SEMMELTAJM!
Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott!
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig.
20-25 bullar:
- 50g jäst
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 burk kesella (2,5dl)
- 1 dl socker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk hjorthornssalt
- ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
- 1 uppvispat ägg till pensling
- Lite av inkråmet från bullarna
- Mandelmassa
- En skvätt grädde
- Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
- Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
- Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
- Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
- Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
- Låt svalna.
- Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
- Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
- Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
- På med locken som pudras med florsocker.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple makrill nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen bär primör potatis sommardessert lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar oxkött baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill sill bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat citrondessert hummer nässlor grön sparris torskrygg munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis laxrätter björnbär rotfrukter korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,