"SPRITANS" GUBBRÖRA MED STENBITSROM & HEMBAKAT FRÖKNÄCKE

Det här receptet på gubbröra dedikerar vi till gamla spritfabriken i Ödåkra, i folkmun kallad ”Spritan” som även råkar vara vår arbetsplats. Per i sin målarateljé samt på Deep Studios och jag, Fredrik, i min fotostudio där även många av På tallrikens maträtter tillagas och fotograferas.
Spritan anlades 1897 på initiativ av grosshandlare Johan Isac Nelson med tillverkning av främst Ödåkra Taffel Aquavit fram till fabrikens nedläggning 1977. Sedan några år tillbaka sjuder Spritan åter av liv med massor av olika verksamheter och inflyttad företagande.
Även en nytillverkning av Ödåkra Taffeln är nu i gång under namnet J. I. Nelsons Taffel Aquavit dock inte i Spritans lokaler. 
Receptet på gubbröran på ansjovis är ganska klassiskt men garanterat god. Fröknäcket som kan användas som "sked" när man käkar röran är väldigt snabbt och enkelt att göra och smakar även förträffligt tillsammans med goda ostar. Skål och smaklig spis! // Fredrik o Per

Spritans gubbröra med stenbitsrom och fröknäcke

8 små portioner gubbröra

  • 125 g ansjovisfilé
  • 2 hårdkokta ägg
  • 4 små potatisar (färsk- eller delikatesspotatis)
  • 1 rödlök
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • ½ msk dijonsenap
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • Vitpeppar
  • 1 burk röd stenbitsrom,  75 g
Fröknäcke
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl hela linfrö
  • ½ tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten

Gör så här:
Gubbröran:

  1. Koka potatisen i väl saltat vatten. Låt svalna och grovhacka.
  2. Koka (sjud) äggen i 8-10 minuter beroende på storlek. Skala och grovhacka.
  3. Finhacka ansjovis, rödlök, dill och gräslök.
  4. Blanda crème fraiche, majonnäs och dijon och därefter rör du varsamt ner alla hackade ingedienser. Smaka av med vitpeppar.
  5. Fördela blandningen i små portionsskålar och toppa med en klick stenbitsrom och en dillvippa samt en flarn knäckebröd.
Fröknäcke:
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Koka upp vatten.
  3. Blanda alla torra ingredienser och rör därefter ner det varma vattnet och oljan. Låt svälla i ca 15 minuter.
  4. Lägg ett bakplåtspapper 30 x 40 cm på plåt och bred ut smeten tunt över hela pappret.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Dra över pappret med knäcket på galler och låt svalna. Bryt i portionsbitar. Gott även till t ex ost.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln