PANKO-& GREMOLATASMÖRGRATINERADE SCAMPI MED TAGLIATELLE
En lite lyxig och så in i bombens god rätt som dessutom är både enkel och snabbtillagad. Tja, om man då bortser från pastan som tar lite extra tid och ja; det är OK att använda färdig pasta. Men, men; då missar du onekligen ett par dimensioner i känsla och smak. Så är det bara!
Kanske det är någon som reagerar och har synpunkter på att vi använder scampi i rätten. Vi har naturligtvis valt ASC-märkta räkor som bör vara en garanti för hållbar odling men räkorna kan naturligtvis ersättas med t ex kammusslor om du så önskar. Dock tror jag att vanliga kokta räkor inte funkar så bra då de lätt kan bli sega och tråkiga. Scrollar du ner i inlägget så kan du avnjuta en liten film där jag lagar till denna härliga anrättning. // Fredrik
4 personer:
- 20 stora råa räkor med skal (ASC-märkta)
- 4 portioner tagliatelle, egengjord eller färdigköpt.
Se recept på pasta här. Pastan kokas i välsaltat vatten med en skätt olivolja. - 2 msk olja att steka räkorna i.
- En nypa flingsalt
Gremolatasmör:
- 100 g smör
- 1 knippe persilja (minst 1 dl hackad)
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- Rivet skal från 1 citron
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 dl pankoströbröd
- 12 körsbärstomater
Att servera till: Ett gott bröd
Gör så här:
- Tina och skala räkorna men låt stjärtfenan sitta kvar. (blir som ett äthandtag och dessutom blir det snyggt). Låt räkorna torka på hushållspapper.
- Gör du egen pasta så börjar du naturligtvis även med den. Recept hittar du här.
Gremolatasmör:
- Hacka persiljan och finhacka vitlöken (du kan även pressa i vitlöken). Riv det yttersta på skalet från en väl tvättad citron.
- Finriv parmesanosten.
- Blanda persiljan, vitlöken, citronskalet och osten med det rumstempererade smöret.
- Tillsätt en skvätt olivolja och en nypa salt.
- Sätt ugnen på grill (fullt spett!)
- Koka pastan i välsaltat vatten + en skvätt olivolja. Egengjord tagliatelle kokas i max 2 minuter. Färdigköpt- följ anvisningar.
- Stek räkorna hastigt (Max 30 sekunder på varje sida) i neutral olja i riktigt het panna. Strö över en nypa flingsalt. Lägg över räkorna i ugnsäker form.
- Bred på 3/4 av gremolatan. Halvera tomater och lägg i formen. Strö en näve panko-ströbröd över hela härligheten. In i ugnen och gratinera i 3-4 minuter.
- Vänd ner pastan i stekpannan med resterande gremolata. Fördela pastan, räkorna och tomaterna på tallrikar eller uppläggningsfat. Ringla över det goda kryddsmöret från ugnsformen över rätten. Servera genast.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax pasta med räkor scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder nypotatis sockerlag spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax grön sparris gåsmeny sorbet rabarber ramslöksolja fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt julmat nu är det jul igen jordgubbar tomater bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk sill sylt bär doften av nybakat bröd starters kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter sillrecept glaze pastarecept brynt smör nötkött hummer äppeldessert nässlor torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot tomatsås grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré tårta rom gräddsås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös citrondessert tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker falukorv kräftsås honeysuckle tosca pavlova lammracks sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss egg toddy wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas