SEMMELTAJM!
Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott!
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig.
20-25 bullar:
- 50g jäst
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 burk kesella (2,5dl)
- 1 dl socker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk hjorthornssalt
- ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
- 1 uppvispat ägg till pensling
- Lite av inkråmet från bullarna
- Mandelmassa
- En skvätt grädde
- Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
- Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
- Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
- Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
- Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
- Låt svalna.
- Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
- Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
- Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
- På med locken som pudras med florsocker.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citronmarinerad flädersorbet mexikanskt karamelliserad björnbärsmarmelad citrus pepparrotssmör hummer recept spanien rödbetshummus potatispuré gubbröra vinägrett majonnäs salmalax bresaola paella på tallriken körsbär butternutpumpa gremolata julsill rödlök entrecote vårkyckling saffran chokladmousse bröd recept vikingfågel campari lammracks havskräftor gambero chorizo pavlova hasselbackspotatis fudge apfelstrudelpaj vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad räkor kycklingwok mumma glaze falukorv kycklingsallad tomatsalsa struvor recept rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis jätteräkor flarn sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil hallå! pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote skåne hjorthornssalt brynt smör långpannebröd pesto negroni sour lamm bouillabaisse matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia köttbullar vaniljsås salsa indiskt morötter fromage potatismos gravad lax bläckfisk morotssoppa grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon japanskt vegetarisk soppa burgare vitaminboost senapscreme bearnaisesås oxfond smoothie med spenat mango och ingefära rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon granatäpple halloncurd pizzadeg sojabönor paj med spenat och västerbottensost griskött råstekt potatis chokladtårta huvudrätt tomatsallad mazarinkaka kräftsås flädersaft kakor marmelad abborre basilika ingefära buljong hallonsås apetizer hollandaisesås kullasparris vit sparris medelhavet italienskt korv fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond champagne gåsmeny sillrecept picklad spenat insjöfisk bär kolasås sockerlag paj brödbak tårtor nötter sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, drinkrecept choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur sommardessert lax moltas drinktips asiatiskt laxrecept vegetariskt oxkött kötträtt soppa pasta bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt köttrecept pastarätt grill drinkar soppor dryck cocktails sallad ramslök primör nybakat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd julmat jordgubbar nötkött torsk starters sill husmanskost hallon potatis gåsamiddag grön sparris munsbit entrérätt apelsin äpplen fondspara mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink tomatsås blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet pastarecept ugnsbakade rotfrukter lök pizza avocado gin karl johan svamp kantareller på grillen grillat midsommarmat citron alla hjärtans dag sopprecept toscakaka aubergine hälleflundra gulaschsoppa ätliga blommor sandefjordsås gåsagille stekar dekorera med blommor gädda kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake kolakräm vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, sillinläggningar picklad gurka parfait pumpasoppa jästpannkakor rabarberkräm oliv- & basilikatapenade kantarelltoast matblogg parmesanstänger fritterad omelett ponzu köttrecept,kött löksoppa tournedos sockerkaka matjesill kalvleveranglais torskrecept potatisrätt ciabatta juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg grillad makrill semla nektariner kalix löjrom risotto grillade citroner lussekatter pulled majonnäas blomkål, mousse kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek högrev rödkål oxfilé portvinsmarinerad hummus calemare roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn kalvbräss jordärtskocka koka hummer granola gratäng lasagne honeysuckle mazarin tomater byxad tosca nudlar långgrillad dekoration torskrätt vit choklad grillad gås fisksoppa makrill queneller pressgurka räkor, semlor mozarella brytbröd potatisstomp kesella smoothie oxkind matbloggpriset heiße liebe pannacotta lingon ost, ramslökssoppa grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek blåmusslor gravlax chutney, rulltårta kalvlever indisk mat majs på landet crème brûllée cocoschutney egg toddy müsli ugnstekt lax