OXFOND

Så är det dags att investera i en oxfond som garanterat ger riklig avkastning i form av t ex mustiga och goda såser. Ben och märgben kan du säkert få tag i från din lokala handlare om du säger till någon dag innan. I vårt recept är det ganska ungefärliga mängder det är nämligen inte så millimeternoga. Mycket rotgrönsaker och lång koktid ger en god fond. Så är det. Lycka till!

Oxfond
  • 2 kg köttben och/ eller märgben från nöt
  • Ca 2 l vatten
  • 1 dl tomatpuré
  • 2  stora morötter
  • 1 pasternacka
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (kan uteslutas)
  • Ca 1/4 rotselleri
  • 1 litet knippe timjan
  • 1 liten kvist rosmarin (kan uteslutas)
  • 4 stjälkar persilja 
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i grova bitar. Fördela grönskaerna i långpannan tillsammans med benen och rosta  allt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  4. Ta ut plåten och lägg allt i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liters eller stor nog att få plats med ben. grönsaker och vatten.
  5. Fyll upp med vatten så att det täcker allt + ca 1 dm.
  6. Koka upp och skumma av.
  7. Tillsätt sedan alla kryddor.
  8. Låt buljongen koka på låg värme utan lock i minst tre timmar. Skumma av ytterligare om det behövs.
  9. Sila av buljongen genom en finmaskig sil eller silduk.
  10. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera ner ytterligare till ca halva mängden återstår.
Grattis! Du har nu investerat i en smakrik oxfond som garanterat ger riklig utdelning i form av goda såser, grytor mm.
Oxfond, rostade märgben och grönsaker
Oxfond, rostade märgben och grönsaker

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln