SEMMELTAJM!

Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott! 
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig. 

20-25 bullar:

  • 50g jäst
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 burk kesella (2,5dl)
  • 1 dl socker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
  • 1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
  • Lite av inkråmet från bullarna
  • Mandelmassa
  • En skvätt grädde
  • Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Samt florsocker till pudring av locken.

 

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
  3. Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
  4. Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
  5. Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
  6. Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
  7. Låt svalna.
  8. Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
  9. Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
  10. Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
  11. På med locken som pudras med florsocker.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln