EN SVENSK KLASSIKER: WALLENBERGARE
När vi nu kör tema kalv så måste vi ju bara ha med Wallenbergare, eller hur?. Vem som uppfann rätten och vilken av Wallenbergarna som namngett denna klassiker har di lärde tvistat om, så den historien får du själv luska om bäst du kan. Vi kan bara konstatera att en vällagad Wallenbergare är ljuvligt gott. I någorlunda modern tid så är väl kocklegenden Tore Wretman mest förknippad med Wallenbergare. I hans recept finns kryddblandningen "Épice Riche" (4 kryddor) med som består av mald kryddpeppar, nejlika, muskot samt vitpeppar. Vi krånglar inte till det utan kryddar endast med salt och vitpeppar. Till vår Wallenbergare severar vi klassiska tillbehör; potatispuré, små fina ärter, brynt smör och rårörda lingon.
4 personer:
Wallenbergare:
- 500 g finmald kalvfärs
- 3 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl ströbröd
- 3 msk smör att steka i
Potatispuré:
- 800 g potatis av mjölig sort
- 1 dl mjölk
- 1 dl crème fraiche
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- 1 pkt frysta små fina ärter
- Rårörda lingon
- Brynt smör 200 g
Gör så här:
- Kalvfärsen ska vara riktigt finmald. Är den inte det så kör den i matberedrare eller mixer. Ställ i kyl att kallna. Färs och grädde ska vara väl kylda. Kyl gärna även bunken du ska blanda färsen i.
- Blanda den kalla färsen med äggulor, salt och vitpeppar. Blanda sedan ner grädden lite i taget tills du har en jämn fin smet. Smaka gärna av smeten. Blöt händerna och forma till 2 cm tjocka biffar. Runt 125 g / biff tycker vi är lagom. Ställ i kyl och fortsätt med potatispurén.
Potatispurén:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet.
- Mosa potatisen med stomp använd sedan elvisp.
- Blanda ner smält smör, mjölk, crème fraiche, peppar och muskot. Smaka av med salt. Vispa till en len fin konsistens.
Fortsätt med resten:
- Vänd biffarna i ströbröd och stek i rikligt med smör på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida tills de har fått en gyllenbrun yta. Ös biffarna med smör då och då.
- Ge ärterna ett hastigt uppkok. Max 1 minut.
- Bryn smör i tjockbottnad kastrull. Rör ständigt i smöret som är klart så fort det får en brun nyans (125°). Ta omodelbart bort från plattan.
Servera Wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör och rårörda lingon.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad tomater mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour thai basil mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond 5-minuterssill blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill pocherat ägg gäddqueneller pepparrotssås våfflor godis ljuvliga smaker blommor i maten karré wokgrönsaker rödvinssås skaldjurssås mangosallad wok juldryck ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar rårörda lingon färskost tortillas lantbruk fastlagsbulle couscous stekt strömming torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest löjrom fikon romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor på tallriken salmalax bresaola paella ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe rödlök entrecote vårkyckling saffran potatisstomp brytbröd mozarella semlor räkor, pressgurka queneller vit sparris medelhavet italienskt korv fläder björnbär rödbetor svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan reportage scampi parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin bär munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär picklat fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost choklad doften av nybakat bröd glassdessert skaldjur drinkrecept lax moltas drinktips asiatiskt sommardessert dryck soppor drinkar grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött kötträtt cocktails vegetariskt laxrecept nybakat sallad ramslök primör julmat lakrits, nu är det jul igen kyckling bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag entrérätt kolasås insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning whiskey citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink tomatsås blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt pasta med räkor sorbet pastarecept ugnsbakade rotfrukter lök pizza chorizo gambero havskräftor lammracks campari vikingfågel bröd recept kesella smoothie oxkind matbloggpriset chokladmousse julsill gremolata butternutpumpa körsbär grön ärtsoppa panko frittata grillad flankstek majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd gäddrecept ramslökspesto vegetarisk pizza ceviche lakritscheesecake granatäpple vermouth fiskfond lättbakat vegetarisk, kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt parmesanstänger fritterad omelett ponzu morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage morötter indiskt salsa vaniljsås köttbullar salsiccia prosecco melanzane brownie kaka, rimmad oxbringa tomat- & jordgubbssallad apfelstrudel biskvi gås, slottsstek fiskpågrillen matvete bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad kryddsmör lingonparfait tapenade melon crème ninon tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj recept struvor tomatsalsa kycklingsallad falukorv glaze mumma kycklingwok räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova