RIMMAD OXBRINGA MED PEPPARROTSSÅS
I dag serverar vi riktig svensk klassisk husmanskost. Vad sägs om kokt rimmad oxbringa med pepparrotsås? Underbart gott om du frågar oss. En rätt som tar lite tid men ta dig den tiden. Du blir rikligt belönad med att kunna få avnjuta en fantastiskt god måltid och dessutom, som de flesta långkok, så sköter det sig själv till största delen.
Kanske något att förgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 700-800 g rimmad oxbringa
- 3 morötter
- 1 gul lök
- ¼ rotselleri
- 3 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 litet knippe färsk timjan
- Ca 2 liter vatten
- 3 tsk salt/ liter vatten
Såsen:
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1-2 dl buljong från köttkoket
- 2 msk mjöl
- 50 g smör
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl riven pepparrot
- salt och vitpeppar från kvarn
Tillbehör:
- 1 knippe morötter
- 1 msk smör
- 2 dl buljong från koket
- salt
- ev en nypa råsocker
- Kokt potatis
- Persilja
- Extra riven pepparrot
Gör så här:
- Lägg oxbringan i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Koka upp och skumma av noga. (Fortsätt skumma av lite då och då under hela koket om det behövs. Buljongen ska vara klar.)
- Skala och skär lök och rotsakerna i grova bitar och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Var inte rädd för att salta vattnet ordentligt även om köttet är rimmat. Låt småkoka på svag värme i minst 2 timmar eller tills köttet blivit riktigt mört. Prova med att sticka med en gaffel. Köttet ska släppa lätt. Ta upp bringan, låt rinna av och linda in och låt vila i folie.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Skala morötterna och skär t ex i slantar. Kocka i buljongen från köttkoket i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Får du tag i späda primörmorötter ska dessa endast kokas i ett par minuter, gärna hela med lite av blasten kvar. Slunga morötterna i en klick smör och eventuellt en nypa råsocker (om du har) strax innan servering.
- Finriv pepparroten.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt sedan grädde, mjölk och buljong från köttkoket. Smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt pepparrot efter tycke och smak. Runda av såsen (montera) med en klick smör strax innan servering.
Servera gärna en skål med extra riven pepparrot.
Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor gös marmelad whiskey buljong ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom hälleflundra karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika kullasparris rårörda lingon tomatsås cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar gin risotto grillat 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås semla hallonsås fiskgryta ostar parmesan scampi ägg citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss egg toddy wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner fudge stekar räkor, gnocchi gädda