RIMMAD OXBRINGA MED PEPPARROTSSÅS
I dag serverar vi riktig svensk klassisk husmanskost. Vad sägs om kokt rimmad oxbringa med pepparrotsås? Underbart gott om du frågar oss. En rätt som tar lite tid men ta dig den tiden. Du blir rikligt belönad med att kunna få avnjuta en fantastiskt god måltid och dessutom, som de flesta långkok, så sköter det sig själv till största delen.
Kanske något att förgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 700-800 g rimmad oxbringa
- 3 morötter
- 1 gul lök
- ¼ rotselleri
- 3 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 litet knippe färsk timjan
- Ca 2 liter vatten
- 3 tsk salt/ liter vatten
Såsen:
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1-2 dl buljong från köttkoket
- 2 msk mjöl
- 50 g smör
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl riven pepparrot
- salt och vitpeppar från kvarn
Tillbehör:
- 1 knippe morötter
- 1 msk smör
- 2 dl buljong från koket
- salt
- ev en nypa råsocker
- Kokt potatis
- Persilja
- Extra riven pepparrot
Gör så här:
- Lägg oxbringan i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Koka upp och skumma av noga. (Fortsätt skumma av lite då och då under hela koket om det behövs. Buljongen ska vara klar.)
- Skala och skär lök och rotsakerna i grova bitar och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Var inte rädd för att salta vattnet ordentligt även om köttet är rimmat. Låt småkoka på svag värme i minst 2 timmar eller tills köttet blivit riktigt mört. Prova med att sticka med en gaffel. Köttet ska släppa lätt. Ta upp bringan, låt rinna av och linda in och låt vila i folie.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skala morötterna och skär t ex i slantar. Kocka i buljongen från köttkoket i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Får du tag i späda primörmorötter ska dessa endast kokas i ett par minuter, gärna hela med lite av blasten kvar. Slunga morötterna i en klick smör och eventuellt en nypa råsocker (om du har) strax innan servering.
- Finriv pepparroten.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt sedan grädde, mjölk och buljong från köttkoket. Smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt pepparrot efter tycke och smak. Runda av såsen (montera) med en klick smör strax innan servering.
Servera gärna en skål med extra riven pepparrot.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vermouth ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad lammracks pavlova tosca nektariner paj med spenat och västerbottensost mazarin honeysuckle kräftsås aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus ansjovis jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi makrill nudlar kaka, brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås tårta rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär saffran inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet rabarber ramslöksolja fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar tomater bröd glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt hallon griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck drinkrecept nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk sill sylt bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter sillrecept glaze festmåltid brynt smör nötkött hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit fondspara frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat romtopf hummerfond nässelsoppa lök lamm våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt godis lakritscheesecake granatäpple semlor smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås matvete mumma falukorv sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry fudge stekar räkor, gnocchi gädda pressgurka risotto gäddrecept vikingfågel färskost mousse vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo semla kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus