DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE
Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne
Jag börjar alltid med att lägga kycklingen i ”Brine” dvs saltlag någon dag innan. Detta göra att saltet tränger in i köttet, då salthalten i lagen är högre än vätskan i köttet. Dessutom kommer köttet att absorbera lite av vätskan. Processen funkar bra och man får en riktigt saftig kyckling.
Recept på saltlag med 6% salthalt
Jag gör antagandet här att 1 liter vatten väger precis 1 kg. Mängden socker är 1 % (mätt i vikt). Sockret balanserar saltet lite. Jag använder helt vanligt bordssalt.
- 1 liter vatten
- 60 gram salt
- 10 gram socker
För att lösa upp salt och socker blandar man ingredienserna i en kastrull och låter det koka upp. Rör med en slev. Låt det kallna helt innan användning (viktigt). Häll över så att kycklingen täcks och förvara i kylen till den ska tillagas.
Gör så här:
- Ta upp kycklingen från saltlagen, torka av dem med ett hushållspapper och passa samtidigt då på att dra fram skinnet hela vägen om det har rullat ner en bit. Lägg dem sedan i en ex. ugnsform och gnid in dem lite olja och avsluta med kryddning.
- Tänd upp grillen för indirekt grillning, detta betyder att du bara fyller halva delen av grillen med kol eller briketter och resten är ”tomt”. Vi behöver inte röka/BBQ:a dessa men vill ändå ge dem lite tid. Temperaturen på grillen är inte så viktig här som för riktiga långkörare.
- När glöden är bra lägger du kycklingen på grillen på den delen som inte har glöd. På med locket och låt dem tillagas som i en ugn. Man kan lägga flis här också men jag tycker att kyckling blir godare utan annan smaksättning än saltlaken och kryddorna. När de börjar få lite yta och bli fastare så kan du pensla dem med din egengjorda Alabama Whitesauce. Kycklingdelar går relativt fort att göra och är ganska tacksamma. När du har tempat dem inne vid benet, knappt 80 grader, så flytta över dem till glöden och ge dem en sista knuff för ett härligt skinn. Ta av dem och pensla på lite mer av såsen som kommer att smälta över skinnet och ge en fantastisk smak.
Alabama whitesauce, den där som skapar en kärleksrelation med din grillade kyckling.
Är också så grymt smidig eftersom den tar mindre än fem minuter att svänga ihop.
Blanda:
- 3 dl majonnäs
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk finriven pepparrot
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- 1 msk farin/rörsocker
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1/2 salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk worcestershiresås
Klart!
Är du inte så glad för pepparrot annars (precis som jag) så ta med det ändå. Den kommer inte att smaka pepparrot men ger ett litet bra sting.
Jag brukar pensla på under grillningen och ge en omgång till precis innan servering. Majonnäsen smälter så man ser inte att den är där, men smaken.... Fungerar också perfekt som "dippa" till kycklingen eller grönskaker.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor insjökräftor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken senapscreme brytbröd lantbruk rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök hummerfond romtopf fläder ägg whiskey buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit grön sparris kallrökt lax lamm nässlor hummer gös nypotatis picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt tomater julmat brynt smör nu är det jul igen bär primör potatis ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept asiatiskt chokladdessert hallon laxrecept lax dryck choklad pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq svamp cocktails gröna & sköna tillbehör soppor moltas drinktips glass griskött nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk doften av nybakat bröd sillrecept starters sorbet paj nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat slow cooking champagne cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag marmelad citrondessert midsommarmat äppeldessert gåsmeny torskrygg maräng godis inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar gin risotto grillat basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar scampi parmesan pasta med räkor nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor gäddrecept pressgurka mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt kycklingsallad morötter rödkål citrus praliner calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,
De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för kryddning efter du oljat in dem, såg inget recept på detta. Eller är det bara Alabama white sauce du har på