RISOTTO MED KANTARELLER & ROSTAD PARMASKINKA
Risotto har sitt ursprung i norra Italien. Grunden är aborio- eller carnaroliris, lök, vitt vin (ibland rött) och buljong som kokas och rörs ihop till en krämig konsistens. Personligen föredrar jag att inte överkoka riset. Lite al dente/ tuggmotstånd, då tycker jag risotton är perfekt. När grunden är gjord kan risotton smaksättas efter tycke och smak. När vi nu befinner oss i svamptider så har vi valt att tillsätta kantareller, parmesanost och parmaskinka. Skinkan kan du naturligtvis utesluta om du vill ha rätten vegetarisk. Den är magiskt god ändå. Ciao! Fredrik o Ulrika

4 personer:
- 4 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli
- 1 l vatten
- 4 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 msk koncentrerad kantarellfond
- 2 dl vitt torrt vin
- 5 schalottenlökar
- 3 msk smör
- 1 msk olivolja
- 400 g kantareller
- 1/2- 1 tsk salt
- svartpeppar från kvarn
- 200 g finriven parmesanost
- 8 skivor parmaskinka
- Ruccolsallad till dekoration
Gör så här:
- Koka upp vatten och fond i en kastrull.
- Finhacka scharlottenlöken som du sedan fräser i smör och olivolja i en stor tjockbottnad kastrull utan att ta färg.
- Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör om.
- Häll på vinet och låt det koka in. Rör om.
- Tillsätt buljongen i omgångar på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. Koka i 25-30 minuter eller tills riset är al dente och risotton fått en krämig konsistens.
- Ansa kantarellerna och hacka grovt. Spar gärna några små snygga som dekoration. Stek i smör på ganska hög värme. All vätska ska koka bort. Salta och peppra.
- Lägg parmaskinkan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175°C i ca 8 minuter.
- Riv parmesanost som du blandar ner i risotton tillsammans med svampen. Smaka av med salt och peppar.
- Dekorera med hela små svampar, flarn av rostad parmaskinka och lite ruccolasallad.
Servera gärna med ett gott bröd, t ex focaccia.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
egg toddy makrill toscakaka matblogg mozzarella mexikanskt reportage tomater pepparrotssmör gubbröra kesella flädersorbet potatispuré panko semlor fromage frittata lingonparfait ramslökssoppa butternutpumpa ugnsrostade indiskt sashimi ost, grillad entrecote scampi lammracks melon brytbröd champagne fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero fudge lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis hummus grön sparris halloncurd pannbiff struvor varma hallon dekorera med blommor långgrillad korv nektariner ätliga blommor granola hummersoppa matvete saft nyårsdessert ljuvliga smaker chokladmousse potatisrätt hallonsylt oxfilé semla matjesill kokosmjölk parfait paj med spenat och västerbottensost ramslök svamprecept tapenade tortillas torskrätt japanskt majonnäas löjrom räkpasta lamm blomkål, välkomstdrink vaktelägg havskräftor grillad gås morötter hollandaisesås räkor, slottsstek kaka, morotssoppa romsås oxbringa äppeltarte apelsinmarmelad karré wok hummerfond heiße liebe tomatsallad salsa gravlax mousse potatismos fritterad portvinsmarinerad sockerkaka saint agur lingon bullar grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade recept salmalax kantarelltoast entrecote tartlett couscous körsbär färskost aubergine fiskgryta kola & knäck potatisstomp bouillabaisse gås, vitaminboost kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis apelsin maräng rotfrukter avocado medelhavet fläder vegetariskt västerbottensost apetizer rödbetor gåsagille pepparrot äppeldessert kycklingrätt paj bär hallonsås brunsås julgodis äpplen sorbet tagliatelle vegetarisk pasta långkok cheesecake sparris nybakat sill kolasås jordgubbar hallon nypotatis på grillen munsbit gåsamiddag grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, drinkar bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt glass entrérätt midsommarmat choklad mango tårtor drinktilltugg kyckling spenat gräddsås enkelt recept picklad torsk svamp flädersaft nygrillat grytor kantareller frukost höstmat nötkött whiskey ugnsbakade rotfrukter ingefära pizza lakrits, pasta med räkor parmesan sillrecept rabarber äppelkaka kakor sjögräsnudlar pilgrimsmusslor mazarinkaka stekar blåbär rödbetshummus hälleflundra pizzadeg risotto nässelsoppa vegetarisk pizza vegetarisk, lättbakat senapscreme 1-2-3-lag daal karl johan svamp pumpasoppa frukt & bär lök oxkind vegetarisk soppa flankstek glaze burgare omelett chokladflarn fastlagsbulle tournedos äppelpaj sojabönor hummer festmåltid hallå! fikon salsiccia rimmad oxbringa dekoration smoothie wokgrönsaker pavlova vit sparris juldryck våfflor fisksoppa stekt strömming citronmarinerad godis tomatsås rårörda lingon billig mat långpannebröd rödlök melanzane gremolata grillat färskost på filmjölk grillade citroner indisk mat bearnaisesås pumpa ponzu chorizo cocoschutney mingelrätt fisk i folie grillad flankstek picklad rödlök gös citrus rabarberpaj hjorthornssalt ansjovis mandelpotatis ugnstekt lax gravad lax tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad på tallriken koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad smoothie med spenat mango och ingefära mazarin nudlar grillad makrill ciabatta mumma bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad webergrillad pressgurka parmaskinka gratäng negroni bröd recept inläggning huvudrätt kalix löjrom matbloggpriset persika torskrygg pulled basilika abborre granatäpple bresaola rulltårta kolakräm whiskey sour chutney, på landet cokladdessert rödkål majs prosecco laxrätter hummer recept müsli blommor i maten mozarella gulaschsoppa flarn