GRILLA LÅÅÅÅÅÅNGSAMT MED "SNAKEMETODEN"
LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR
Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött.
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv. Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.
8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.
- 1,8 kg urbenad fläskkarré
- 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
- 3 krm kajunkrydda
- Salt och svartpeppar frånkvarn
- 2 dl äppeljuice
- 10 potatisar (normalstora)
- 1 knippe morötter
- 1 knippe rödbetor
- 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
- 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
- 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
- 1/2 kruka oregano
- 2 kvistar rosmarin
- 1 citron (saften från)
- 4 msk olivolja
- 3 nypor flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 5 dl crème fraiche
- 1/2- 1 dl bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
- Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
- Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
- Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
- Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
- Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
- Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Blanda ihop såsen.
- Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
- NJUT!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré rödkål morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett ost fromage omelett panko paella anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg kallrökt lax gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt nötkött brynt smör festmåltid glaze sillrecept nötter tomater starters doften av nybakat bröd bär primör potatis ramslök lakrits, sallad sylt sill på grillen nybakat hallon chokladdessert moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt pasta bakning grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt fisk nyårsmeny kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck glass griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert bröd asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk jordgubbar nu är det jul igen julmat entrérätt drinktilltugg brödbak pastarecept fläsk ramslöksolja rabarber kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom tårta hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill oxfilé flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär getost kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor ansjovis citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova lammracks fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming