OXFOND
Så är det dags att investera i en oxfond som garanterat ger riklig avkastning i form av t ex mustiga och goda såser. Ben och märgben kan du säkert få tag i från din lokala handlare om du säger till någon dag innan. I vårt recept är det ganska ungefärliga mängder det är nämligen inte så millimeternoga. Mycket rotgrönsaker och lång koktid ger en god fond. Så är det. Lycka till!

- 2 kg köttben och/ eller märgben från nöt
- Ca 2 l vatten
- 1 dl tomatpuré
- 2 stora morötter
- 1 pasternacka
- 2 gula lökar
- 1/2 purjolök
- 2 stjälkar selleri (kan uteslutas)
- Ca 1/4 rotselleri
- 1 litet knippe timjan
- 1 liten kvist rosmarin (kan uteslutas)
- 4 stjälkar persilja
- 4 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.
- Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i grova bitar. Fördela grönskaerna i långpannan tillsammans med benen och rosta allt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
- Ta ut plåten och lägg allt i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liters eller stor nog att få plats med ben. grönsaker och vatten.
- Fyll upp med vatten så att det täcker allt + ca 1 dm.
- Koka upp och skumma av.
- Tillsätt sedan alla kryddor.
- Låt buljongen koka på låg värme utan lock i minst tre timmar. Skumma av ytterligare om det behövs.
- Sila av buljongen genom en finmaskig sil eller silduk.
- Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera ner ytterligare till ca halva mängden återstår.

Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
mousse potatismos fritterad portvinsmarinerad sockerkaka saint agur lingon flankstek vegetarisk soppa oxkind bullar frukt & bär pumpasoppa karl johan svamp lök 1-2-3-lag senapscreme lättbakat daal fiskgryta aubergine potatisstomp bouillabaisse gås, kycklingsallad pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra rödbetshummus gulaschsoppa egg toddy matblogg mozzarella mexikanskt mozarella laxrätter prosecco majs rödkål flädersorbet potatispuré panko kesella fromage frittata lingonparfait granatäpple abborre basilika pulled persika matbloggpriset kalix löjrom torskrygg inläggning bröd recept negroni huvudrätt parmaskinka pressgurka webergrillad gratäng lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis ciabatta grillad makrill nudlar mazarin hummus dekorera med blommor långgrillad korv struvor varma hallon ätliga blommor granola hummersoppa nektariner saft nyårsdessert matvete rabarberpaj citrus gös picklad rödlök hjorthornssalt matjesill kokosmjölk parfait ramslök svamprecept tapenade tortillas paj med spenat och västerbottensost grillade citroner färskost på filmjölk grillat indisk mat lamm blomkål, gremolata melanzane rårörda lingon tomatsås välkomstdrink citronmarinerad stekt strömming fisksoppa våfflor godis vit sparris pavlova wokgrönsaker juldryck apelsinmarmelad karré wok hummerfond hallå! festmåltid hummer fikon flädersaft svamp torsk långkok cheesecake enkelt recept apelsin maräng rotfrukter äppelkaka rabarber medelhavet vegetariskt västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött höstmat bär kantareller frukost julgodis äpplen nypotatis på grillen munsbit nybakat kyckling kolasås jordgubbar hallon potatis husmanskost glass grill gåsmeny starters brödbak julmat oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen sallad soppor pastarätt soppa förrätt baka nyårsmeny dessert vegetarisk fiskrecept fisk & skaldjur efterrätt pasta köttrecept sommardessert sommarmat, drinkar bröd kötträtt dryck laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag cocktails lax mango tårtor drinktilltugg sill spenat entrérätt midsommarmat choklad nygrillat grytor brunsås hallonsås paj kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan sillrecept fläder avocado kakor sjögräsnudlar pilgrimsmusslor sparris gräddsås vegetarisk pasta picklad tagliatelle sorbet heiße liebe gravlax salsa tomatsallad smoothie salsiccia rimmad oxbringa dekoration morotssoppa äppeltarte oxbringa romsås morötter kaka, slottsstek räkor, hollandaisesås billig mat grillad gås havskräftor vaktelägg räkpasta långpannebröd rödlök torskrätt löjrom majonnäas japanskt chorizo cocoschutney bearnaisesås pumpa ponzu semla mingelrätt fisk i folie grillad flankstek ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt chokladmousse ansjovis mandelpotatis ugnstekt lax gravad lax tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad på tallriken smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok fiskpågrillen marmelad mumma pannbiff halloncurd grön sparris fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör mangosallad champagne gambero torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest fruktsallad scampi brytbröd melon lammracks indiskt grillad entrecote ost, sashimi ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa semlor bresaola rulltårta kolakräm whiskey sour chutney, på landet cokladdessert gubbröra pepparrotssmör tomater reportage hummer recept müsli blommor i maten flarn toscakaka makrill vitaminboost mazarinkaka stekar blåbär kola & knäck pizzadeg risotto nässelsoppa vegetarisk pizza vegetarisk, tartlett färskost körsbär couscous recept entrecote kantarelltoast salmalax glaze oliv- & basilikatapenade grillad abborre i folie fastlagsbulle burgare omelett chokladflarn sojabönor tournedos äppelpaj