RISOTTO MED KANTARELLER & ROSTAD PARMASKINKA
Risotto har sitt ursprung i norra Italien. Grunden är aborio- eller carnaroliris, lök, vitt vin (ibland rött) och buljong som kokas och rörs ihop till en krämig konsistens. Personligen föredrar jag att inte överkoka riset. Lite al dente/ tuggmotstånd, då tycker jag risotton är perfekt. När grunden är gjord kan risotton smaksättas efter tycke och smak. När vi nu befinner oss i svamptider så har vi valt att tillsätta kantareller, parmesanost och parmaskinka. Skinkan kan du naturligtvis utesluta om du vill ha rätten vegetarisk. Den är magiskt god ändå. Ciao! Fredrik o Ulrika

4 personer:
- 4 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli
- 1 l vatten
- 4 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 msk koncentrerad kantarellfond
- 2 dl vitt torrt vin
- 5 schalottenlökar
- 3 msk smör
- 1 msk olivolja
- 400 g kantareller
- 1/2- 1 tsk salt
- svartpeppar från kvarn
- 200 g finriven parmesanost
- 8 skivor parmaskinka
- Ruccolsallad till dekoration
Gör så här:
- Koka upp vatten och fond i en kastrull.
- Finhacka scharlottenlöken som du sedan fräser i smör och olivolja i en stor tjockbottnad kastrull utan att ta färg.
- Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör om.
- Häll på vinet och låt det koka in. Rör om.
- Tillsätt buljongen i omgångar på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. Koka i 25-30 minuter eller tills riset är al dente och risotton fått en krämig konsistens.
- Ansa kantarellerna och hacka grovt. Spar gärna några små snygga som dekoration. Stek i smör på ganska hög värme. All vätska ska koka bort. Salta och peppra.
- Lägg parmaskinkan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175°C i ca 8 minuter.
- Riv parmesanost som du blandar ner i risotton tillsammans med svampen. Smaka av med salt och peppar.
- Dekorera med hela små svampar, flarn av rostad parmaskinka och lite ruccolasallad.
Servera gärna med ett gott bröd, t ex focaccia.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås lammracks mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill matblogg körsbär lättbakat getost bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert matjesill indiskt japanskt apetizer reportage ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm lök hummerfond romtopf fläder citrondessert parmesan scampi buljong fiskgryta brynt smör ramslöksrecept gräddsås avocado karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås kallrökt lax gåsmeny äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor västerbottensost hallonsylt fond picklad sommarmat, paj sommarmat tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze brödbak nötter lakrits, julmat nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert sallad sylt chokladdessert glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött moltas drinktips soppor gröna & sköna tillbehör cocktails svamp pastarätt pasta bakning grill nyårsmeny vegetarisk fisk efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept förrätt såsrecept kötträtt baka oxkött soppa drinkar bbq choklad lax laxrecept dryck glass hallon nybakat på grillen sill bröd asiatiskt husmanskost ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd starters tomater entrérätt drinktilltugg sillrecept pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet nässlor torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar grillat gin rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka tårta rom hollandaisesås pizza hallonsås ostar marmelad whiskey pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag abborre majonnäs flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek jästpannkakor daal lingon hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo semla mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa ätliga blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek tomatsoppa kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål oxfilé citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,