EN SVENSK KLASSIKER: WALLENBERGARE

När vi nu kör tema kalv så måste vi ju bara ha med Wallenbergare, eller hur?. Vem som uppfann rätten och vilken av Wallenbergarna som namngett denna klassiker har di lärde tvistat om, så den historien får du själv luska om bäst du kan. Vi kan bara konstatera att en vällagad Wallenbergare är ljuvligt gott. I någorlunda modern tid så är väl kocklegenden Tore Wretman mest förknippad med Wallenbergare. I hans recept finns  kryddblandningen "Épice Riche" (4 kryddor)  med som består av mald kryddpeppar, nejlika, muskot samt vitpeppar. Vi krånglar inte till det utan kryddar endast med salt och vitpeppar. Till vår Wallenbergare severar vi klassiska tillbehör; potatispuré, små fina ärter, brynt smör och rårörda lingon.

4 personer:

Wallenbergare:

  • 500 g finmald kalvfärs
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl ströbröd
  • 3 msk smör att steka i

Potatispuré:

  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 krm finriven muskotnöt
Övriga tillbehör:
  • 1 pkt frysta små fina ärter
  • Rårörda lingon
  • Brynt smör 200 g

Gör så här:

  1. Kalvfärsen ska vara riktigt finmald. Är den inte det så kör den i matberedrare eller mixer. Ställ i kyl att kallna. Färs och grädde ska vara väl kylda. Kyl  gärna även bunken du ska blanda färsen i.
  2. Blanda den kalla färsen med äggulor, salt och vitpeppar. Blanda sedan ner grädden lite i taget tills du har en jämn fin smet. Smaka gärna av smeten. Blöt händerna och forma  till 2 cm tjocka biffar. Runt 125 g / biff tycker vi är lagom. Ställ i kyl och fortsätt med potatispurén.

Potatispurén:

  1. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet.
  2. Mosa potatisen med stomp använd sedan elvisp.
  3. Blanda ner smält smör, mjölk, crème fraiche, peppar och muskot. Smaka av med salt. Vispa till en len fin konsistens.

Fortsätt med resten:

  1. Vänd biffarna i ströbröd och stek i rikligt med smör på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida tills de har fått en gyllenbrun yta. Ös biffarna med smör då och då.
  2. Ge ärterna ett hastigt uppkok. Max 1 minut.
  3. Bryn smör i tjockbottnad kastrull. Rör ständigt i smöret som är klart så fort det får en brun nyans (125°). Ta omodelbart bort från plattan.


Servera Wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör och rårörda lingon.

Njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln