EN SVENSK KLASSIKER: WALLENBERGARE
När vi nu kör tema kalv så måste vi ju bara ha med Wallenbergare, eller hur?. Vem som uppfann rätten och vilken av Wallenbergarna som namngett denna klassiker har di lärde tvistat om, så den historien får du själv luska om bäst du kan. Vi kan bara konstatera att en vällagad Wallenbergare är ljuvligt gott. I någorlunda modern tid så är väl kocklegenden Tore Wretman mest förknippad med Wallenbergare. I hans recept finns kryddblandningen "Épice Riche" (4 kryddor) med som består av mald kryddpeppar, nejlika, muskot samt vitpeppar. Vi krånglar inte till det utan kryddar endast med salt och vitpeppar. Till vår Wallenbergare severar vi klassiska tillbehör; potatispuré, små fina ärter, brynt smör och rårörda lingon.
4 personer:
Wallenbergare:
- 500 g finmald kalvfärs
- 3 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl ströbröd
- 3 msk smör att steka i
Potatispuré:
- 800 g potatis av mjölig sort
- 1 dl mjölk
- 1 dl crème fraiche
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- 1 pkt frysta små fina ärter
- Rårörda lingon
- Brynt smör 200 g
Gör så här:
- Kalvfärsen ska vara riktigt finmald. Är den inte det så kör den i matberedrare eller mixer. Ställ i kyl att kallna. Färs och grädde ska vara väl kylda. Kyl gärna även bunken du ska blanda färsen i.
- Blanda den kalla färsen med äggulor, salt och vitpeppar. Blanda sedan ner grädden lite i taget tills du har en jämn fin smet. Smaka gärna av smeten. Blöt händerna och forma till 2 cm tjocka biffar. Runt 125 g / biff tycker vi är lagom. Ställ i kyl och fortsätt med potatispurén.
Potatispurén:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet.
- Mosa potatisen med stomp använd sedan elvisp.
- Blanda ner smält smör, mjölk, crème fraiche, peppar och muskot. Smaka av med salt. Vispa till en len fin konsistens.
Fortsätt med resten:
- Vänd biffarna i ströbröd och stek i rikligt med smör på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida tills de har fått en gyllenbrun yta. Ös biffarna med smör då och då.
- Ge ärterna ett hastigt uppkok. Max 1 minut.
- Bryn smör i tjockbottnad kastrull. Rör ständigt i smöret som är klart så fort det får en brun nyans (125°). Ta omodelbart bort från plattan.
Servera Wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör och rårörda lingon.
Njut!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake kaka, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet ansjovis jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa pulled japanskt vegetarisk pasta negroni havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept hollandaisesås hälleflundra avocado toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor långkok pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag saffran munsbit torskrygg nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost kolasås blåbär kalv nötkött brynt smör pastarecept glaze sillrecept nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin tomater starters doften av nybakat bröd bär sommardessert husmanskost asiatiskt bröd glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat soppor laxrecept cocktails svamp drinkar bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt choklad lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk sill sylt sallad lakrits, ramslök jordgubbar nu är det jul igen julmat tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk ramslöksolja rabarber festrätt kantareller frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning fondspara skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv pepparrot rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet tårta rom gräddsås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte lamm fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök potatispuré vaniljsås morötter rödkål pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka risotto gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis bouillabaisse billig mat gäddqueneller innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne