DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE
Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne

Jag börjar alltid med att lägga kycklingen i ”Brine” dvs saltlag någon dag innan. Detta göra att saltet tränger in i köttet, då salthalten i lagen är högre än vätskan i köttet. Dessutom kommer köttet att absorbera lite av vätskan. Processen funkar bra och man får en riktigt saftig kyckling.
Recept på saltlag med 6% salthalt
Jag gör antagandet här att 1 liter vatten väger precis 1 kg. Mängden socker är 1 % (mätt i vikt). Sockret balanserar saltet lite. Jag använder helt vanligt bordssalt.
- 1 liter vatten
- 60 gram salt
- 10 gram socker
För att lösa upp salt och socker blandar man ingredienserna i en kastrull och låter det koka upp. Rör med en slev. Låt det kallna helt innan användning (viktigt). Häll över så att kycklingen täcks och förvara i kylen till den ska tillagas.
Gör så här:
- Ta upp kycklingen från saltlagen, torka av dem med ett hushållspapper och passa samtidigt då på att dra fram skinnet hela vägen om det har rullat ner en bit. Lägg dem sedan i en ex. ugnsform och gnid in dem lite olja och avsluta med kryddning.
- Tänd upp grillen för indirekt grillning, detta betyder att du bara fyller halva delen av grillen med kol eller briketter och resten är ”tomt”. Vi behöver inte röka/BBQ:a dessa men vill ändå ge dem lite tid. Temperaturen på grillen är inte så viktig här som för riktiga långkörare.
- När glöden är bra lägger du kycklingen på grillen på den delen som inte har glöd. På med locket och låt dem tillagas som i en ugn. Man kan lägga flis här också men jag tycker att kyckling blir godare utan annan smaksättning än saltlaken och kryddorna. När de börjar få lite yta och bli fastare så kan du pensla dem med din egengjorda Alabama Whitesauce. Kycklingdelar går relativt fort att göra och är ganska tacksamma. När du har tempat dem inne vid benet, knappt 80 grader, så flytta över dem till glöden och ge dem en sista knuff för ett härligt skinn. Ta av dem och pensla på lite mer av såsen som kommer att smälta över skinnet och ge en fantastisk smak.
Alabama whitesauce, den där som skapar en kärleksrelation med din grillade kyckling.
Är också så grymt smidig eftersom den tar mindre än fem minuter att svänga ihop.
Blanda:
- 3 dl majonnäs
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk finriven pepparrot
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- 1 msk farin/rörsocker
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1/2 salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk worcestershiresås
Klart!
Är du inte så glad för pepparrot annars (precis som jag) så ta med det ändå. Den kommer inte att smaka pepparrot men ger ett litet bra sting.
Jag brukar pensla på under grillningen och ge en omgång till precis innan servering. Majonnäsen smälter så man ser inte att den är där, men smaken.... Fungerar också perfekt som "dippa" till kycklingen eller grönskaker.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås lammracks pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus oxfilé rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar kaka, karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta apelsinmarmelad ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka pannkakor långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs matjesill alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink parmaskinka brunsås lamm lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept brynt smör hollandaisesås rom tårta karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon bullar gåsamiddag tartar frukost fondspara kolasås munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär kalv nötkött fläsk festmåltid brödbak drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen sill bär primör kyckling ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat hallon moltas drinktips soppor laxrecept choklad svamp pastarätt drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta soppa bbq cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert glass sylt sallad sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar doften av nybakat bröd starters lakrits, nötter sillrecept glaze pastarecept ramslöksolja tomater festrätt kantareller apelsin sommarmat paj sommarmat, picklad ost och vin hallonsylt äpplen grytor fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle äppelkaka champagne tomatsås grillat gin basilika citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås pizza hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage abborre indiskt nyårsdessert laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon vegetarisk soppa jästpannkakor daal panko omelett fromage hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax flarn picklad gurka burgare kokosmjölk crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad julsill skaldjursfond picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett ansjovis potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda