PANKO-& GREMOLATASMÖRGRATINERADE SCAMPI MED TAGLIATELLE

En lite lyxig och så in i bombens god rätt som dessutom är både enkel och snabbtillagad. Tja, om man då bortser från pastan som tar lite extra tid och ja; det är OK att använda färdig pasta. Men, men; då missar du onekligen ett par dimensioner i känsla och smak. Så är det bara! 
Kanske det är någon som reagerar och har synpunkter på att vi använder scampi i rätten. Vi har naturligtvis valt ASC-märkta räkor som bör vara en  garanti för hållbar odling men räkorna kan naturligtvis ersättas med t ex kammusslor om du så önskar. Dock tror jag att vanliga kokta räkor inte funkar så bra då de lätt kan bli sega och tråkiga.  Scrollar du ner i inlägget så kan du avnjuta en liten film där jag lagar till denna härliga anrättning.  // Fredrik

Scampi med tagliatelle, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

4 personer:

  • 20 stora råa räkor med skal (ASC-märkta)
  • 4 portioner tagliatelle, egengjord eller färdigköpt.
    Se recept på pasta här. Pastan kokas i välsaltat vatten med en skätt olivolja.
  • 2 msk olja att steka räkorna i.
  • En nypa flingsalt

Gremolatasmör:

  • 100 g smör
  • 1 knippe persilja (minst 1 dl hackad)
  • 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 dl pankoströbröd
  • 12 körsbärstomater


Att servera till: Ett gott bröd

Gör så här:

  1. Tina och skala räkorna men låt stjärtfenan sitta kvar. (blir som ett äthandtag och dessutom blir det snyggt). Låt räkorna torka på hushållspapper.
  2. Gör du egen pasta så börjar du naturligtvis även med den. Recept hittar du här. 

Gremolatasmör:

  1. Hacka persiljan och finhacka vitlöken (du kan även pressa i vitlöken). Riv det yttersta på skalet från en väl tvättad citron.
  2. Finriv parmesanosten.
  3. Blanda  persiljan, vitlöken, citronskalet och osten med det rumstempererade smöret.
  4. Tillsätt en skvätt olivolja och en nypa salt.
Räkorna, pastan och upplägget: (Nu går det undan!)
  1. Sätt ugnen på grill (fullt spett!)
  2. Koka pastan i välsaltat vatten + en skvätt olivolja. Egengjord tagliatelle kokas i max 2 minuter. Färdigköpt- följ anvisningar.
  3. Stek räkorna hastigt (Max 30 sekunder på varje sida) i neutral olja  i riktigt het panna. Strö över en nypa flingsalt. Lägg över räkorna i ugnsäker form.
  4. Bred på 3/4 av gremolatan. Halvera tomater och lägg i formen. Strö en näve panko-ströbröd över hela härligheten. In i ugnen och gratinera i 3-4  minuter.
  5. Vänd ner pastan i stekpannan med resterande gremolata. Fördela pastan, räkorna och tomaterna på tallrikar eller uppläggningsfat. Ringla över det goda kryddsmöret från ugnsformen över rätten. Servera genast.
Ett gott bröd till är inte fel.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln