SEMMELTAJM!
Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott!
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig.
20-25 bullar:
- 50g jäst
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 burk kesella (2,5dl)
- 1 dl socker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk hjorthornssalt
- ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
- 1 uppvispat ägg till pensling
- Lite av inkråmet från bullarna
- Mandelmassa
- En skvätt grädde
- Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
- Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
- Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
- Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
- Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
- Låt svalna.
- Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
- Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
- Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
- På med locken som pudras med florsocker.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse risotto pressgurka gäddrecept räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus oxfilé rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne körsbär bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft abborre matjesill höstmat pulled japanskt ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert parmesan scampi buljong pizza hallonsås gräddsås rom tårta västerbottensost hallonsylt fond champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara munsbit inläggning torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor festmåltid glaze sillrecept nötter sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin blåbär kalv nötkött fläsk doften av nybakat bröd jordgubbar lakrits, starters torsk skaldjur potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert vegetariskt hallon moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad drinkar pasta pastarätt oxkött baka nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt grill bakning soppa bbq svamp dryck cocktails laxrecept soppor griskött nybakat på grillen glass sylt sallad sommardessert drinkrecept kyckling primör glassdessert julmat bär sill nu är det jul igen ramslöksolja tomater festrätt kantareller tårtor sommarmat paj slow cooking entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet nässlor grön sparris kallrökt lax kolasås saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp fågelrecept äpplen avocado hollandaisesås brynt smör ramslöksrecept fiskgryta marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag indiskt majonnäs laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré torskrätt hälleflundra wokgrönsaker grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas päron rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg havskräftor heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin lammracks sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt