GRILLA LÅÅÅÅÅÅNGSAMT MED "SNAKEMETODEN"
LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR
Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött.
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv. Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.
8-10 personer:
Du behöver en rund kolklotgrill, helst med en temperaturmätare i grillens lock. 1 påse grillbricketter, ett par nävar rökflis, en värmetålig skål/ fat, en sprayflaska med äppeljuice samt en stektermometer.
- 1,8 kg urbenad fläskkarré
- 1/2 dl grillolja (honey chipotle bbq-sås)
- 3 krm kajunkrydda
- Salt och svartpeppar frånkvarn
- 2 dl äppeljuice
- 10 potatisar (normalstora)
- 1 knippe morötter
- 1 knippe rödbetor
- 2 knippe färsk rödlök (8- 10 st)
- 3-5 palsternacka (beroende på storlek)
- 1 kruka dragon (minst 1 dl grovhackad)
- 1/2 kruka oregano
- 2 kvistar rosmarin
- 1 citron (saften från)
- 4 msk olivolja
- 3 nypor flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 5 dl crème fraiche
- 1/2- 1 dl bbq-sås (typ hickory Sweet Baby Ray´s)
- Ev. 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Putsa köttet från senor och hinnor. Krydda rikligt med salt och peppar. Blanda bbq-såsen med kajunkrydda och pensla på köttet.
- Lägg ett lager med kolbriketter i en halvcirkel längs med grillens kant.
- Lägg ett par nävar rökflis ovanpå kolen. Antänd ca 8 bricketter (gärna med en skorstenständare om du har) och placera sedan dessa i "ormens" ena ände.
- Koka upp vatten som du sedan häller i ett vattenbad i grillens mitt. På med gallret och placera köttet över vattenbadet. På med locket.
- Grilla i 8-9 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80°C. Kontrollera då och då att grillens temeratur håller sig runt 100°C. Spraya köttet några gånger med äppeljuice. OBS: Köttet ska aldrig vändas!
- Sätt ugnen på 200°C. Skölj och ansa rotfrukterna och löken. Dela i någorlunda lika stora bitar och lägg på en plåt. Krydda med färsk dragon, oregano, rosmarin, flingsalt och peppar. Ringla över olivolja och pressa över citron. Blanda runt. Stek i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Blanda ihop såsen.
- Tranchera/ skär upp köttet i centimetertjocka skivor.
- NJUT!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber hummer gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé ansjovis laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney