är även en favorit bland danskarna. Rumtopf är en bär- och fruktinläggning med rom och socker som får stå i kylen och dra i flera månader. Ofta serveras denna delikatess med smaker och minnen från sommaren lagom till jul, gärna tillsammans med grädde och/eller glass.
Det fina med rumtopf är att du kan fylla på med frukt och bär allt eftersom de olika bären och frukterna mognar. Lägg ett lager med bär eller frukt och häll på ett lager strösocker. Fylll därefter på med rom så det täcker. Sedan är det bara att fortsätta attfylla på med nya lager av det du önskar. Här är det alltså inga exakta mängder och mått som gäller.
Vi gjorde vår romkopf med jordgubbar, björnbär, hallon, blåbär och ljus rom. Funkar även med mörk rom men blir kanske inte lika vackert och dessutom kanske lite onödigt att ödsla den oftast finare och dyrare mörka romen till detta. Den kan sparas till andra tillfällen i livet.

- Bär och frukt efter tycke och smak.
- Ljus rom
- Strösocker
Gör så här:
- Använder du frukt så skala frukten, dela i lagom bitar och kärna ur.
- Diska noggrant burken eller burkarna du ska använda. Burkarna ska vara försedda med tättslutande lock.
- Lägg ett lager av frukt och strö över socker över bären så det täcker. Fyll därefter på med rom så även den täcker allt.
- Fortsätt därefter på samma vis med frukt och bär efter tycke och smak.
- Vill du blanda frukt och bär huller om buller går det naturligtvis bra. Det behäver inte ligga i lager.
Ställ i kyl att dra i några månader. Servera med lättvispad grädde och/ eller vaniljglass.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor vegetarisk soppa lingon daal varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor blåbär tomater nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat drinkrecept moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp soppa drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta pastarätt bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck griskött hallon vegetariskt glassdessert glass sylt sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar sill starters lakrits, nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja festrätt kalv kantareller apelsin kycklingrätt paj sommarmat, picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås grillat basilika citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad paella panko omelett fromage hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming