DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE

Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne

Drumsticks

Jag börjar alltid med att lägga kycklingen i ”Brine” dvs saltlag någon dag innan. Detta göra att saltet tränger in i köttet, då salthalten i lagen är högre än vätskan i köttet. Dessutom kommer köttet att absorbera lite av vätskan. Processen funkar bra och man får en riktigt saftig kyckling.

Recept på saltlag med 6% salthalt
Jag gör antagandet här att 1 liter vatten väger precis 1 kg. Mängden socker är 1 % (mätt i vikt). Sockret balanserar saltet lite. Jag använder helt vanligt bordssalt.

  • 1 liter vatten
  • 60 gram salt
  • 10 gram socker

För att lösa upp salt och socker blandar man ingredienserna i en kastrull och låter det koka upp. Rör med en slev. Låt det kallna helt innan användning (viktigt). Häll över så att kycklingen täcks och förvara i kylen till den ska tillagas.

Gör så här:

  1. Ta upp kycklingen från saltlagen, torka av dem med ett hushållspapper och passa samtidigt då på att dra fram skinnet hela vägen om det har rullat ner en bit. Lägg dem sedan i en ex. ugnsform och gnid in dem lite olja och avsluta med kryddning. 
  2. Tänd upp grillen för indirekt grillning, detta betyder att du bara fyller halva delen av grillen med kol eller briketter och resten är ”tomt”. Vi behöver inte röka/BBQ:a dessa men vill ändå ge dem lite tid. Temperaturen på grillen är inte så viktig här som för riktiga långkörare. 
  3. När glöden är bra lägger du kycklingen på grillen på den delen som inte har glöd. På med locket och låt dem tillagas som i en ugn. Man kan lägga flis här också men jag tycker att kyckling blir godare utan annan smaksättning än saltlaken och kryddorna. När de börjar få lite yta och bli fastare så kan du pensla dem med din egengjorda Alabama Whitesauce. Kycklingdelar går relativt fort att göra och är ganska tacksamma. När du har tempat dem inne vid benet, knappt 80 grader, så flytta över dem till glöden och ge dem en sista knuff för ett härligt skinn. Ta av dem och pensla på lite mer av såsen som kommer att smälta över skinnet och ge en fantastisk smak. 
Ingredienser Alabama Whitesauce Ingredienser Alabama Whitesauce

Alabama whitesauce, den där som skapar en kärleksrelation med din grillade kyckling.
Är också så grymt smidig eftersom den tar mindre än fem minuter att svänga ihop.
 

Blanda:

  • 3 dl majonnäs
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk finriven pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk farin/rörsocker
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk worcestershiresås

 Klart!
 
Är du inte så glad för pepparrot annars (precis som jag) så ta med det ändå. Den kommer inte att smaka pepparrot men ger ett litet bra sting.
 
Jag brukar pensla på under grillningen och ge en omgång till precis innan servering. Majonnäsen smälter så man ser inte att den är där, men smaken.... Fungerar också perfekt som "dippa" till kycklingen eller grönskaker.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln