DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE
Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne

Jag börjar alltid med att lägga kycklingen i ”Brine” dvs saltlag någon dag innan. Detta göra att saltet tränger in i köttet, då salthalten i lagen är högre än vätskan i köttet. Dessutom kommer köttet att absorbera lite av vätskan. Processen funkar bra och man får en riktigt saftig kyckling.
Recept på saltlag med 6% salthalt
Jag gör antagandet här att 1 liter vatten väger precis 1 kg. Mängden socker är 1 % (mätt i vikt). Sockret balanserar saltet lite. Jag använder helt vanligt bordssalt.
- 1 liter vatten
- 60 gram salt
- 10 gram socker
För att lösa upp salt och socker blandar man ingredienserna i en kastrull och låter det koka upp. Rör med en slev. Låt det kallna helt innan användning (viktigt). Häll över så att kycklingen täcks och förvara i kylen till den ska tillagas.
Gör så här:
- Ta upp kycklingen från saltlagen, torka av dem med ett hushållspapper och passa samtidigt då på att dra fram skinnet hela vägen om det har rullat ner en bit. Lägg dem sedan i en ex. ugnsform och gnid in dem lite olja och avsluta med kryddning.
- Tänd upp grillen för indirekt grillning, detta betyder att du bara fyller halva delen av grillen med kol eller briketter och resten är ”tomt”. Vi behöver inte röka/BBQ:a dessa men vill ändå ge dem lite tid. Temperaturen på grillen är inte så viktig här som för riktiga långkörare.
- När glöden är bra lägger du kycklingen på grillen på den delen som inte har glöd. På med locket och låt dem tillagas som i en ugn. Man kan lägga flis här också men jag tycker att kyckling blir godare utan annan smaksättning än saltlaken och kryddorna. När de börjar få lite yta och bli fastare så kan du pensla dem med din egengjorda Alabama Whitesauce. Kycklingdelar går relativt fort att göra och är ganska tacksamma. När du har tempat dem inne vid benet, knappt 80 grader, så flytta över dem till glöden och ge dem en sista knuff för ett härligt skinn. Ta av dem och pensla på lite mer av såsen som kommer att smälta över skinnet och ge en fantastisk smak.
Alabama whitesauce, den där som skapar en kärleksrelation med din grillade kyckling.
Är också så grymt smidig eftersom den tar mindre än fem minuter att svänga ihop.
Blanda:
- 3 dl majonnäs
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk finriven pepparrot
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- 1 msk farin/rörsocker
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1/2 salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk worcestershiresås
Klart!
Är du inte så glad för pepparrot annars (precis som jag) så ta med det ändå. Den kommer inte att smaka pepparrot men ger ett litet bra sting.
Jag brukar pensla på under grillningen och ge en omgång till precis innan servering. Majonnäsen smälter så man ser inte att den är där, men smaken.... Fungerar också perfekt som "dippa" till kycklingen eller grönskaker.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller brynt smör pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée tomat- & jordgubbssallad hummer recept räkor gratäng potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi långpannebröd vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt pavlova tosca nektariner semla lammracks mazarin honeysuckle kräftsås müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus oxfilé rödkål kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu lättbakat varma hallon körsbär bröd recept kalix löjrom vitaminboost havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor paj med spenat och västerbottensost huvudrätt mozzarella salsa ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös whiskey marmelad buljong ingefära ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris toscakaka lök majs sopprecept chutney, potatisrätt pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept nyårsdessert flädersaft majonnäs abborre matjesill apetizer reportage vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm nässlor hummerfond romtopf sorbet tagliatelle midsommarmat frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept sillrecept nötter sparris sommarmat, sommarmat tårtor kantareller festrätt starters sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck choklad drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp cocktails soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt chokladdessert lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen julmat blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking entrérätt drinktilltugg brödbak glaze fläsk nötkött tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara frukt & bär äppelkaka champagne picklad fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis rabarber fläder nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni japanskt pulled höstmat indiskt rödbetor tartar laxrätter björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika parmesan citron blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet karré tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza fiskgryta alla hjärtans dag scampi citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka aubergine granola dekorera med blommor köttbullar lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie kaka, nudlar lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle biskvi gås, nygrillat queneller pocherat ägg hasselbackspotatis campari pesto vegetarisk pizza blomkål, flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa hummus thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv matvete mumma romsås curry sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming gädda fudge stekar räkor, pressgurka risotto mousse vikingfågel färskost grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss spanien prosecco dekoration björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt hälleflundra wokgrönsaker grillad makrill chorizo semlor mozarella råstekt potatis halloncurd kesella smoothie slottsstek ceviche rödlök heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk salmalax 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept morötter gambas fritterad fisk i folie